Surove sardele na kupu. Foto: BoBo
Surove sardele na kupu. Foto: BoBo

Sardela je priljubljena riba v prehrani.
Sardele živijo od severovzhodnega Atlantika
do Sredozemskega in Črnega morja.
Sardela zraste do 20 centimetrov.
Sardele živijo v jatah.

Sardele so cenovno ugodne,
zato jih veliko ljudi kupuje.

Sardele imajo veliko beljakovin

Poleg tega vsebujejo veliko:
- omega 3 in 6 maščobnih kislin,
- maščob,
- vitaminov in
- mineralov.
So zelo zdrave za telo.

Sardele se lahko pripravi sveže
ali pa kupi v konzervi.
Meso sardel je okusno
in lahko prebavljivo.

Pečene sardele s čebulo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pečene sardele s čebulo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Sardele s solato iz kumaric in avokada

Za 4 osebe potrebujemo:
- 750 gramov očiščenih sardel,
- ostro moko,
- olivno olje,
- sol,
- 3 paradižnike,
- 500 gramov kumaric,
- 10 gramov svežega drobnjaka,
- 2 žlici balzamičnega kisa,
- sok polovice limone,
- 1 avokado.

Priprava je opisana v 5 točkah.
1. Sardele operemo in osušimo
s kuhinjsko brisačo.
Povaljamo jih v ostri moki.

2. V ponvi segrejemo olivno olje.
V olju popečemo sardele.
Pečemo jih največ 2 minuti na vsaki strani.
Sardele prestavimo na krožnik in solimo.

3. Kumarice olupimo in narežemo na kocke.
Drobnjak nasekljamo.
Avokado narežemo na koščke.
Paradižnik narežemo na tanke rezine.

4. Kumarice damo v solatno posodo.
Dodamo 6 žlic olivnega olja,
2 žlici balzamičnega kisa in sok polovico limone.
Solimo po želji in premešamo.
Dodamo drobnjak in avokado.

5. Na krožnik položimo rezine paradižnika.
Na paradižnik dodamo solato.
Poleg solate priložimo pečene sardele.

Pečene sardelice. Foto: Pixabay
Pečene sardelice. Foto: Pixabay

Pečene sardele s krompirjem

Za 4 osebe potrebujemo:
- 1 kilogram očiščenih sardel,
- 1 žličko soli,
- 1 ščepec popra,
- 5 žlic olivnega olja,
- 12 mladih krompirjev,
- 1 žlica drobnjaka,
- pol žličke mlete rdeče paprike.

Priprava je opisana v 3 točkah.

1. Krompir olupimo, operemo in
narežemo na manjše koščke.
Krompir kuhamo v slani vodi 20 minut.

2. Sardele operemo in osušimo
s kuhinjsko brisačo.
V ponvi segrejemo olje.
Sardele spečemo z obeh strani,
tako da so zlato rjave barve.
Ribe po okusu solimo in popramo.

3. Drobnjak nasekljamo.
Na krožnik damo nekaj sardel in krompirja.
Posujemo z drobnjakom in rdečo papriko.

Dober tek!