Tatarski biftek. Foto: MMC RTV SLO
Tatarski biftek. Foto: MMC RTV SLO

Salmonela je bakterija.
Običajno se s salmonelo
okužimo preko hrane.
Najpogosteje je salmonela v:
- jajcih,
- mesu,
- mleku,
- vodi.
Če se okužimo s salmonelo,
imamo težave s črevesjem.

Znaki okužbe s salmonelo so:
- slabost,
- bolečine v trebuhu,
- povišana telesna temperatura in
- driska.
V blatu je lahko sluz in kri.
Nekateri lahko tudi bruhajo.

Risba modrega možička, ki bruha v straniščno školjko. Foto: Pixabay
Risba modrega možička, ki bruha v straniščno školjko. Foto: Pixabay

Več okužb s salmonelo
je bilo v vzhodni Sloveniji

Okužbe so bile v
Murski Soboti, Ravnah na Koroškem in Celju.
O okužbah je bil obveščen
Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Na inštitutu so opravili preiskavo.

V bolnišnico je bilo sprejetih 11 ljudi.
Ostali okuženi ljudje
so po pregledu lahko odšli domov.

Ljudje so se okužili s tatarskim biftkom

Tatarski biftek je narejen iz
surovega govejega mesa, jajc in začimb.
Vse skupaj se zmeša in namaže na kruh.

S salmonelo je bil okužen
tatarski biftek Fingušt.
Delajo ga Mesnine Štajerske.

Tatarski biftek Fingušt
prodajajo tudi v trgovini Lidl.
V Lidlu so že nehali prodajati
vse tatarske biftke Fingušt.
V Lidlu kupce prosijo,
da tatarski biftek vrnejo v trgovino.
Kupcem bodo vrnili denar,
tudi če nimajo računa.

Kako lahko preprečimo okužbo s salmonelo?

Pomembno je,
da meso dobro spečemo.
Hrano, ki se hitro pokvari,
moramo imeti v hladilniku.

Redno si moramo umivati roke po:
- uporabi stranišča,
- menjavi plenic,
- delu s surovo hrano,
- pred in med pripravo hrane.