Na fotografiji je bližnji kader kolesa na invalidskem vozičku, na katerem sedi invalid in se z rokami poganja. Foto: MMC RTV SLO/Društvo distrofikov Slovenije
Na fotografiji je bližnji kader kolesa na invalidskem vozičku, na katerem sedi invalid in se z rokami poganja. Foto: MMC RTV SLO/Društvo distrofikov Slovenije

Društvo distrofikov je v času naraščanja rek in sprožanja plazov na prizadetih območjih nemudoma začelo s poizvedovanjem. "Strokovni sodelavci so klicali na prizadeta območja in pridobili podatke, da sta bila dva naša člana iz Gornjega Gradu evakuirana. Zakonca so nastanili v bližnji dom starejših in sta na varnem," je povedala predsednica Društva distrofikov Slovenije Mateja Toman. Močno jih je skrbelo za enega člana iz Zgornje Savinjske doline, ki jim je sporočil, da je njegov dom k sreči ostal nedotaknjen, okoli njega pa je pravo opustošenje. "Njihova hiša je ostala kot nekakšen otok sredi razdejanja. Bili so precej pretreseni, saj je vse drugo okoli njih uničeno. Povedali so nam, da so veseli, da so živi," je dejala Tomanova ter dodala, da so jim hrano, vodo in agregat za elektriko priskrbeli gasilci in vojska. Še ena njihova članica iz tega področja jim je sporočila, da se je pravočasno umaknila in trenutno biva pri sorodnikih, saj je njeno pritlično stanovanje popolnoma uničeno. Sanacijo pri njej po besedah Tomanove izvajajo gasilci in civilna zaščita. Skrbelo jih je tudi za ljudi, ki živijo ob Muri, a so izvedeli, da so bili vsi varno evakuirani.

Distrofiki ne morejo splezati skozi okno ali se prijeti vrvi

"S strahom smo spremljali dogajanje, kako so ljudi reševali s pomočjo vrvi, distrofiki se namreč vrvi na ta način ne morejo oprijeti," je opozorila Tomanova, ki je vesela, da nihče od njihovih članov ni bil v takšni situaciji. "Zelo hudo je bilo pri eni izmed članic iz Zgornje Savinjske doline, ki sicer ni bila neposredno ogrožena zaradi poplav, je pa zaradi njih prišlo do prekinitve električnega toka. Odvisna je od dihalnega aparata, ki brez elektrike ne deluje prav dolgo. Baterija zdrži le kratek čas," je pojasnila Tomanova. Agregat so sicer imeli, a so nujno potrebovali gorivo. Na srečo so jim ga gasilci še pravočasno dostavili in na ta način rešili njeno življenje. Tomanova je poudarila, da osebe na invalidskem vozičku ne morejo steči ven, kot vsi ostali, ne morejo splezati ven skozi okno ali po vrvi. "Zato smo si resnično oddahnili, da so vsi naši člani živi in zdravi."

Na fotografiji je predsednica Društva distrofikov Slovenije in NSIOS Mateja Toman. Foto: MMC/NSIOS
Na fotografiji je predsednica Društva distrofikov Slovenije in NSIOS Mateja Toman. Foto: MMC/NSIOS

"Zdaj se začenja težji del"

Kot nam je še povedala predsednica Društva distrofikov, so se dogovorili, da bodo konec tedna poklicali vse člane, ki so jih poplave prizadele in jih povprašali kaj potrebujejo. "Poskusili bomo pomagati z nabavo novega pohištva in opreme. Veliko sredstev nimamo, imamo pa Komisijo za socialno delo, ki pomaga v takih primerih. Nujne stvari bomo poskušali nuditi prek tega našega socialnega programa pomoči," je zagotovila Mateja Toman. Kot je še povedala, bodo podobno kot leta 2007 ob poplavah v Železnikih, znotraj društva organizirali akcijo zbiranja pomoči. "Približno vemo, kje živijo, ne vemo pa, kako močno so uničeni njihovi domovi. Skrbelo nas je tudi za člane na Koroškem, a k sreči so vsi na varnem," je pomirjena Tomanova, ki verjame, da se bo zdaj, ko prihaja čas obnove, mnogim težko soočiti z dejstvom, da so ostali brez domov."

Kot predsednica Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) pa je povedala, da so bili v času poplavljanja tudi tam v pripravljenosti "A mi nimamo ne sredstev, ne kadra, zato so se posamezne invalidske organizacije same znašle. Niti se niso obračali na NSIOS, zato tudi nimamo zbirnih podatkov, kako je bilo po posameznih organizacijah. Sicer pa je bilo zelo težko priti do informacij, saj so bile telefonske linije prekinjene, tudi signala ni bilo," je zaključila Tomanova.