Gnetenje testa za kruhke. Foto: pexels.com
Gnetenje testa za kruhke. Foto: pexels.com

God<p>God je dan v letu,<br />ko je osebno ime kakega človeka navedeno v koledarju.</p> <p>13. december je dan svete Lucije.</p> <p>13. decembra imajo god osebe,<br />ki jim je ime Lucija.</p> svete Lucije praznujemo 13. decembra.
Sveta Lucija je svetnica<p>V krščanstvu je to oseba,<br />ki je bila razglašena za sveto.<br />Nekdo je razglašen za svetnika ali svetnico po smrti.</p> <p>Svetnik ali svetnica postane nekdo,<br />ki je naredil kak čudež.<br />In je bil za krščansko vero zelo pomemben.</p> <p>Nekateri svetniki ali svetnice imajo veliko častilcev.<br />To so ljudje, ki verjamejo v čudeže tega svetnika ali svetnice.</p> .
Sveta Lucija je zelo priljubljena na severu Evrope.

Ljudje verujejo, da sveta Lucija
soncu prinaša moč.
V decembrsko temo pa prinaša svetlobo.
Sveti Luciji rečemo tudi prinašalka luči.

Sveta Lucija se je rodila na Siciliji v Italiji.
Ime Lucija v latinskem jeziku pomeni luč.

Navada je,
da se na dan svete Lucije v posodo posadi žito.
Žito nato zraste do božiča.

Kruhke pečemo za god svete Lucije

Sestavine, ki jih potrebujemo:
- 175 mililitrov mleka,
- pol žličke žafrana,
- 50 gramov belega sladkorja,
- vrečko suhega kvasa,
- 500 gramov bele moke,
- pol žličke soli,
- ščepec kardamoma,
- 60 gramov masla,
- 2 žlici kisle smetane,
- 2 jajci,
- nekaj rozin.

Za premaz potrebujemo še
rumenjak in nekaj mleka.

Hlebčki testa. Foto: Pixabay
Hlebčki testa. Foto: Pixabay

Priprava kruhkov sv. Lucije je opisana v 8 točkah.

V loncu segrejemo mleko.
Mleko ne sme zavreti.
Dodamo žafran in žličko sladkorja.
Odstavimo iz štedilnika in mešamo,
da se sladkor raztopi.

2. Ohladimo in po mleku posujemo suh kvas.
Počakamo od 10 do 15 minut,
da kvas začne delovati.
Nastajati morajo mehurčki.

3. Pomešamo moko, sladkor, sol in kardamom.
V sredini ustvarimo luknjico.
V luknjico zlijemo mleko z žafranom in kvasom.
Dodamo jajci, zmehčano maslo in kislo smetano.
Dobro pomešamo.
Začnemo gnesti.
Po potrebi dodajamo še moke.
Testo naj ostane malenkost lepljivo.

4. Testo oblikujemo v kroglo.
Položimo ga v posodo in pokrijemo s kuhinjsko krpo.
Pustimo, da vzhaja 1 do 2 uri.
Količina testa mora dvojno narasti.

5. Testo malo pregnetemo.
Trgamo kose, ki so težki približno 60 gramov.
Naredimo kroglice,
ki jih zvaljamo v tanke trakove.
Trak naj bo širok za en prst.
Trakove iz testa zavijemo v obliko črke S.
Testo naj bo tesno skupaj.

6. Na pekač položimo peki papir.
Na peki papir položimo kruhke v obliki črke S.
Še nekoliko časa pustimo, da kruhki vzhajajo.

7. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija.
Rumenjak razžvrkljamo in dodamo žlico mleka.
Kruhke premažemo z rumenjakom.
V vsak konec črke S zatlačimo 1 rozino.

8. Kruhke pečemo približno 10 minut.
Ko so kruhki pečeni, jih vzamemo iz pečice.
Pokrijemo jih z vlažno krpo.
Tako bodo ostali mehki.