Deklica, ki vleče testenine v usta in se s komolcem naslanja na mizo. Foto: Pixabay
Deklica, ki vleče testenine v usta in se s komolcem naslanja na mizo. Foto: Pixabay

Bonton so pravila lepega vedenja.
Lepemu vedenju rečemo tudi olikano vedenje.

Olikano se vedemo,
ko upoštevamo pravila lepega vedenja.
Oziroma, ko se vedemo po bontonu.

Bonton pri jedi

Tudi pri jedi moramo upoštevati
pravila lepega vedenja.

Zato bomo tokrat predstavili
osnovna pravila bontona pri jedi.
Ter pogoste napake,
ki jih počnemo.

Kako poskrbimo za higieno pred jedjo?

Pred jedjo si umijemo roke.
S tem zagotovimo osnovno higieno pri jedi.

Roke si umijemo z milom in toplo vodo.

Kako sedimo?

Umivanje rok. Foto: Pixabay
Umivanje rok. Foto: Pixabay

Stol naj bo ustrezno oddaljen od mize.
Stol je od mize oddaljen toliko,
da se ne dotikamo mize.
Hkrati pa ne sme biti predaleč.

Na stolu sedimo na celotnem sedalu.
Ne samo na njegovem robu.
Med sedenjem se lahko naslonimo
na naslonjalo stola.

Na stolu sedimo vzravnano.
Z jedilnim priborom hrano prinesemo k ustom.
In se nikoli ne sklanjamo proti krožniku.

Na stolu sedimo mirno.
S stolom se ne zibamo.
Ali gugamo.

Kam z rokami?

Roke lahko položimo na mizo.
Vendar samo do zapestja.
Najbolje je,
da na mizo položimo samo dlani.

Komolcev nikoli ne položimo na mizo.
Prav tako rok ne skrivamo pod mizo.

Kako izrečemo dober tek?

Vljudno je,
da ob pričetku obeda zaželimo dober tek.

To storimo mirno.
In ne preglasno.

Rečemo:
Dober tek!

Če nam dober tek zaželijo drugi,
pa odgovorimo.
Rečemo:
Hvala, enako.

Fotografija hrane na krožnikih na mizi. Foto: MMC RTV SLO
Fotografija hrane na krožnikih na mizi. Foto: MMC RTV SLO

Kdaj lahko pričnemo jesti?

Nekoč je veljalo,
da z obedom pričnemo,
ko so postreženi vsi za mizo.

Vendar na tak način tvegamo,
da se bo naša hrana ohladila.

Novejše različice bontona zato dovoljujejo,
da začnemo jesti prej.

Počakamo, da se jed ohladi.
Vroče jedi nikoli ne pihamo.
Namesto tega počakamo,
da se jed ohladi.

Zrezek na žaru, iz katerega se kadi. Foto: AP
Zrezek na žaru, iz katerega se kadi. Foto: AP

Pribor

Bonton pri mizi zapoveduje,
da pribor vedno jemljemo
od zunaj proti krožniku.

Če želimo med jedjo začasno odložiti pribor,
ga odložimo tako,
kot smo ga držali.
Vilice levo,
nož pa desno.

Pribora nikoli ne prislonimo na rob krožnika.
S pribora lahko teče proti ročaju.
In si lahko kasneje umažemo prste.

Ko pojemo,
odložimo pribor desno ob krožnik.

Vilice in nož, naslonjene na rob krožnika s hrano. Foto: MMC RTV SLO
Vilice in nož, naslonjene na rob krožnika s hrano. Foto: MMC RTV SLO

Koliko hrane na krožnik?

Kadar si hrano lahko naložimo sami,
jo na krožnik damo samo toliko,
kot jo bomo pojedli.

Raje si večkrat naložimo po malo.
Bolje kot naenkrat preveč.

Oseba si nalaga solato na krožnik. oto: Pixabay
Oseba si nalaga solato na krožnik. oto: Pixabay

Se lahko med jedjo pogovarjamo?

Med obedom se lahko pogovarjamo,
ampak nikoli s polnimi usti.

S polnimi usti ne govorimo.
Ko jemo,
imamo usta zaprta.

Prav tako med jedjo ne
cmokamo, godemo, srebamo ali srkamo.

Med obedom govorimo mirno.
In ne preglasno.

Natakar prinese na lepo pogrnjeno mizo krožnik solate. Foto: Reuters
Natakar prinese na lepo pogrnjeno mizo krožnik solate. Foto: Reuters

Pogoste napake v restavraciji

Ob vstopu v restavracijo smo pogosto radi
samostojni in praktični.
Natakarjem v restavraciji želimo pomagati.
Ali jim olajšati delo.
Vendar pa to ni vedno v skladu z bontonom.

1. Posedete se sami

Nekateri mislijo,
da natakarjem olajšajo delo,
če se sami posedejo za mizo.
Vendar to ne drži vedno.

Večina natakarjev ima namreč sistem,
po katerem posedajo svoje goste.

Vljudno je,
da počakate natakarja,
da vas on usmeri k mizi.

2. Po končani jedi zložite krožnike

Veliko ljudi želi natakarjem olajšati delo.
Po jedi zložijo krožnike na kup.

To je zelo prijazna gesta.
Vendar pa ni praktična.

Natakarji v eni roki odnesejo
po več krožnikov.
Ampak samo določeno število.
To lahko storijo samo,
če jih pravilno primejo.

Zato jim vnaprej pripravljen kup
krožnikov ne olajša dela.

Ko končamo z jedjo,
svoj krožnik pustimo pred seboj.

3. Naročate pri različnih natakarjih

Natakarji si običajno razdelijo mize,
ki jih strežejo.
Zato je pomembno,
da njihov sistem spoštujemo.

In ne naročamo pri drugih natakarjih.
S tem namreč napravimo zmedo.

Vedno naročimo le pri enem natakarju.
Če pa oddamo naročilo drugemu,
je prav, da svojega natakarja o tem obvestimo.

Natakar naliva gostoma vino v kozarce. Foto: Guliver/Getty Images
Natakar naliva gostoma vino v kozarce. Foto: Guliver/Getty Images

4. Če se pripeti nesreča, poskušamo pomagati

V restavraciji pogosto polijemo hrano ali pijačo.
Nato skušamo sami počistiti.
Vendar lahko s tem naredimo še več škode.

Bolje je,
da pokličete natakarja.
Opravičite se za nezgodo.
In prosite za pomoč.

5. Ne želite motiti natakarja

Če želimo kaj še dodatno naročiti,
moramo to povedati natakarju.

Pogosto čakamo,
da bo natakar sam prišel do mize.
Vendar natakar ne more vedno predvideti,
kdaj ga potrebujemo.
Ali pa je zaposlen z drugimi gosti.

Zato ga vljudno pokličemo.
In povemo,
kaj želimo.

Natakarjevo delo je,
da gostom postreže.