Dejan Fabčič med streljanjem z lokom. Foto: Peter Giodani
Dejan Fabčič med streljanjem z lokom. Foto: Peter Giodani

Znana je dokončna postava slovenske odprave na paraolimpijske igre Tokio 2020. Kot zadnji si je mesto v letalu za Tokio zagotovil paralokostrelec Dejan Fabčič, ki je že lani prišel do paraolimpijske norme. Prejšnji teden je na Češkem lovil paraolimpijsko kvoto, vendar se mu ni izšlo po načrtih. Je pa zato zeleno luč dobila bipartitna vloga, ki jo je vložila Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite.

Slovenski parašportniki se odpravljajo že na dvanajste POI

Slovenski parašportniki bodo v Tokiu nastopili na svojih 12. poletnih paraolimpijskih igrah, do zdaj so namreč tekmovali že v letih 1972, 1980, 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016, v Tokio pa gre 7-članska tekmovalna ekipa.

Ob Dejanu Fabčiču bodo na Japonskem tekmovali še parastrelca Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter, parakolesar Anej Doplihar, paraatlet Henrik Plank, paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek in paranamizni tenisač Luka Trtnik.

Peking, Rio, Tokio

Dejan Fabčič je zdravnik interne medicine in vodja ambulante za bolezni ščitnice in diabetes v Novi Gorici. Od leta 2002 se ukvarja s tekmovalnim parašportom. Začel je s plavanjem, leta 2008 je debitiral na paraolimpijskih igrah v Pekingu, kjer je zasedel 6. in 7. mesto na 100 metrov hrbtno in prsno. S parakajakom je bil na igrah v Braziliji leta 2016 6. v kategoriji KL2.
„Sem brez besed. Neizmerno sem srečen. Počutim se kot bi zadel na loteriji. Četudi bodo to moje tretje paralimpijske igre, sem vesel tako, kot sem bil, ko sem se uvrstil na prve,“ je povedal Fabčič, ki trenira pod taktirko trenerke Brine Božič.

Paralokostrelstvo

Paralokostrelstvo je eden od športov, s katerim so se invalidi najprej začeli ukvarjati. Namenjeno je športnikom z različnimi gibalnimi ovirami, ki so po opravljenem procesu klasifikacije razdeljeni v kategorije, oziroma pridobijo pravico do uporabe pomožnih naprav na tekmovanju. Klasifikacijo lahko pridobijo osebe z oslabljeno mišično močjo, zmanjšanim pasivnim obsegom giba, amputacijami, povečanim mišičnim tonusom, ataksijo in slepoto ali slabovidnostjo. Kategorija OPEN je namenjena lokostrelcem z invalidnostjo v spodnjih udih. Nekateri lahko uporabljajo voziček, drugi stolček ali streljajo stoje – odvisno od zmožnosti vzdrževanja ravnotežja. Kategorija W1 je namenjena lokostrelcem, ki so lahko na vozičkih (uporablja se lahko povsem vsakodnevne vozičke in nakup športnega ni potreben) ali stolčkih. Uporabljajo prilagojeno lokostrelsko opremo, ki ni po standardnih pravilih. Kategoriji V1 in V2/3 je namenjena slepim in slabovidnim lokostrelcem. Športniki V1 morajo uporabljati pokrivalo za oči. Vsi slepi in slabovidni lokostrelci uporabljajo taktilno merilno napravo. Na paralimpijskih igrah nastopajo lokostrelci v kategorijah W1 in OPEN, individualno in v dvojicah. Paralokostrelci so razdeljeni po lokostrelskih slogih – ukrivljeni ali sestavljeni lok in po spolu. V Sloveniji je paralokostrelstvo povsem integrirano v običajne klube in tekmovanja. Je šport, s katerim se lahko začnemo ukvarjati v kateremkoli življenjskem obdobju, primeren tako za rekreacijo kot za tekmovalni in vrhunski šport. V poletnih mesecih treningi potekajo zunaj, po ravnem terenu na urejenih lokostrelskih vadbiščih, pozimi pa v športnih in šolskih telovadnicah. Lokostrelska zveza bo v sodelovanju s klubi stremela k zagotavljanju ustrezne športne infrastrukture za invalide.