Koprive. Foto: Pixabay
Koprive. Foto: Pixabay

Najboljši čas za nabiranje kopriv
je od marca do maja.
Takrat ima rastlina mlade liste.
Mladi listi pa ne opečejo.
Sicer nas kopriva opeče,
ko se dotaknemo njenih listov.
Za vsak slučaj lahko med nabiranjem
uporabljamo rokavice.

Kopriva je po okusu podobna špinači

Zato koprivo lahko uporabimo pri jedeh,
pri katerih bi uporabili špinačo.

Liste koprive moramo posušiti,
skuhati ali zmleti z mešalnikom, preden jih jemo.
Tako nas listi ne bodo opekli.

Kopriva ima malo kalorij in veliko vlaknin

Ima veliko vitaminov, železa, kalcija, kalija in mangana.

Koprivo se uporablja:
- pri težavah z ledvicami in mehurjem,
- za čiščenje organizma,
- za pospeševanje prebave in
- za izločanje strupenih snovi iz telesa.
Dobro vpliva tudi na ženske spolne organe.

Špinačna pita. Foto: Dobro jutro
Špinačna pita. Foto: Dobro jutro

Krhka pita s koprivami

Za krhko testo potrebujemo:
- 175 gramov pšenične moke,
- 90 gramov hladnega masla,
- 1 ščepec soli,
- 2 žlici mrzle vode.

Za nadev potrebujemo:
- 2 žlici masla,
- 2 žlici olivnega olja,
- 600 gramov mladih kopriv,
- 2 mladi čebuli,
- 400 gramov kozje skute,
- 2 jajci,
- 100 gramov naribanega parmezana,
- sol in poper.

Postopek za pripravo krhkega testa:

1. V skledo presejemo moko in dodamo sol.
Maslo razrežemo na majhne koščke.
Maslo dodamo v skledo in zmešamo z moko.

2. S konicami prstov hitro in rahlo
vgnetemo maslo v moko.
Pri tem mešanico dvigamo, da je zračna.
Testo se mora drobiti.
Mešanico pokapljamo z vodo.
Premešamo.

3. Testo na hitro pregnetemo,
da postane gladko.
Če je lepljivo, dodamo moko.
Oblikujemo ga v kroglo.
Zavijemo ga v folijo in za 1 uro postavimo na hladno.

Gnetenje testa. Foto: Pixabay
Gnetenje testa. Foto: Pixabay

Medtem pripravimo nadev za pito:

1. Koprive operemo in ocedimo.
Mlado čebulo očistimo in sesekljamo.

2. V večji ponvi stopimo maslo,
dodamo olje in premešamo.
Dodamo mlado čebulo in koprive.
Pražimo na nizki temperaturi in občasno premešamo.
Pražimo toliko, da kopriva upade.

3. Model za pito namastimo z maslom.
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija.

4. Pomokamo delovno površino.
Na njej razvaljamo krhko testo na 1 centimeter debelo.
Testo položimo v model tako,
da bo testo prekrilo tudi stranice modela.
Testo s prsti pritisnemo ob dno in stranice modela.
Testo na več mestih prebodemo z vilicami.

5. Po krhkem testu razporedimo koprive.
V skledi zmešamo skuto in jajca.
Dodamo sol in poper.
To polijemo po koprivah.
Gor potrosimo še nariban parmezan.

6. Pito za 40 do 45 minut damo v pečico.
Narežemo na manjše kose in postrežemo.