Potico običajno jemo med prazniki.

Potico jemo za veliko noč in božič.
Velika noč in božič sta pomembna krščanska praznika.

Za veliko noč je najpogosteje na mizi orehova potica. Foto: BoBo
Za veliko noč je najpogosteje na mizi orehova potica. Foto: BoBo

Potica je narejena iz testa.

V potici so lahko različni nadevi.
Nadev je lahko iz:
- orehov,
- pehtrana,
- lešnikov,
- čokolade
in tako naprej.

Najbolj pogosta je orehova potica.

Izdelava orehove potice.. Foto: BoBo
Izdelava orehove potice.. Foto: BoBo

Potica je slovenska posebnost

Potica je zelo znana slovenska sladica.
Potico pečejo po celi Sloveniji.
Potice se med seboj razlikujejo po:
- imenu,
- nadevu,
- vrstah testa in
- obliki.

V Sloveniji poznamo
več kot 100 različnih vrst potic.

Različne potice. Foto: Radio Slovenija/Silva Eöry
Različne potice. Foto: Radio Slovenija/Silva Eöry

Ime Slovenska potica je zdaj zaščiteno

Rečemo, da je Slovenska potica označena kot
zajamčena tradicionalna posebnost.
To pomeni,
da je zaščiten recept za pripravo potice.

Slovensko potico lahko za prodajo
pripravljajo le ljudje,
ki upoštevajo:
- recept,
- postopek in
- obliko.

To pomeni,
da Slovensko potico lahko prodajajo samo ljudje,
ki imajo posebno dovoljenje.

Drugi ljudje ne smejo prodajati izdelka,
ki se imenuje Slovenska potica.

Lahko pa prodajajo izdelke,
ki se podobno imenujejo.
Na primer orehova potica.

Zaščito Slovenske potice so potrdili
pri Evropski komisiji.
To je poseben urad.

Ta urad določa pravila za vse države v Evropi.
To pomeni,
da pravila glede Slovenske potice veljajo
tudi v drugih državah.

Kosi potice. Foto: BoBo
Kosi potice. Foto: BoBo

Zaščitena Slovenska potica je značilna za Slovenijo

Rečemo, da je tradicionalna posebnost.
Tradicija je nekaj,
kar starejši ljudje prenesejo na mlajše.
Tako se to ohrani veliko časa.

Potica predstavlja Slovenijo.

Kakšna je zaščitena slovenska potica?

Pri pripravi Slovenske potice moramo upoštevati:
- vrsto testa,
- nadev in
- obliko.

Slovenska potica ima lahko 5 različnih nadevov.
Lahko ima:
- orehov nadev,
- orehov nadev z rozinami,
- rozinov nadev,
- pehtranov nadev s skuto ali
- pehtranov nadev.

Pehtranova potica. Foto: TV Slovenija
Pehtranova potica. Foto: TV Slovenija

Slovenska potica mora biti pečena v potičniku.
Potičnik je poseben pekač.
Potičnik je okrogle oblike in v sredini ima luknjo.
Zunanji rob potičnika je raven ali pa rebrast.

Potičnik. Foto: BoBo
Potičnik. Foto: BoBo

Potica je lahko potresena s sladkorjem v prahu.