Matevž in kisla repa. Foto: MMC RTV SLO
Matevž in kisla repa. Foto: MMC RTV SLO

Kranjska klobasa z zeljem in matevžem
je slovenska tradicionalna jed.
To pomeni, da je značilna za Slovenijo.

Veljajo točna pravila,
kako mora biti kranjska klobasa pripravljena

V kranjski klobasi mora biti
- med 75 in 80 odstotki svinjskega mesa,
- med 20 in 25 odstotkov trde slanine brez kože.
Dodani so lahko le:
česen, poper, sol in voda.

Veljajo tudi pravila glede
teže, velikosti in priprave kranjske klobase.

Kranjska klobasa ima
zaščiteno geografsko označbo.
To pomeni, da je značilna
samo za določeno območje.

Ime kranjska klobasa pomeni
mesna klobasa s Kranjskega.

Kranjska klobasa se prvič omenja
v drugi polovici 19. stoletja.
To je približno 150 let nazaj.

Kislo zelje je zelo zdrava jed

Ima veliko hranil.
To so vlaknine, vitamini in minerali.
Zelje lahko jemo surovo ali kuhano.
Več hranil je v kislem zelju.

Zelje pomaga pri zdravljenju različnih bolezni.
Pomaga pri želodčnih in črevesnih boleznih.
Varuje nas pred prehladi.

Matevžu rečemo tudi
krompirjev mož, mavta ali divji mož

Matevž je jed iz krompirja in fižola.
Največkrat je matevž kot
priloga drugim jedem.
Poleg matevža običajno jemo
- kislo zelje ali repo,
- Kranjsko klobaso ali pečenico.

Recept

Za 2 osebi potrebujemo naslednje sestavine:
- 200 gramov krompirja,
- 200 gramov kuhanega fižola,
- 1 manjšo čebulo,
- 250 gramov kislega zelja,
- olivno olje,
- 2 lovorjeva lista in 4 brinove jagode,
- sol in poper.

Postopek priprave je opisan v 3 točkah

1. Čebulo olupimo in narežemo na majhne koščke.
V loncu segrejemo olje.
Na olju podušimo čebulo.
Dodamo zelje, lovorjeva lista in brinove jagode.
Premešamo in zalijemo s 120 mililitri vode.
Zelje kuhamo približno 30 minut.
Mora se povsem zmehčati.
Po potrebi zalijemo še malo vode.

2. Med kuhanjem zelja pripravimo ostale jedi.
Kranjsko klobaso položimo v lonec s hladno vodo.
Klobaso kuhamo do vretja vode.
Lonec odmaknemo iz štedilnika.
Klobaso pustimo v vodi še 10 minut.

3. Olupimo in operemo krompir.
Krompir narežemo na manjše kose.
V vodi ga kuhamo toliko časa,
da se čisto zmehča.
Krompirju dodamo fižol
5 minut pred koncem kuhanja.
Krompir in fižol odcedimo.
Dobro pretlačimo.
Dodamo dol, poper in olivno olje.

Dober tek!