Kos ribniške povance. Foto: Društvo podeželskih žena Ribnica
Kos ribniške povance. Foto: Društvo podeželskih žena Ribnica

Jabolko je zelo priljubljen sadež.
Raste na drevesu jablana.

Jabolka so različne barve, oblike, velikosti in okusa.
Lahko so sladka ali bolj kisla.
Lahko so zelena, rdeča ali rumena.

Zelo znane sorte so
carjevič, idared, fuji in zlati delišes.
Sedaj je sezona pobiranja jabolk.

Jabolka so tudi zelo zdrava

Preprečujejo:
- raka na debelem črevesju,
- raka prostate,
- pljučnega raka.
Jabolka vsebujejo veliko vlaknin in vitaminov.

Iz jabolk lahko pripravimo veliko jedi.
Lahko jih uporabimo pri
glavnih jedeh, solatah ali sladicah.
Iz jabolk lahko naredimo sok, kis, marmelado.

Jabolka na drevesu. Foto: BoBo
Jabolka na drevesu. Foto: BoBo

Ribniška povanca

Ribniška povanca je sladica.
Pekli so jo v Ribnici.
Ribnica je kraj v Sloveniji.
V Ribnici so znani po suhi robi.
Suha roba so lesene žlice, kuhalnice.
In podobne lesene reči.

Ribniško povanco so včasih pekli
v ribniških vaseh.
Pekli so jo na kmetijah,
kjer so imeli kmetijo in krave.

V ribniško povanco lahko damo tudi jabolka.
Takšen je tudi spodnji recept.

Recept za ribniško povanco

Potrebujete pekač,
ki je približno velik 30x20 centimetrov.

Sestavine za vlečeno testo:
- 400 gramov moke,
- 2 žlici olja,
- 1 žlica kisa,
- 2 decilitra mlačne vode,
- ščepec soli,
- nekaj stopljenega masla.

Sestavine za nadev:
- 300 gramov prosene kaše,
- 1 liter mleka,
- 2,5 decilitra sladke smetane,
- 50 gramov sladkorja,
- 1 žlica ruma,
- 3 jajca,
- 100 gramov masla,
- 2 jabolki,
- 250 gramov rozin,
- 1 žlica krušnih drobtin,
- 1 žlička medu,
- 1 žlička cimeta,
- 1 vaniljev sladkor.

Sestavine za preliv:
- 1 rumenjak,
- 0,5 decilitra sladke smetane.

Priprava je opisana v 9 točkah

Priprava vlečenega testa. Foto: Društvo podeželskih žena Ribnica
Priprava vlečenega testa. Foto: Društvo podeželskih žena Ribnica

1. Prvo pripravimo vlečeno testo.
V skledo damo moko in v moki naredimo jamico.
V jamico vlijemo olje, kis in posolimo.
Sestavine premešamo.
Počasi dodajamo vodo in mesimo.
Nastati mora gladko testo.
Testo premažemo z oljem.
Testo pustimo na sobni temperaturi vsaj 1 uro.

2. Po pultu ali mizi potrosimo nekaj moke.
Testo gor razvaljamo.
Testo premažemo s stopljenim maslom.
Začnemo ga vleči od sredine navzven.
Testo mora biti čisto na tanko razvlečeno.

3. Nato pripravimo nadev.
Rozine za 30 minut namočimo v
2 decilitra tople vode in žlico ruma.

4. V loncu zavremo mleko.
V mleko stresemo proseno kašo in sladkor.
Na zmerni temperaturi kuhamo še 15 minut.
Vmes mešamo.

5. V posodi stepemo jajca in 50 gramov masla.
Nastati mora pena.
Dodamo sladko smetano, cimet in vaniljev sladkor.
V posodo stresemo kuhano proseno kašo.
Premešamo.

6. Nadev premažemo po razvlečenem testu.
Nato na nadev potresemo rozine.

7. Jabolki olupimo in naribamo.
V ponev damo 50 gramov masla.
Na maslu prepražimo žlico drobtin.
Dodamo naribana jabolka in žlico medu.
Pražimo še kakšno minuto.
Vse potresemo po nadevu.

8. Pekač namastimo z maslom.
Testo zvijemo v rolo oziroma obliko valja.
Testo položimo v pekač.
Pečemo približno 1 uro
na 180 stopinj Celzija.

9. Približno 10 minut pred koncem pečenja
testo premažemo.
Premažemo ga z mešanico
sladke smetane in rumenjaka.

Ribniško povanco postrežemo toplo.