Piščančja obara. Foto: Dobro jutro
Piščančja obara. Foto: Dobro jutro

Poznamo divje šparglje in gojene šparglje.
Divji šparglji so bolj tanki in zeleno rjave barve.
Rastejo v naravi.
Gojeni šparglji so debelejši in bele barve.
Rastejo na vrtu.
Rečemo jim tudi beluši.

Šparglje v naravi pobiramo od marca do julija

Šparglji so stebelna rastlina.
Izgledajo kot palica, ki raste iz zemlje.

Šparglji za rast potrebujejo višje temperature.

Divji šparglji. Foto: Radio Capodistria/Pixabay
Divji šparglji. Foto: Radio Capodistria/Pixabay

Šparglji imajo veliko zdravilnih lastnosti

Vsebujejo folno kislino.
Pa tudi vitamin B.
Šparglji iz telesa izločajo škodljive snovi.
Dobro vplivajo tudi na prebavo.

Piščančja obara s šparglji

Sestavine, ki jih potrebujemo:
- 500 gramov piščančjih beder,
- 100 mililitrov vina,
- 4 žlice rastlinskega olja,
- 3 korenčke,
- 2 krompirja,
- 250 gramov špargljev,
- 1 čebulo,
- žličko sladke rdeče paprike,
- 2 lovorova lista,
- žličko majarona,
- pol žličke timijana in poprovih zrn,
- žlico jabolčnega kisa in sol.

Gojeni šparglji. Foto: Pixabay
Gojeni šparglji. Foto: Pixabay

Priprava je opisana v 7. točkah.

1. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo.
Korenje in krompir olupimo
ter narežemo na manjše kose.
Šparglje nalomimo na manjše kose.
Del šparglja, ki je že trd, ni uporaben za jedi.

2. V večjem loncu segrejemo olje.
Na vroče olje položimo piščančja bedra.
Obračamo jih, da se lepo zapečejo.

3. Piščančja bedra odstranimo.
V lonec damo nasekljano čebulo.
Pražimo, da čebula postekleni.

4. V lonec dodamo vso zelenjavo,
samo špargljev ne.
Dodamo 3 ščepce soli.
Mešamo in pražimo nekaj minut.
Nato dolijemo vino.

5. Ko vino izpari, spet dodamo piščančja bedra.
Dolijemo toliko vode,
da je vode za 2 prsta nad sestavinami.
Lonec pokrijemo.
Obaro kuhamo približno 45 minut.

6. 10 minut pred koncem kuhanja,
dodamo šparglje in začimbe.

7. Pred postrežbo vmešamo še jabolčni kis.