Slovenskogoriška gibanica. Foto: Razvojna Agencija Slovenske Gorice
Slovenskogoriška gibanica. Foto: Razvojna Agencija Slovenske Gorice

V sredo, 11. maja, je potekalo tekmovanje
za najboljšo gibanico Slovenskih goric.

Tekmovanje je bilo v Lenartu.

Lenart je kraj v Slovenskih goricah.

Slovenske gorice so gričevnata pokrajina
na severovzhodu Slovenije.

Gibanica je slaščica iz vlečenega testa.
Gibanice imajo različne nadeve.
Gibanica je značilna za vzhodno Slovenijo.
Predstavlja pomemben del kulturne in kulinarične dediščine.

Kulturna dediščina so vsi kulturni dosežki,
ki smo jih prevzeli iz preteklosti.

Kulinarična dediščina so kuharski dosežki,
ki smo jih prevzeli od naših prednikov.

Slovenskogoriška gibanica je posebnost Slovenskih goric
Poznamo različne gibanice.
Najbolj je znana prekmurska gibanica.
Ime je dobila po pokrajini Prekmurje.

V Slovenskih goricah pa je najbolj znana
slovenskogoriška gibanica.

Slovenskogoriška gibanica ima več plasti testa.
Testo je namazano s sladko smetano.

Slovenskogoriška gibanica se pripravi v gibančniku.
In ne v pekaču.
Gibančnik je posebna posoda za pripravo gibanice.

Slovenskogoriška gibanica je posebnost Slovenskih goric.
Pripravljajo jo samo še v:
- Slovenskih goricah,
- Prlekiji,
- Beli krajini.

Na tekmovanje so poslali 10 vzorcev gibanic

Natečaj za izbor najboljše gibanice iz Slovenskih goric
je pripravila Razvojna agencija Slovenske gorice.

Na natečaj so poslali 10 vzorcev gibanic.
Gibanice so morale biti ohlajene.
In v celem kosu.
Niso smele biti razrezane.

Peki gibanic so morali priložiti seznam sestavin,
ki so jih uporabili pri peki gibanice.

Peki so lahko prišli na ocenjevanje gibanic.
Lahko so poskusili vse gibanice.

Strokovnjaki so poskusili vse gibanice.
Pekom so dali povratno informacijo.
Povedali so jim:
- kaj so naredili dobro,
- kaj lahko še izboljšajo.

Gibanice so ocenjevali strokovnjaki

Pred leti je že potekalo ocenjevanje gibanic.
Takrat je ocenjevanje pripravilo
Društvo kmečkih žena in deklet iz Lenarta.

Društvo je skupaj s Kmetijsko gozdarskim zavodom Ptuj
pripravilo točkovnik in pravilnik za ocenjevanje gibanic.

Ta točkovnik so za ocenjevanje gibanic
uporabili tudi na letošnjem ocenjevanju gibanic.

Gibanice so ocenjevala komisija.
V komisiji so bile strokovnjakinje.
Strokovnjakinje so bile iz različnih društev in zavodov.

Komisijo so sestavljale:
- Terezija Bogdan s Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj,
- Marija Horvat z Izobraževalnega centra Piramida Maribor,
- Sonja Šantl kot predstavnica Društva kmečkih žena Lenart.

Zmagala je gibanica iz Spodnjih Žerjavc

Komisija je gibanice ocenjevala s točkami.
Možno je bilo doseči 20 točk.

Največ točk je prejela gibanica Andreje Bunderla.
Andreja Bunderla je za svojo gibanico prejela 19,5 točke.

Andreja Bunderla prihaja iz Spodnjih Žerjavc.
Spodnji Žerjavci so naselje v Občini Lenart.

Vse gibanice so bile zelo okusne

Okusne so bile vse gibanice.
Vse gibanice so prejele visoko število točk.

Iz Razvojne agencije so sporočili:
Vse gibanice so bile res kakovostno pripravljene.
Najslabša ocena je znašala 17,5 točke.

Ocenjevanju je sledila še radijska oddaja

Pri organizaciji tekmovanja je sodeloval
tudi Radio Slovenske gorice.

Po ocenjevanju so na Radiu Slovenske gorice
pripravili oddajo o gibanici.

V oddaji so sodelovale strokovnjakinje iz komisije.
Pridružila pa se je tudi etnologinja Jelka Pšajd
s Pomurskega muzeja Murska Sobota.

Etnolog je strokovnjak za kulturo.
In kulturno dediščino.

Jelka Pšajd je v oddaji predstavila
zgodovino nastanka gibanice.

Slavnostna podelitev nagrade za zmagovalno gibanico

Andreja Bunderla bo za zmagovalno gibanico dobila nagrado.
Slavnostna podelitev nagrade bo potekala na sejmu v Lenartu.

Sejem v Lenartu bo zadnji vikend v maju.
Obiskovalci sejma bodo gibanico lahko tudi poskusili.