Športniki se v danih razmerah poskušajo pripravljati, kolikor je to mogoče. Strelsko ekipo vodi Polona Sladič, ki pravi, da treningi tudi v začetku leta 2021 potekajo na enak način, kot so večino leta 2020. Pojasni: "Strelci trenirajo na domačih streliščih oziroma celo doma. Tako kot vsi tudi mi čakamo na sproščanje ukrepov, da bi lahko začeli tudi s skupnimi treningi. Skupni treningi bi bili seveda trenutno mogoči samo po sistemu 'mehurčka', ki pa ga je ob vseh okoliščinah težko organizirati. Potrebujemo invalidom prilagojeno namestitev, hrano in pa strelišče. V sredini februarja bi morali nastopiti na evropskem prvenstvu na Finskem, ki pa ga je organizator odpovedal."

Arhivska fotografija parastrelcev. Tekmovanje v Osijeku leta 2019. Foto: ZŠIS-SPK
Arhivska fotografija parastrelcev. Tekmovanje v Osijeku leta 2019. Foto: ZŠIS-SPK

Na podoben način trenirajo tudi odbojko sede. Selektor Simon Božič pravi, da treningi potekajo predvsem individualno, vodeni so preko Zooma. Odbojkaši in odbojkašice naj bi konec meseca januarja vendarle imeli skupne treninge v centru v Braslovčah. Božič doda: "Zaradi epidemije covid-19 je prišlo do pomanjkanja števila izvedenih treningov v telovadnici. Ker gre za kolektivni šport, je to še posebej problematično, saj so skupinski treningi praktično onemogočeni."

Slovenska paraplavalna reprezentanca se v tej drugi fazi zaprtja s težavi poskuša soočati na inovativen način. "Imamo vodo, kar je veliko, veliko bolje kot v prvem lockdownu. Spoštujemo priporočila in ukrepe. Trenutno se izvaja vodni del štirikrat tedensko v Ljubljani pod vodstvom Emila Tahirovića. Suha vadba, vodi jo Kristina Žagar, pa preko spleta," pojasni selektorica plavalne reprezentance Jana Čander.

Treningi reprezentantov paranamiznega tenisa, ki se pripravljajo na kvalifikacije za paralimpijske igre, potekajo vsak dan, pravi trener Ožbej Poročnik. Dodaja: "Trenažni proces smo skušali nadaljevati nemoteno in na srečo, vsaj do sedaj nismo naleteli na kakšne omembe vredne težave. Zdravje je na prvem mestu in za enkrat nam na srečo služi. Upajmo, da tako tudi ostane."

Igralci paranamiznega tenisa v letu 2020. Foto: Osebni arhiv
Igralci paranamiznega tenisa v letu 2020. Foto: Osebni arhiv

Kako sploh trenirati v takšnih razmerah?

Trenerka strelcev Polona Sladič: "Največja posledica ukrepov sta odsotnost tekmovanj in skupnih treningov. Strelci smo imeli zadnje tekmovanje oktobra 2019 - svetovno prvenstvo v Sydneyu. Od takrat dalje pa so odpadla vsa mednarodna tekmovanja, domačih pa že tako ni. Sistem treningov je seveda v takšnih razmerah popolnoma drugačen in s psihološkega vidika je izredno zahtevno trenirati, ne da bi videl kakšni so kratkoročni in dolgoročni cilji treninga. Edina rešitev je, da se športnik čim prej prilagodi na okoliščine, kar pomeni, da sprejme nastali položaj in se zaveda, da mora vseeno trenirati in vsaj vzdrževati nek nivo pripravljenosti."

Trenerji paraplavalne reprezentance pa so poskušali biti pri treningih tudi inovativni. "Pred novim letom smo skupaj z reprezentančnimi trenerji pripravili virtualno tekmovanje na 50m prosto. Sodelovalo je 12 paraplavalcev z različnih lokacij po Sloveniji. Izvedba je bila s pomočjo trenerjev zelo uspešna, saj so morali posneti in izmeriti časa svojih paraplavalcev na treningu. Video in čas pa so poslali v obdelavo selektorici in glavnemu trenerju. S pomočjo „timinga" Plavalne Zveze Slovenije se je čase glede na specifiko točkovalo po IPC točkovnem sistemu. Z virtualnim tekmovanjem smo razbili monotonost in uspešno motivirali paraplavalce. Trenerji pa smo pridobili čase in s tem podlago za uskladitev ali dopolnitev programa za vsakega posameznika. Po programu je prvo tekmovanje konec meseca februarja na Hrvaškem," pravi selektorica Jana Čander.

