Različne stročnice na leseni mizi. Foto: Pixabay
Različne stročnice na leseni mizi. Foto: Pixabay

Leča je stročnica,
ki obstaja v različnih barvah.
Poznamo rjavo, oranžno, zeleno in rumeno lečo.
Vse so enako zdrave.
Vsebujejo veliko beljakovin in vlaknin.

Leča:
- znižuje holesterol,
- uravnava prebavo,
- uravnava krvni sladkor,
- zmanjšuje tveganje za razvoj raka.

Leča nas zelo nasiti.
Pripravimo jo lahko na solato,
v juhah, kot prilogo in tako naprej.

Skodelica lečine juhe na leseni deski. Poleg skodelice je žlica. Foto: Pixabay
Skodelica lečine juhe na leseni deski. Poleg skodelice je žlica. Foto: Pixabay

Lečina juha s sladkim krompirjem

Za 4 osebe potrebujemo:
- 2 žlici olja,
- pol žličke mlete kumine,
- 1 žličko mlete kurkume,
- 1 žličko karija v prahu,
- 1 čebulo,
- 2 stroka česna,
- 2 sladka krompirja,
- 300 gramov leče,
- 1,5 litra zelenjave jušne osnove,
- majhen kos svežega ingverja
- sol in poper,
- po želji grški jogurt.

Jušno osnovo lahko naredimo
iz vegete in tople vode.
Ali pa iz jušne kocke,
ki jo raztopimo v vreli vodi.

Priprava je opisana v 4. točkah.

1. Lečo operemo.
Sladki krompir olupimo in
narežemo na majhne koščke.
Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo.
Ingver olupimo in drobno naribamo.

2. V loncu segrejemo olje.
Prepražimo začimbe in nato še čebulo.
Dodamo ščepec soli.
Ko se čebula zmehča, dodamo česen in ingver.
Premešamo in pražimo še 1 minuto.

3. Dodamo sladki krompir in lečo.
Premešamo in zalijemo z jušno osnovo.
Ko tekočina zavre, zmanjšamo temperaturo.
Kuhamo 20 minut.
Leča in sladek krompir morata biti mehka.
Med kuhanjem prilijemo še malo vode,
če je potrebno.

4. Juho po okusu solimo in popramo.
Juho serviramo na krožnike.
Če želimo, lahko dodamo žlico grškega jogurta.