Renata Dacinger se v studiu pogovarja z gostom. Foto: Print Screen
Renata Dacinger se v studiu pogovarja z gostom. Foto: Print Screen

Na svetovni konferenci Združenja britanskih znanstvenih novinarjev (ABSW) so sinoči podelili nagrade za najboljše novinarke in novinarje, ki poročajo o znanosti. Zmagovalka v kategoriji TV/video je Renata Dacinger s TV Slovenija!

Renata Dacinger je urednica in voditeljica odlične izobraževalne oddaje Ugriznimo znanost, ki jo lahko spremljate ob četrtkih ob 17.30 na TV SLO 1. Mednarodna komisija je navdušena nad njenim vodenjem oddaje, ustvarjalnostjo in občutkom za podrobnosti, ni pa jim ušlo, da poleg vodenja oddaje to tudi ureja, izbira goste in teme, pripravlja scenarije …

Ugriznimo znanost

Prva oddaja Ugriznimo znanost je bila na sporedu 6. aprila 2010, koncept in naslov zanjo sta si izmislila Renata Dacinger in režiser Aleš Žemlja.

Od takrat pa vse do danes je bilo ob četrtkih na sporedu 334 oddaj. V oddajah so poročali o vseh najpomembnejših slovenskih in svetovnih znanstvenih odkritjih in dosežkih. Med drugim ste v oddaji lahko videli prvo pravo človeško srce, vzgojeno v laboratoriju, pogledali, kako lahko iz lasu s pomočjo znanosti odkrijejo, kje je človek živel v preteklosti, zakaj bi bilo dobro, da bi jedli žuželke in celo meduze, ter pokazali 3D-tiskanje prve slovenske hiše.

Oddajo odlikuje zagrizena obravnava tudi zelo težkih znanstvenih tem, smisel za humor in dobra grafična predstavitev, včasih kar kot risanke grafičnega oblikovalca oddaje Blaža Zajca. Zato je krog gledalcev oddaje Ugriznimo znanost širok in pred televizijske zaslone pritegne tudi koga, ki ga znanost do takrat ni zanimala.

Oddajo od njenih začetkov soustvarjajo novinarke in scenaristke Anja Čuček, Nataša Ivanuš Čuček, Tatjana Markošek in Nataša Gaši. Pri njej pa so sodelovali še Nina Luin, Neža Rupnik, Matic Jerman in Andreja Kuštrin.»To so le vsebinski ustvarjalci oddaje, seveda pa jih je še veliko, brez katerih oddaje ne bi bilo,«pravi Renata Dacinger.

Oddaja je prilagojena tudi našim gluhim in naglušnim gledalcem

Oddajo Ugriznimo znanost redno opremljamo z barvnimi podnapisi in s tolmačem v slovenski znakovni jezik.»Znanost ni namenjena sama sebi. Ljudem pomaga, jim lajša življenje. Zaradi znanosti živimo dlje. Tudi sama sem imela otosklerozo in izgubljala sluh, z operacijo in vsadkom pa spet dobro slišim. Ni pa znanost vsemogoča. Tudi če ne more pomagati, ni prav, da ljudje ne bi mogli imeti dostopa do nje. Zato sem vesela, da lahko tudi gluhi in naglušni spremljajo našo oddajo. Obenem pa upam na napredek znanosti, kar bo lahko marsikomu olajšalo življenje,« dodaja Renata Dacinger.

M. V.

Tolmačka v slovenski znakovni jezik pred zaslonom, na katerem je napis: Ugriznimo znanost - Ljudje na luni. Foto: Print Screen
Tolmačka v slovenski znakovni jezik pred zaslonom, na katerem je napis: Ugriznimo znanost - Ljudje na luni. Foto: Print Screen