Segedin. Foto: Dobro jutro
Segedin. Foto: Dobro jutro

Pozimi pogosto jemo enolončnice<p>Enolončnica je poimenovanje za skupino jedi.<br />Pri enolončnici se vse skuha v enem loncu.<br />Enolončnica je na primer ričet. </p> .

Danes bomo predstavili
recept za segedin.

Segedin je vrsta golaža

V golažu je običajno goveje ali svinjsko meso.
Dodane so različne začimbe.
Če golažu dodamo kislo zelje
nastane segedin.
V segedinu sta 2 pomembni kisli sestavini.
To sta zelje in smetana.

Segedin izvira iz Madžarske

Madžarska meji na Slovenijo.
Zgodb o nastanku jedi je veliko.

Nekateri pravijo, da
madžarsko ime izvira iz besede Szeged.
Mesto Szeged je znano po mleti rdeči papriki.
Imenoval naj bi se: szegedin gulyás.

Vendar je madžarsko ime
za segedin: székély gulyás.
Zato je bolj verjetno,
da je dobilo ime po skupini Madžarov v Romuniji.
Imenujejo se Székely.

Romunija in Madžarska sta sosednji državi.

V knjigi Madžarska kuhinja piše,
da ima jed ime po Jozsefu Székelyju.
Prihajal je iz istega območja
kot skupina ljudi Széleky.

V gostilni na Madžarskem
so mu zmešali ostanke hrane.
Imeli so še nekaj svinjskega mesa in kislega zelja.
Tako je nastal
székély gulyás oziroma segedin golaž.

Segedin lahko pripravimo na različne načine

Lahko uporabimo:
- svinjino,
- govedino,
- jagnjetino,
- teletino ali
- perutnino.

Pomembne sestavine so še:
- kislo zelje,
- mleta rdeča paprika in
- kisla smetana.

Segedin lahko postrežemo
s kuhanim krompirjem, cmoki ali kruhom.

Recept za pripravo segedina

Sestavine za 4 do 6 oseb:
- 1 kilogram kislega zelja,
- 700 gramov svinjskega mesa,
- 1 žlica svinjske masti ali olje,
- 2 čebuli,
- 2 stroka česna,
- lovorov list in mleta paprika,
- sol in poper,
- kisla smetana,
- 1 žlica paradižnikove mezge.

Priprava jedi je opisana v 5 točkah.

1. Čebulo sesekljamo na majhne koščke.
V velikem loncu segrejemo svinjsko mast.
Čebulo prepražimo in dodamo sesekljan česen.
Dodamo na kocke narezano meso.
Pražimo toliko časa, dokler meso ne spusti vode.

2. Dodamo :
- mleto papriko,
- lovorov list in
- paradižnikovo mezgo.
Premešamo.

3. Zalijemo z 2 zajemalkama vode.
Po potrebi kasneje še dolivamo vodo.
Odvisno, kako gosto jed želimo.

4. Zelje poplaknemo pod vodo.
Dodamo ga v lonec in premešamo z ostalim.
Na rahlem ognju naj počasi vre 1 uro.

5. Po potrebi solimo in popramo.
Na krožnik s segedinom dodamo žlico kisle smetane.

Nekateri pripravijo segedin v pečici

Če želimo pripraviti segedin v pečici,
upoštevamo zgornji recept do 4. točke.
Ne upoštevamo,
da na rahlem ognju počasi vre 1 uro.

Namesto tega damo vse sestavine iz lonca
v posodo za v pečico.
Pečemo 40 minut na 160 stopinj.
Pečico pred tem segrejemo.

Ljubitelji segedina pravijo,
da je z vsakim pogrevanjem boljši.

Kislo zelje je zelo zdravo

Zelje pomaga pri zdravljenju različnih bolezni.
Pomaga pri težavah z zaprtjem,
želodčnih in črevesnih boleznih.
Varuje nas pred zimskimi prehladi.
Zelje naj bi pomagalo tudi pri hujšanju.

Zelje vsebuje veliko
vlaknin, vitaminov in mineralov.
Zelje lahko jemo surovega ali kuhanega.
Največ hranil je v kislem zelju.