Stročji fižol. Foto: BoBo
Stročji fižol. Foto: BoBo

Stročji fižol izvira iz Južne Amerike
Je grmičasta ali plezajoča rastlina.

V višino lahko zraste tudi 2 metra.
V tem primeru rastlina potrebuje oporo.
Rastlina potrebuje veliko sonca.

Stročji fižol vsebuje veliko vlaknin

Zaradi tega izboljšuje zdravje črevesja.
Poleg vlaknin vsebuje vitamine,
kalcij, železo in magnezij.

Stročji fižol je zelo zdrava rastlina.

Že dolgo časa ga ljudje
uporabljamo za pripravo različnih jedi

Stročji fižol lahko jemo kot
solato ali v enolončnicah.
Lahko pa kot prilogo.
Na primer zraven mesa ali rib.

Stročji fižol s porezanimi peclji. Foto: Pexels
Stročji fižol s porezanimi peclji. Foto: Pexels

Stročji fižol z mandlji

To jed lahko jemo samostojno ali
kot prilogo drugim jedem.

Za 4 osebe potrebujemo:
- 500 gramov stročjega fižola,
- 2 žlici olivnega olja,
- 1 čebulo,
- 2 stroka česna,
- 50 gramov mandljevih lističev,
- drobno naribano limonino lupinico,
- sok polovice limone,
- sol in poper.

Priprava je opisana v 5. točkah.

1. Stročji fižol operemo.
Porežemo mu peclje.

2. V večjem loncu segrejemo vodo.
V vrelo vodo stresemo stročji fižol.
Kuhamo ga od 15 do 20 minut.
Stročji fižol mora biti mehek.

3. V ponvi popražimo mandlje.
Med praženjem ponev večkrat potresemo.
Tako se mandlji ne bodo zažgali.
Pražene mandlje pretresemo v posodico.

4. Česen in čebulo olupimo.
Na drobno ju nasekljamo.
V ponvi segrejemo olje.
Dodamo čebulo in jo popražimo.
Nato dodamo česen in ga pražimo 1 minuto.

5. V ponev dodamo kuhan stročji fižol
in naribano limonino lupinico.
Vse skupaj pražimo malo več kot 1 minuto.
Nato prilijemo limonin sok.
Dodamo mandljeve lističe.
Po želji solimo in popramo.

Lososov file s stročjim fižolom

Za 4 osebe potrebujemo:
- 500 gramov lososovega fileja,
- 4 ščepce soli,
- 500 gramov stročjega fižola,
- 1 strok česna,
- 1 žličko masla,
- olivno olje.

Priprava je opisana v 4. točkah.

1. Lososov file narežemo na 4 enako velike kose.
Stročji fižol operemo in odrežemo peclje.
Česen olupimo in drobno nasekljamo.

2. V večji posodi zavremo vodo.
Dodamo stročji fižol.
Kuhamo ga 10 minut.

3. Medtem lososove fileje
premažemo z oljem in solimo.
Položimo jih v vročo ponev.
File lososa na vsaki strani pečemo
od 2 do 3 minute.

4. Kuhan stročji fižol odcedimo.
V posodi segrejemo olivno olje.
Dodamo česen in stročji fižol.
Premešamo in dodamo maslo.

Na krožnik damo 1 lososov file
in nekaj stročjega fižola.

Dober tek!