Potica. Foto: Radio Koper
Potica. Foto: Radio Koper

December je mesec praznovanja.
Praznujemo miklavževanje, božič in novo leto.
Decembra jemo praznične jedi.
Med njimi so tudi sladke jedi.

Najbolj znana je potica

Potica je najbolj znana slovenska sladica.
Narejena je iz testa in nadeva.
Testo za potico je kvašeno.
To pomeni, da je narejeno iz kvasa.
Testo je razvaljano in zavito.
V testu je nadev.

Nadevi so lahko različni.
Nadevi so lahko iz
- maka,
- pehtrana,
- lešnikov,
- čokolade,
- kokosa.
Najbolj znan je orehov nadev.

Recept za potico si lahko preberete
na povezavi: Potica

Božični kruh ali poprtnik

Božični kruh.Foto: Dobro jutro
Božični kruh.Foto: Dobro jutro

Božični kruh je zelo stara sladica.
Nekateri mu rečejo tudi poprtnik.
Poprtnik mu rečejo najbrž zato,
ker se kruh prinese na prtu.

Božični kruh je sladkega okusa.
Narejen je iz
- mleka,
- bele moke,
- sladkorja in
- kvasa.
Božični kruh je okrašen.

Decembra veliko ljudi peče piškote

Piškoti so različnih oblik, velikosti in sestavin.
Piškotom so lahko dodani
- suho sadje,
- marmelade,
- čokolade,
- oreški,
- kokos
in mnogo drugih sestavin.

Zelo znani so medenjaki

Piškoti medenjaki. Foto: Dobro jutro
Piškoti medenjaki. Foto: Dobro jutro

Medenjaki so priljubljeni slovenski piškoti.
Narejeni so iz
- moke,
- sladkorja in
- medu.
Medenjake lahko okrasimo
s čokolado ali marmelado.

Običajno so medenjaki zelo mehki piškoti.
Rečemo, da se kar topijo v ustih.

Sadni kruh

Sadni kruh je narejen iz kvašenega testa.
Vsebuje različno sušeno sadje.
Na primer
- brusnice,
- rozine,
- češnje ali jagode.
Nekateri mu dodajo tudi oreške.
Na primer
- mandlje,
- pistacije.

Sadni kruh je mehak, sladek in sočen.