sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

mag. Renata Rajapakse, dr.med.spec., predstojnica enote SNMP. - 23. maj '09 at 16:00

V poletnih mesecih se po različnih raziskavah število prometnih nesreč poveča. Odpravljamo pa se tudi na dopuste  v tuje države, v neznana okolja... In v novem okolju se pogosto niti ne znajdemo niti nimamo pravih podatkov, kam se obrniti po pomoč. Dva razloga, da nujno ponovite znanje prve pomoči! Pravilno ukrepanje ob prometnih nesrečah, znanja oživljanja, masaže srca, umetnega dihanja in Heimlichovega prijema rešujejo življenja! Ob pravilnem ukrepanju v nevarnih situacijah in o znanjih prve pomoči boste lahko klepetali z mag. Renato Rajapakse, dr.med.spec., predstojnica enote SNMP.

Arhiv klepetalnice

<moderator> Pozdravljeni v spletni klepetalnici Sobotnega Popoldneva! Od 16.30 naprej bo naša gostja mag. Renata Rajapakse, dr. med. spec., predstojnica enote SNMP.

<zYgan > Kako reagiramo ob močnejšem krvavljenju glave?

<Renata Rajapakse> najbolje, da zaustavljamo krvavitev z direktnim pritiskom na rano preko sterilne gaze, nato pa povijemo rano s kompresijskim povojem.

<moderator> (vprašanje poslano po elektronski pošti) Milena: Lepo pozdravljeni! Otroku ponavadi razkužim rano kar z alkoholom. Zanimam me ali je to v redu oz. kako naj mu razkužim rano, če ni potrebno, da obišče zdravnika. Hvala.

<Renata Rajapakse> Če gre za manjšo rano, ki ne potrebuje šivanja, jo najprej speremo pod tekočo vodo ali s fiziološko raztopino, odstranimo umazanijo s pomočjo sterilne gaze. Za razkuževanje lahko uporabimo tudi alkohol, imajo pa v lekarni razne pripomočke za razkuževanje ran. Pri manjši, neumazani rani razkuževanje niti ni potrebno. Rano nato pokrijemo s sterilno gazo, ki jo namočimo s goziološko raztopino, da se ne prilepi na rano. Lep pozdrav

<moderator> (vprašanje poslano po elektronski pošti) Ali je varno odpotovati v Mehiko?

<Renata Rajapakse> Prosim, preverite na spletni strani IVZ. Nisem prepričana, ali so že umaknili nasvet glede omejitve potovanj v Mehiko. Lep pozdrav.

<moderator> (vprašanje poslano po elektronski pošti) Mene pa zanima, kako se lotimo reševanja, če sumimo, da je poškodovana hrbtenica. Hvala za odgovor. LP

<Renata Rajapakse> Če sumimo na poškodbo hrbtenice, je najbolje, da poškodovanega ne premikamo. Za premikanje osebe s poškodovano hrbtenico potrebujemo najmanj 4 izkušene reševalce. Osebo s poškodovano hrbtenico lahko premikamo v primeru, da mu moramo reševati življenje (npr, goreč avto, odsotnost dihanja, huda krvavitev, ki je ne moremo zaustaviti brez, da bi poškodovanega premaknili. Vedno poskušamo premikati tako, da hrbtenico poskušamo obdržati v vzdolžni osi. Lep pozdrav.

<moderator> (vprašanje poslano po elektronski pošti) Zanima me kaj storiš, če je poškodovanec zelo agresiven?

<Renata Rajapakse> Poskušaš se čim bolj mirno pogovarjati z njim. Če ga kdo pozna, naj se poskusi pogovoriti z njim ta osebo. Če nič ne pomaga, pokličemo na pomoč policijo. LP

<moderator> (vprašanje poslano po elektronski pošti) Mene pa zanima, kaj storimo, če ponesrečenec zelo krvavi? Hvala. Lep pozdrav.

<Renata Rajapakse> Zaustavljanje hude krvavitve je ena od najbolj pomembnih stvari pri prvi pomoči. Ena možnost je direkten pritisk na rano preko sterilne gaze. Druga možnost je pritisk na področno arterijo, to je arterijo, ki dovaja kri v področje rane. Na roki je to na notranji strani nadlahti, na sredini med komolcem in pazduho. Na nogi je mesto pritiska v dimljah. Pritisk na arterijo mora biti tako močan, da se krvavitev ustavi. Dokončno krvavečo rano oskrbimo s kompresijsko prevezo - gaza na rano, nato v smeri rane damo čez gazo zvit povoj, ki ga nato z drugim povojem povijemo. Priporočam knjigo Prva pomoč - priročnik za voznike motornih vozil, urednik Uroš Ahčan. LP

<sprapro2> Mogoče veste, koliko defibrilatorjev za laike je trenutno v Ljubljani in ali bodo še kje drugje po Sloveniji? Hvala.

<Renata Rajapakse> Na območju Ljubljane jih je okrog 70, v celi Sloveniji pa skoraj 300.

<Renata Rajapakse> Najnovejše informacije o številu in lokaciji avtomatskih defibrilatorjev bnajdete na spletni strani Društva študentov medicine Za življenje:www.zazivljenje.org

<moderator> Klepet se je iztekel. Vabljeni k sodelovanju znova ob naslednji priložnosti. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti