Foto: Radio Maribor/Pixabay
Foto: Radio Maribor/Pixabay

V petek se začenja novo študijsko leto. Za tiste, ki niso cepljeni ali prebolevniki, bo vstop v predavalnice in študentske domove dovoljen le s samotestiranjem, fakultete pa so pripravile posebne prostore. Študentje se sicer veselijo, da bodo predavanja znova v predavalnicah, ob tem pa opozarjajo, da določene anomalije pri javnem prevozu in prehrani.

Po letu in pol šolanja na daljavo bodo znova zaživele študijske klopi, ob obveznih zaščitnih maskah in razkuževanju pa bo sodelovanje v študijskem procesu mogoče le s pogojem PCT: » Kjer se pogoj T izpolnjuje s samotestiranjem v prostorih fakultet. Fakultete bodo pripravile ustrezne prostore, v katerih bo 1 x na teden treba opraviti samotestiranje«, poudarja rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič, vsaj v uvodnih dneh pa je zaradi tega, ker ni jasno, koliko študentov bo treba testirati, pričakovati nekaj težav in zastojev.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Zato prosijo študente, ki se morajo samotestirati, da na testirno mesto pridejo pravočasno. Podpredsednik Študentske organizacije Univerze v Mariboru David Bohar pa glede testov študente poziva, da jih brezplačno prevzamejo v lekarnah, ob tem pa jih opozarja: «Brez pogoja PCT študent ne more vstopiti v prostore fakultet in ne more biti prisoten pri izvedbi pedagoškega procesa, razen če gre za ranljive skupine oseb«.

Direktorica Študentskih domov Maribor Maja Krajnc Ružič pa izpostavlja, da je pogoj PCT obvezen tudi pri njih. »Pri nas se bo izvajalo samotestiranje ob nedeljah, v posameznih naseljih od 18. do 20.ure. Pomembno je povedat, da ko se izpolni ta evidenčni list, ga je potrebno nositi s seboj, saj z njim lahko bivajo v domovih, gredo v knjižnico in na fakultete«.

Študentje se veselijo vrnitve v predavalnice, nekaj nejasnosti pa je glede izvedbe študija v primeru okužb in karanten. Kot dodaja Bohar, pa nejevoljo povzroča predvsem naslednje vprašanje. »Zakaj imamo samotestiranje, če mora študent za javni prevoz do Maribora oziroma za vstop v restavracijo s študentskimi boni izpolnjevati pogoj PCT, kjer pa je za pogoj T obvezen hitri test, ki velja le 48 ur«, pomisleke študetk in študentov povzema podpredsednik Študentske organizacije Univerze v Mariboru.