Testenine v skodelici. Foto: Getty Images
Testenine v skodelici. Foto: Getty Images

Pomladi uspeva veliko zelenjave.
Na primer:
šparglji, listnata solata, špinača,
redkvice, paradižnik, paprika …

Zato si lahko privoščimo jedi iz sveže zelenjave.
Na primer testenine z zelenjavno omako.

Privoščimo si lahko tudi sveže solate.
Na primer spomladansko solato
z regratom, redkvicami in svežim sirom.

Solato lahko uživamo ob glavni jedi.
Kot samostojno jed.
Ali kot predjed.

Tokrat vam predstavljamo,
kako pripraviti okusno pomladansko kosilo.

Pirine polnozrnate testenine z zelenjavno omako

Priprava pirinih polnozrnatih testenin je preprosta.
Za pripravo boste potrebovali 15 minut.
Za kuhanje pa približno 20 minut.

Kaj potrebujemo?

Za 4 osebe potrebujemo:
- 400 gramov pirinih polnozrnatih testenin,
- 1 rumeno čebulo,
- 1 rdečo papriko,
- ½ čajne žličke zrnastega česna,
- 3 pesti sveže špinače,
- 1 deciliter pelatov<p>Pelati so olupljeni plodovi paradižnika, <br />vloženi v lastnem soku.</p> ,
- 1 žlico paradižnikovega koncentrata,
- 800 mililitrov vrele vode,
- ½ čajne žličke peteršilja,
- ½ čajne žličke origana,
- 1 čajno žličko sladke paprike v prahu,
- 1 pest naribanega parmezana,
- 1 čajno žličko mletega s česna,
- sol in poper po okusu.

Lesene žličke z različnimi začimbami. Foto: Pixabay
Lesene žličke z različnimi začimbami. Foto: Pixabay

Kako pripravimo testenine z zelenjavno omako?

Čebulo in papriko oplaknemo z vodo.
Nato ju narežemo na drobne kose.

Česen in začimbno mešanico
namočimo v malo mlačne vode.

Najprej popražimo čebulo.
Nato jo malo posolimo in osladkamo.
Ko čebula postekleni,
dodamo papriko.
Pražimo 1 minuto.
Nato dodamo česen in začimbno mešanico.

Ko prijetno zadiši, dodamo:
pelate, paradižnikov koncentrat in začimbe.
Solimo in popramo po okusu.

Zalijemo z vodo in kuhamo 10 minut.
Takrat po okusu dosolimo in vmešamo testenine.
Potem pokrijemo.
Kuhamo toliko časa,
kot piše na embalaži testenin.

Po potrebi med kuhanjem prilijemo
še malo vrele vode,
drugače pa posode ne odkrivamo.

Kuhanim testeninam vmešamo
grobo narezano špinačo in parmezan.
Postrežemo toplo.

Solata z jajci. Foto: Dobro jutro
Solata z jajci. Foto: Dobro jutro

Spomladanska solata

Spomladanska solata pripravimo iz
spomladanske zelenjave, jajca in svežega sira.

Priprava solate je zelo preprosta.
In hitra.
Solato pripravimo v 15 minutah.

Kaj potrebujemo za spomladansko solato?

Za 1 osebo potrebujemo:
- 1 pest motovilca,
- 1 pest regrata,
- 1 jajce,
- 3 šparglje,
- 4 redkvice,
- 30 gramov svežega sira,
- 3 žlice olivnega olja,
- 3 žlice kisa,
- 1 čajno žličko polnozrnatih gorčičnih semen,
- 1/3 čajne žličke soli,
- ščepec črnega popra.

Kako pripravimo spomladansko solato?

Jajce položimo v hladno vodo.
Dodamo žlico kisa in ščep soli.
Ko tekočina zavre,
ploščo ugasnemo.
Jajce pustimo v vreli vodi 10 minut.
Kuhano jajce nato ohladimo in olupimo.

Šparglje kuhamo v soljeni vreli vodi 5 minut.
Nato jih položimo v hladno vodo.

V posodi zmešamo:
olivno olje, gorčična semena, kis in sol fino premešamo.

Motovilec in regrat operemo.
Nato ju razporedimo po krožniku.
Dodamo na kolobarje narezane redkvice.
In blanširane šparglje.
Nadrobimo svež sir.
Na sredino dodamo razpolovljeno jajce.
Jajce po okusu posolimo in popopramo.

Čez sestavine dodamo gorčični preliv.

Pehtran. Foto: Pixabay
Pehtran. Foto: Pixabay

Sladica: Pehtranova torta brez peke

Za sladkosnede ni kosila brez sladice.

Pomladi se najbolj priležejo
sveže in lahke sladice.
Odlične so na primer sladice,
ki jih lahko pripravimo brez peke.

Zato smo tokrat pripravili recept
za okusno pehtranovo tortico brez peke.

Kaj potrebujemo za pripravo torte?

Skutno torto pripravimo iz dveh plasti.
Iz podlage in nadeva.

Za spodnjo plast potrebujemo:
- 200 gramov keksov,
- 2 žlici marelične marmelade,
- 1/4 čajne žličke cimeta,
- 1 čajna žlička kisle smetane.

Za nadev potrebujemo:
- 500 gramov skute,
- 400 mililitrov navadnega jogurta,
- 3 žlice kisle smetane,
- 4 žlice sladkorja v prahu,
- 5 žlic limoninega soka,
- 3 žlice drobno narezanega pehtrana,
- 6 lističev želatine.

Kako pripravimo pehtranovo torto?

Vse sestavine za podlago zmešamo
v električnem mešalniku,
da dobimo lepljivo čvrsto zmes.
Pekač obložimo s papirjem za peko.
Nato zmes razporedimo po pekaču.

Želatino namočimo v mrzlo vodo za 15 minut.
Nato jo ožamemo.
Na nizki temperaturi jo stopimo na štedilniku.

Vmes v električnem mešalniku zmešamo
skuto, jogurt, smetano, sladkor v prahu in limonin sok.
Potem dodamo še stopljeno želatino.
Premešamo.
Na koncu z žlico vmešamo pehtran.
Po okusu nadev še dodatno sladkamo.

Nato nadev prelijemo čez podlago.
Tortico potem položimo v hladilnik.
V hladilniku mora počivati čez noč.
Ali vsaj 6 ur.

Lahko jo položimo tudi v zamrzovalnik.
V zamrzovalniku naj bo približno 1 uro.

Preden tortico postrežemo,
jo okrasimo z zdrobljenimi keksi in pehtranom.