Trg revolucije v Mariboru. Foto: Google Maps
Trg revolucije v Mariboru. Foto: Google Maps

V začetku jeseni, med Evropskim tednom mobilnosti, je javnost izvedela za načrte mariborske občine za celovito preureditev mestnega avtobusnega prometa. Ta bi prinesel reorganizacijo prog, največjo infrastrukturno spremembo pa bi doživel Trg revolucije, kjer bi uredili osrednje avtobusno vozlišče. To pa je naletelo tudi pomisleke.

Širše območje Trga revolucije v Mariboru je avtobusno vozlišče že danes, zaradi razpršenosti postajališč pa prestopanje ni enostavno, pravi vodja občinskega Sektorja za komunalo in promet Aleš Klinc:

"Zato prepoznavamo Trg revolucije kot eno izmed tistih točk, kjer danes že imamo 21 linij mestnega prometa in to želimo nekako združiti. To, na kak način pa to združiti, pa bo seveda pokazala tako študija prenove linij kot pa študija prometne preureditve Trga revolucije."

Potrebne bodo tudi gradbene spremembe, v ta namen bodo razpisali arhitekturni natečaj. Interna študija, ki je prišla v javnost in ni uradni dokument, je omenjala tudi možnost zožitve osrednje zelenice in rondo pri uvozu na most. Predsednik odbora mestnega sveta za komunalne in gospodarske javne službe Stojan Auer zaznava zaskrbljenost stanovalcev:

"Stanovalci se sprašujejo, kaj bo tam nastalo? Avtobusi bi naj tam dobili novo enotno obračališče. Kot predsednik odbora nisem vedel, kaj jim naj povem. O tem nismo seznanjeni."

Na občini obljubljajo, da bodo rešitve poiskali skupaj s stanovalci in da ne gre za obračališče, ampak vozlišče. Tako pa direktor javnega prevoznika Marprom Bernard Majhenič:

"Lahko potrdim, da je že danes manj avtobusov, kot jih je bilo pred dobrim letom, saj so navsezadnje vsi primestni avtobusi s tega območja že umaknjeni, tako da se to število zmanjšuje. Definitivno pa število avtobusov ne bo večje v prihodnje, kot je to že danes."

Nove proge bi dele mesta učinkoviteje povezale z novim vozliščem, kar bi skrajšalo čas potovanja in povečalo pogostnost prihodov.

Kaj bo avtobusno vozlišče prineslo stanovalcem Trga revolucije?