Na fotografiji sta Tina Janežič in Nejc Pogačar. Foto: Društvo ASPI
Na fotografiji sta Tina Janežič in Nejc Pogačar. Foto: Društvo ASPI

"Ideja o projektu se je 2 leti nazaj porodila iz dolgočasja, v katerem je nastal zapis “Optimistične želje”. Takrat sem odtekel štiri teke v modrem, lansko leto že sedem tekov v modrem. Letos sem želel – po vzoru že obstoječih akcij, zadevo še malce razširiti," je pojasnil Nejc Pogačar. Letos akcijo organizira društvo ASPI, ki združuje mladostnike in odrasle s spektroavtistično motnjo, njihove starše, strokovnjake in prostovoljce z namenom, da jim pomaga h kvalitetnemu življenju in vključevanju v družbo. "Glede na ogromno podporo, tudi iz tujine, obstaja velika možnost, da jo izvedemo še kdaj, morda že naslednje leto," meni Pogačar, ki je osrednji obraz akcije. Na vprašanje ali mu tek pomaga pri obvladovanju avtistične motnje odgovarja pozitivno. "Vsak človek je individuum, tako da kar velja zame, verjetno za koga drugega ne velja. Sam sem vedno optimistično naravnan, poln dobre volje, a z dokaj šibko socialno mrežo (imel sem le malo pravih prijateljev). Tek mi pomaga širiti socialno mrežo, sploh zaradi skupnega interesa - ljubezni do teka." Pogačar je prostovoljec pri pohodih Planinstva za invalide in osebe s posebnimi potrebami (inPlaninec) ter poje v moškem pevskem zboru Savinjski zvon. »Rad imam ljudi. Družba mi ni tuja, mora pa biti prava,« pravi. Med študijem na Pedagoški fakulteti mu je tek pomagal izboljšati koncentracijo pri pripravah na izpite, pa tudi splošno počutje. »Če me kakšna stvar po nepotrebnem preveč razburi, se s tekom lažje umirim,« pojasni Pogačar, ki je s pripovedovanjem o tekaških dogodivščinah za tek navdušil kar nekaj prijateljev.

V akciji se bo zvrstilo 8 dogodkov – po en za vsako črko v besedi Asperger

"Prva dva teka (na Šmartinskem jezeru in v Domžalah) sta že za nami, 15. aprila pa se bo odvila tekaška etapa od Kopra do Portoroža, kjer se nam bodo pridružili prijatelji iz inPlaninca. Od Kopra do Portoroža bomo tekli po delu Paranzane, stare opuščene železniške proge, natančneje skozi Izolski in Portoroški predor," razloži Pogačar in poudari, da so vse etape skrbno načrtovane. 19. aprila načrtujejo tek okoli Blejskega jezera, 22. aprila v Hrastniku, 27. aprila bodo tekli v Markovcih na Markotonu, 30. aprila od Šempetra do Celjske koče in 5. maja od Domžal do Rašice. Vsak dogodek predstavlja eno črko v besedi Asperger. "Namen kampanje Asperger teče je ozaveščanje in razbijanje tabujev o avtizmu, spodbuda h gibanju in navdihovanje ter opogumljanje mladih in odraslih z avtizmom, da postanejo zgled mlajšim osebam, ki so na spektru," pravi vodja projekta iz društva ASPI Tina Janežič. Akcija Asperger teče ima tudi dobrodelno noto. "Javnost smo pozvali, da hodijo ali tečejo ter prek družbenih omrežij poročajo o opravljenih kilometrih. Kilometri se bodo seštevali. Zbrane kilometre bomo s pomočjo donatorjev pretvorili v evre, ki jih bomo namenili za psihoterapije oseb z avtizmom in njihovih družin, vodene delavnice (za učenje socialnih veščin in komunikacije, samostojnega življenja in zdravega načina preživljanja prostega časa) in podporo in izobraževalne skupine za starše oseb z avtizmom," pojasni Janežič in doda, da so navodila za sodelovanje objavljena na spletni strani društva ASPI. "''Kilometrske'' podpore imamo precej, tudi iz tujine. Žal pa se zaenkrat še noben od donatorjev ni odzval naši prošnji, da bi kilometre pretvoril v eure," obžaluje Janežič in vabi k donaciji.

Na sliki je Nejc Pogačar. Stoji na razgledni točki. Za njim je dolina s številnimi hišami, v ozadju se vidijo hribi in zasneženi vrhovi gora. Foto: Društvo ASPI
Na sliki je Nejc Pogačar. Stoji na razgledni točki. Za njim je dolina s številnimi hišami, v ozadju se vidijo hribi in zasneženi vrhovi gora. Foto: Društvo ASPI

Šport in avtizem z roko v roki

Akcija se bo zaključila 5. maja z okroglo mizo Avtizem in šport na Fakulteti za šport v Ljubljani. "Ko smo se pogovarjali z Nejcem, kako bi zaključili akcijo, smo prišli na idejo okrogle mize, kjer bomo govorili o doprinosu športa k blaženju simptomatike avtizma. V sklopu okrogle mize bomo predstavili rezultate akcije Asperger teče in govorili o možnostih športnega udejstvovanja širše – v različnih okoljih in društvih, pa tudi v različnih športih," pojasni Janežič. "Na splošno velja, da gibanje pomaga pri pomirjanju, zmanjšuje stres, ki je v današnji družbi zelo pogost, pri ljudeh z zdravstvenimi težavami pa še toliko bolj. Hkrati krepi samozavest, med tekom se sprošča tudi hormon sreče, aktivirajo se žleze, ki pozitivno vplivajo na koncentracijo in pomnjenje, tako da šport nudi same pozitivne stvari," je prepričan Pogačar, ki v športu vidi še eno pomembno prednost: "Ni zanemarljivo, da se preko športa dodatno širi naša socialna mreža. Posledično morda to za prihodnost pomeni tudi večjo možnost zaposlitve (socialne vključenosti), saj spoznavamo nove ljudi ter jih ozaveščamo tudi o naših intelektualnih in drugih sposobnostih, ne le o težavah in drugačnosti," zaključi Pogačar.