Pečene gosenice. Foto: Youtube
Pečene gosenice. Foto: Youtube

Začeli so se božični prazniki.
Ljubitelji dobre hrane že
razmišljajo o praznični pojedini.

Tradicionalno slovensko božično pojedino sestavljajo:
- pečenka ali krvavice,
- pražen krompir,
- kislo zelje ali kisla repa.

Za sladico jemo božični kolač.
In seveda potico.

Praznični jedilnik pa ni enak povsod po svetu.
V nekaterih državah za božične praznike
jedo zelo nenavadne jedi.

Katere so najbolj nenavadne božične jedi po svetu?

Za različne konce sveta so značilne
različne tradicionalne božične jedi.
Nekatere jedi so zelo nenavadne.

V Afriki postrežejo pečene gosenice

V Južni Afriki za božič jedo mopane.
Južna Afrika je država na jugu Afrike.
Mopane so pečene gosenice.

Za ozimnico gosenice večinoma posušijo.
Za božično večerjo pa spečejo sveže gosenice.

Na Grenlandiji za božič jedo tradicionalne inuitske jedi

Inuiti so narod,
ki živi na najbolj severnih območjih sveta.
Na primer na Grenlandiji.

Grenlandija je otok v severnem Atlantskem oceanu.
Grenlandija leži severno od Amerike.
Večino površine na Grenlandiji prekriva led.

Za božič na Grenlandiji jedo mattak.
Mattak je surova koža kita glavača.
Koža kitov je zelo mastna.
Zato je podobno,
kot bi jedli surovo mast.

Kožo narežejo na kocke.
Postrežejo jo v skodelici.

Na Norveškem postrežejo pečeno glavo jagenjčka

Jagnjetina je priljubljeno meso.
Jagnjetina je meso mlade ovce.

Jagnjetino jedo ljudje po vsem svetu.
Vendar običajno ljudje jedo
jagnječje krače in rebrca.

Na Norveškem pa za božično večerjo
pripravijo jagnječjo glavo.
To jed imenujejo smalahove.

Norveška je država na severu Evrope.

V Mehiki jedo polnjene paprike z zanimivim prelivom

Mehika je država v Južni Ameriki.

V Mehiki za božične praznike jedo
polnjene paprike z mesom.

Polnjene paprike z mesom so
priljubljena zimska jed tudi pri nas.

Vendar pa v Mehiki polnjene paprike
postrežejo z zanimivim prelivom.
Prelijejo jih z orehovo omako.
In posujejo s koščki granatnega jabolka.

Granatno jabolko je rdeč okrogel sadež.
Raste v toplih krajih.

Na Jamajki ne gre brez sadne torte

Jamajka je otoška država v Karibskem morju.
Karibsko morje je med Severno in Južno Ameriko.

Na Jamajki za praznike pripravljajo sadno torto.
Torto pripravljajo več mesecev.
Več mesecev pred božičem namakajo
suho sadje v rdečem vinu in rumu.

Na dan božiča s sadjem nadevajo torto.
Torta postane zelo sočna.
In je zelo intenzivnega okusa.
Intenziven okus je močan okus.

Na Jamajki sta priljubljeni jedi
v božičnem času tudi:
- koza v karijevi omaki in
- obara iz volovjega repa.

Kari je začimba ostrega okusa.

V Avstraliji so za božič na jedilniku jedi z žara

Avstralija leži jugovzhodno od Azije.
Avstralija je država.
In hkrati najmanjša celina na svetu.

V Avstraliji so v času božiča poletne temperature.
Zato Avstralci za božič jedo kar jedi z žara.

Priljubljene so mesne jedi z žara.
Na primer piščančje perutničke.
Ali svinjska rebrca.