Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Vodstvo Magnine lakirnice v Sloveniji se je danes sestalo z zaposlenimi in jim predstavilo odločitev poslovodstva, da lakirnico za nedoločen čas ustavlja. To pa pomeni, da bodo del delavcev prezaposlili, del pa jih bo razvrščenih v program presežnih delavcev.

Zaradi zapletenih razmer na avtomobilističnem trgu se je vodstvo mednarodnega giganta Magna odločilo, da zgolj lakiranja v občini Hoče Slivnica ne bodo več izvajali. Vendar to ne pomeni, da bodo obrat v celoti zaprli. Kot so zapisali v uradni izjavi, naj bi v Hočah že ta mesec začeli vzpostavljati podporno razvojno središče za vse druge Magnine lokacije po svetu. Za to dejavnost naj bi del zdaj zaposlenih prerazporedili, obljubljajo pa tudi nove zaposlitve visoko usposobljenega kadra.

Nekaj zaposlenih bo delo izgubilo

Vseh od približno 160 zaposlenih ne bodo prezaposlili, nekaj naj bi jih tako delo izgubilo, vendar še ni znano, koliko bo takšnih.

Država bo zahtevala povračilo pomoči

Bo pa odpuščanje vplivalo tudi na državno vzpodbudo v višini 18,6 milijona evrov, ki jih je država Magni zagotovila ob prihodu v Slovenijo. Kot je pojasnil minister za gospodarstvo Matjaž Han, so se na sestanku z vodstvom družbe že dogovorili, da bo multinacionalka vrnila celotno pomoč z vračunanimi obrestmi.

Magna vseeno ostaja v Sloveniji

Magna pa kljub tej potezi naj ne bi opustila ideje za gradnjo druge faze tovarne v občini Hoče Slivnica. Hoška lokacija tako ostaja v načrtu za gradnjo celotne proizvodnje avtomobilov. Velik del potrebne dokumentacije so namreč že pridobili. V zadnjem času pa naj bi si lokacijo ogledalo tudi nekaj morebitnih Magninih partnerjev.