Različne potice s tekmovanja za najboljšo potico. Foto: Organizator/Mediaspeed/Anže Krže
Različne potice s tekmovanja za najboljšo potico. Foto: Organizator/Mediaspeed/Anže Krže

Potratna potica je sestavljena iz več različnih plasti.

Potratna potica

Potrebujemo približno 40 x 35 x 8 centimetrov velik pekač.
Sestavine so navedene
za vsako plast potice posebej.

Za svetli biskvit potrebujemo:
- 6 žlic gladke moke tip 500,
- 5 jajc,
- 5 žlic sladkorja,
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja,
- 1 zavitek pecilnega praška.
Naredimo 2 svetla biskvita.
Zato potrebujemo dvojno količino sestavin.

Za temni biskvit potrebujemo:
- 6 žlic gladke moke tip 500,
- 5 jajc,
- 5 žlic sladkorja,
- 3 žlice grenkega kakava,
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja,
- 1 zavitek pecilnega praška.

Za kvašeno testo potrebujemo:
- 500 gramov gladke moke tip 500,
- 200 mililitrov mleka,
- 80 gramov sladkorja,
- 100 gramov zmehčanega masla,
- 2 rumenjaka,
- 2 žlici ruma,
- kocko kvasa,
- ščepec soli.

Za orehov nadev potrebujemo:
- 1 kilogram mletih orehov,
- 300 mililitrov sladke smetane,
- 200 gramov sladkorja,
- 150 gramov masla,
- 1 jajce,
- 50 mililitrov ruma.

Za skutni nadev potrebujemo:
- 1,5 kilograma skute,
- 200 gramov sladkorja,
- 1 jajce,
- zavitek vaniljevega sladkorja.

Mazanje nadeva. Foto: Kaja Sajovic
Mazanje nadeva. Foto: Kaja Sajovic

Dodatno potrebujemo še:
- ostro moko za posip delovne površine,
- stopljeno maslo za premaz pekača,
- krušne drobtine za posip pekača,
- rumenjak za premaz potice,
- sladkor v prahu za posip potice.

Priprava je opisana v 8. točkah.

1. Svetli biskvit
Moki primešamo pecilni prašek.
Jajca, sladkor in vaniljev sladkor penasto zmešamo.
Postopoma dodamo moko.
Zmes prelijemo v globok pekač.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
Pečemo približno 15 minut.
Svetli biskvit spečemo 2-krat.

2. Temni biskvit spečemo kakor svetli biskvit.
Le da sestavinam dodamo kakav.

3. Orehov nadev
Stepemo sladko smetano.
Jajce, maslo, sladkor, vaniljev sladkor in
sladko smetano primešamo k orehom.
Zmešamo v gladko zmes.
Orehov nadev razdelimo na 2 polovici.

Orehi. Foto: Pixabay
Orehi. Foto: Pixabay

4. Skutni nadev
Vse sestavine zmešamo v gladko zmes.
Razdelimo na 2 polovici.

5. Kvašeno testo
Moko damo v posodo.
Na sredini naredimo jamico in
vanjo stresemo zdrobljen kvas.
V mleku raztopimo sladkor.
V moko postopoma dolijemo mleko.
Narahlo premešamo z žlico.
Pustimo 15 minut, da kvas naredi mehurčke.
Dodamo rumenjaka in druge sestavine.
Zgnetemo v gladko testo.
Če je lepljivo, dodamo moko.

Gnetenje testa. Foto: Pixabay
Gnetenje testa. Foto: Pixabay

Testo zelo dobro pregnetemo.
Nato ga pomokamo in pustimo v posodi,
da vzhaja približno 45 minut.
Delovno površino pomokamo z ostro moko.
Testo razvaljamo na debelimo 3 milimetre
in 2-kratno velikost pekača.

6. Zdaj potico sestavimo.
Uporabimo pekač, v katerem smo pekli biskvite.
Dobro ga premažemo s stopljenim maslom.
Posujemo z drobtinami.
Polovico testa položimo na dno pekača.
Gor namažemo polovico orehovega nadeva.
Dodamo svetli biskvit.
Nato namažemo polovico skutnega nadeva.
Dodamo temni biskvit.
Namažemo preostalo polovico skutnega nadeva.
Nadaljujemo s svetlim biskvitom.
Namažemo preostalo polovico orehovega nadeva.
Prekrijemo s preostalo polovico testa.

7. Zgornjo plast testa prepikamo z vilicami.
Namažemo z žvrkljanim rumenjakom.

8. Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija.
Pečemo približno 30 minut.
Skorja mora biti zlato rjave barve.

Namigi za boljšo potico

Pečemo na spodnji rešetki z ventilatorjem.
Pečeno potico po 15 minutah s pekačem vred
obrnemo na leseno desko.
Pokrijemo in pustimo čez noč.
Ko je potica hladna, odstranimo pekač.
Posujemo s sladkorjem v prahu.
Narežemo na rezine.