Udeleženke in udeleženci srečanja v Trenti. Foto: MDSSNG, Facebook
Udeleženke in udeleženci srečanja v Trenti. Foto: MDSSNG, Facebook

Srečanje, ki se ga je udeležilo 52 slepih in slabovidnih žensk skupaj s spremljevalci, so pripravili Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica, Lions klub Soča Kobarid in javni zavod Triglavski narodni park (TNP).

Predstavniki zbranih organizacij so pohvalili dobro medsebojno sodelovanje in izpostavili nekaj aktivnosti, namenjenih izboljšanju dostopnosti. Bovški župan Valter Mlekuž je med drugim izpostavil, da v Trenti že več let redno pripravljajo slikarske kolonije, izdelke pa razstavijo v informacijskem središču TNP v Trenti.

Ogled filma Narava brez meja z zvočnim opisom

Udeleženke današnjega srečanja slepih in slabovidnih žensk so si premierno ogledale oziroma poslušale večkrat nagrajeni kratki film Narava brez meja, ki predstavlja Triglavski narodni park v Sloveniji in Naravni park Julijsko predgorje v Italiji. Film je bil lani v okviru projekta Dostopnost in ob finančni podpori ameriške ambasade opremljen tudi z zvočnim opisom, da so ga tako lahko na svoj način doživeli tudi slepi in slabovidni.
Michael J. Marble z ameriškega veleposlaništva je ob tem povedal, da so z veseljem poskrbeli za donacijo, s katero so omogočili boljšo vključenost tudi ranljivim skupinam, da bodo lahko na svoj način začutili lepoto narave.

Dostopnost Triglavskega narodnega parka

Marjeta Albinini iz Javnega zavoda TNP pa je dodala, da so ob pomoči novogoriškega društva slepih in slabovidnih in ob finančni podpori ameriške ambasade organizirali tudi več dogodkov, med drugim seminar za turistične vodnike o predavanju slepim in slabovidnim, skupaj so iskali tudi izboljšave na področju dostopnosti informacijskega središča TNP v Trenti in njegove okolice ranljivim skupinam.

Udeleženke današnjega srečanja so se odpravile tudi na njim prilagojen ogled informacijskega središča in razstave tipnih slik in ostalih razstav, ter dela Soške poti s tehnično dediščino.