Plavalci med treningom septembra 2020. Foto: ZSIŠ-SPK
Plavalci med treningom septembra 2020. Foto: ZSIŠ-SPK

Težave s skupinskimi pripravami so v nekaterih športih, kot je denimo odbojka sede, težko rešljive. Selektor Simon Božič izpostavi glavno težavo: "Te težave so v naši panogi težko rešljive, saj je veliko kontakta. Pa tudi igralna površina, kjer se igralci premikajo z rokami, je preznojena."

Pomembna je tudi psihološka plat pripravljenosti. Polona Sladič, trenerka strelcev: "O pripravljenosti je zelo težko govoriti. Dejstvo je, da smo vzdrževali nek nivo treningov, ampak sedanja situacija zagotovo pusti neke posledice. Zlasti bo važen odziv tekmovalcev na ponovno tekmovanje. Odsotnost tekmovanj je s psihološkega vidika najbolj zahtevna, ker športnik nima neke primerjave z drugimi in tudi ne odgovora na to, kako je sam treniral. In kot tudi že rečeno: sploh ne vemo katera in če tekmovanja bodo."

Kakšna pa so pričakovanja?

Pričakovanja športnikov in trenerjev so visoka. V okviru paranamiznega tenisa si trener Ožbej Poročnik želi, da bi se preko kvalifikacijskega turnirja, predvidenega v Laškem, kateri od športnikov uvrstil na paralimpijske igre Tokio, športniki pa so dobro pripravljeni in željni tekmovanj v mednarodnem merilu.

Po drugi strani pa je ravno nejasna prihodnost tekmovanj tista, ki otežuje delo športnikov in trenerjev, saj je nemogoče načrtovati nastope in graditi formo za točno določene nastope.

Trenerka strelcev Polona Sladič pravi: "Najprej si seveda želimo, da bi tekmovanja bila in se ne bi odpovedovala ena za drugo. Po odpovedanem EP v februarju je naslednji na koledarju svetovni pokal v Al Ainu - ZAE. Glede na zaostrovanje razmer z novimi sevi virusa je seveda vprašanje, kaj se bo zgodilo s tekmovanjem. Zagotovo pa si vsi želimo, da bi bile izpeljane vsaj paralimpijske igre v Tokiu. In lahko samo držimo pesti in se pripravljamo."

Tudi pričakovanja odbojkarjev so visoka, kakor pravi selektor Božič: "Ciljamo na medaljo na EP v Turčiji in pa finale klubske Evrolige, ki bo v Italiji. Punce bodo odigrale v zlati ligi narodov, kjer gre v bistvu za turnir najboljših šestih ekip v Evropi. Pri moški ekipi bo pomemben nastop na evropskem prvenstvu, saj zadnjih dvajset let moška ekipa tam ni igrala. Pridobili bodo dragocene izkušnje za naprej, seveda pa upamo na kakšno zmago ali dve. Moška ekipa bo igrala tudi v srebrni ligi narodov, kjer se bomo poskusili v konkurenci šestih držav prebiti v zlato ligo narodov."

Arhivska fotografija. Športnice igrajo odbojko sede. Foto: ZSIŠ SPK.
Arhivska fotografija. Športnice igrajo odbojko sede. Foto: ZSIŠ SPK.

Zdravje na prvem mestu

Polona Sladič: "Kljub veliki želji po tekmovanjih, pa je tudi za nas zdravje seveda na prvem mestu. Nikakor ne smemo ogrožati zdravja tekmovalcev, zato bomo spremljali razmere, Vak morebiten odhod na tekmovanje odpira kup vprašanj. Razumljivo nam je testiranje pred odhodom in takoj po prihodu. Velika neznanka pa je - kaj če tekmovalec ali drug član ekipe zboli na tekmovanju. Kje in kako se ga bo obravnavalo, kaj bo s stroški, ki bodo nastajali in podobno. Skratka, razsežnosti so večje, kot se zdi na prvi pogled."

Selektorji in trenerji morajo biti torej v času epidemije izredno inovativni, športniki pa morajo znati ujeti pravo razmerje med fizično in psihološko pripravljenostjo, ki je v današnjih časih še posebej pomemebna.