Slavnostno pogrnjena miza za silvestrsko večerjo. Foto: Pixabay
Slavnostno pogrnjena miza za silvestrsko večerjo. Foto: Pixabay

Na silvestrski večer praznujemo vstop v novo leto.
Praznujemo na prostem, v restavracijah ali doma.
Doma si običajno pripravimo praznično večerjo.

Silvestrska večerja

Predstavljeni so recepti za predjed,
glavno jed in sladico.

Kruhki z avokadovim namazom. Foto: Pixabay
Kruhki z avokadovim namazom. Foto: Pixabay

Predjed: kruhki z avokadovim namazom

Potrebujemo:
- 1 zrel avokado,
- 2 stroka česna,
- sol in poper,
- 1 žličko kisle smetane,
- kruh po izbiri.

Priprava je opisana v 3 točkah.

1. Avokado olupimo in odstranimo koščico.
Z vilico ga dobro pretlačimo.

2. Česen olupimo in na drobno narežemo.
Dodamo ga k avokadu.
Sol in poper dodamo po okusu.
Dodamo še kislo smetano.
Dobro premešamo.

3. Rezine kruha popečemo v toasterju.
Avokadov namaz namažemo po toplem kruhu.

Špageti z vongolami. Foto: Pixabay
Špageti z vongolami. Foto: Pixabay

Glavna jed: špageti z vongolami

Vongole so vrsta školjk.
Rečemo jim tudi kočice.

Potrebujemo:
- 120 gramov debelih špagetov,
- malo olivnega olja,
- 2 manjši čebuli,
- pest svežega peteršilja,
- 5 strokov česna,
- 10 češnjevih paradižnikov,
- 2 žlici paradižnikove mezge,
- sol in poper,
- 100 mililitrov belega vina,
- 500 gramov vongol.

Priprava je opisana v 5. točkah.

1. Školjke operemo.
Nekaj časa jih namakamo v hladni slani vodi.
Narežemo čebulo, peteršilj, česen in paradižnike.

2. Špagete kuhamo 2 minuti manj,
kot piše na embalaži.

3. Medtem na olju prepražimo čebulo
in polovico peteršilja.
Dodamo česen, paradižnikovo mezgo in češnjeve paradižnike.
Solimo in popramo.
Pražimo nekaj minut.

4. Dodamo školjke in vino.
Premešamo in kuhamo,
dokler se školjke ne odprejo.

5. K školjkam dodamo špagete in
1 zajemalko vode, v kateri so se kuhali špageti.
Na nizkem ognju kuhamo še 2 minuti.
Postrežemo in potresemo s svežim peteršiljem.

Pecivo z bananami in smetano. Foto: Pixabay
Pecivo z bananami in smetano. Foto: Pixabay

Sladica: pecivo z bananami in kavo brez peke

Potrebujemo:
- maslene piškote,
- močno črno kavo,
- sladko smetano,
- marelično marmelado,
- zrele banane.

Priprava je opisana v 5. točkah.

1. Skuhamo in ohladimo manjši lonec kave.
V kavo položimo vsak piškot posebej.
Piškote takoj položimo drug ob drugega na dno pekača.

2. Ko je dno pekača zapolnjeno,
premažemo z marelično marmelado.
Gor položimo na kolobarje narezano banano.
Kolobarje banan polagamo drugega ob drugega.

3. Sladko smetano stepemo.
Nekaj jo premažemo po vrhu banan.

4. Postopek ponovimo 2-krat ali 3-krat.
Torej, ponovno položimo piškote, premažemo z marmelado,
položimo banane in premažemo s smetano.
Zaključimo s plastjo smetane.
Pecivo lahko oblijemo s stopljeno čokolado.

5. Pecivo mora nujno nekaj ur ali čez noč stati v hladilniku.
Na sobno temperaturo ga je potrebno dati 1 uro,
preden ga bomo jedli.
Tako se bo pecivo segrelo in razvilo okus.

Dober tek!