Na fotografiji je eden od udeležencev atletskega državnega prvenstva, ki tekmuje v suvanju krogle. Foto: Zveza paraplegikov Slovenije
Na fotografiji je eden od udeležencev atletskega državnega prvenstva, ki tekmuje v suvanju krogle. Foto: Zveza paraplegikov Slovenije

Na atletskem stadionu v Športnem parku Ljubljana - Šiška je v soboto potekal 50. jubilejni memorial prof. Bojana Hrovatina, ki ga je organizirala Zveza paraplegikov Slovenije v sodelovanju z Društvom paraplegikov ljubljanske pokrajine. Sočasno je na stadionu v Spodnji Šiški potekalo tudi 29. odprto atletsko državno prvenstvo parašportnic in parašportnikov, ki so se ga udeležili tudi tekmovalci iz Makedonije, Črne gore, Srbije, Bosne in Hercegovine in Hrvaške.

Tekmovalci so se na jubilejnem atletskem tekmovanju uvodoma pomerili v troboju tehničnih disciplin: metu kopja oziroma kija, diska in suvanju krogle. Po zaključenem tekmovanju v trobojih v tehničnih disciplinah so se atleti pomerili v trobojih vožnje: na 100 metrov, 200 metrov in 400 metrov s specialnimi vozički, na memorialni vožnji na 100 metrov s standardnimi vozički v moški in ženski konkurenci posvečeni prof. Bojanu Hrovatinu in vožnji na 800 metrov, ki so jo posvetili novinarju časopisa Delo Henriku Übeleisu. Rezultati štirih najboljših atletinj in atletov v četveroboju (krogla, disk, kopje/kij, vožnja 100 m) iz ene discipline so šteli za uvrstitve na meddržavnem tekmovanju. Prvo mesto je nekoliko presenetljivo osvojila ekipa Bosne in Hercegovine, drugo mesto je pripadlo Sloveniji, tretje Hrvaški, četrta je bila Makedonija, peta pa Srbija.

Posebna priznanja za osmerico

»Dan je minil v znamenju 50. memoriala v spomin na profesorjaBojana Hrovatina, kije bil pionir športa invalidov v Sloveniji. Zaposlen je bil v takratnem Zavodu za rehabilitacijo invalidov v Ljubljani, hkrati pa je opravljal tudi funkcijo sekretarja Zveze za rekreacijo in šport invalidov Slovenije. Njegovo delo je bilo usmerjeno v vse več kategorij invalidov,vse od rehabilitacijskega, rekreativnega in tekmovalnega športa.Organizatorji so posebno pozornost posvetili tudi športnikom, ki so nastopili na prvem memorialu in jim podelili posebna priznanja,« so sporočili z Zveze paraplegikov Slovenije. Posebna priznanja so prejeli Pavla Sitar, Dušan Ambrož, Edo Cerkvenik, Vojko Gašperut, Jože Globokar, Tine Gorenc, Jože Okoren in Marjan Peternelj. Medalje in pokale sta podelila generalni direktor Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča Robert Cugelj in predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic.

Šport povezuje in združuje

»Praznovanje jubileja Zveze paraplegikov Slovenije je s 50. memorialom Bojana Hrovatina doseglo vrhunec, v čast in zadovoljstvo pa nam je, da smo gostili več kot 100 športnikov iz šestih držav,« je uvodoma povedal predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic in dodal: »V veselje in zadovoljstvo nam je, da je še vedno osem posameznikov, ki so leta 1970 nastopili na prvem memorialu. Pet od teh je danes z nami. Na nek način pa nam ravno teh osem daje upanje in obet, da nam šport pomaga in nas v prvi vrsti ohranja v fit stanju, hkrati pa nam omogoča oblikovanje socialne mreže. Paraplegiki brez športa ne moremo, šport povezuje in združuje.« Prvi Slovenec s paralimpijsko kolajno je Jože Okoren, osvojil pa jo je leta 1972. »Že takrat smo se zavedali, da nam bo šport pomagal ohraniti zdrav način življenja, prek športa smo se vračali v izobraževanje, domače okolje, prišli do zaposlitve. Se je pa na področju športa marsikaj spremenilo: rekviziti, način treninga, programi,« so besede, s katerimi se je Okoren spomnil pionirskih dni, ko ga je prof. Hrovatin navdušil za parašport. Okornu se je na odru pridružila tudi prva Slovenka z zlato paralimpijsko medaljo Pavla Sitar. Kolajni sta oba osvojila na igrah v Heildelbergu leta 1972.

V.P.