Foto: Radio Si
Foto: Radio Si

Od 11. do 23. 9. je v Zgodovinskem atriju Mestne hiše Ljubljana na ogled mednarodna razstava , ki predstavlja manj znano, jezikovno plat nürnberških procesov in je posvečena pionirjem simultanega tolmačenja na procesih.

Nürnberški procesi so pod vodstvom zavezniških sil 2. svetovne vojne (ZDA, Sovjetske zveze, Velike Britanije in Francije) potekali od novembra 1945 do oktobra 1946 v štirih uradnih jezikih in pomenijo pomemben mejnik v sodobnem mednarodnem pravu in tudi v poklicu konferenčnega tolmača

Razstavo organizirata Združenje konferenčnih tolmačev Slovenije (ZKTS) in Mednarodno združenje konferenčnih tolmačev (AIIC) v sodelovanju z nemškim združenjem Konferenzdolmetschen – Vergangenheit, Gegenwart, Zukunft e.V., ki je razstavo prvič postavilo leta 2013, od takrat pa je gostovala v različnih državah in mednarodnih ustanovah (OZN, UNESCO, Sodišče EU itd.).

Že v petek je v ob svečanem odprtju razstave v Veliki sejni dvorani ljubljanske Mestne hiše potekala mednarodna konferenca z naslovom »Nürnberški procesi in konferenčno tolmačenje: konec režima, začetek poklica«. Več o razstavi in začetkih konferenčnega tolmačenja s predsednico Združenja konferenčnih tolmačev Slovenije Nado Prodan med 9.in 10 uro v Izluščeno.