sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

doc. dr. Martina Drevenšek, dr. dent. med. - 23. oktober '09 at 13:08

Včasih smo menili, da se zobni aparati predpisujejo predvsem otrokom in mladostnikom. Vendar pa strokovnjaki trdijo, da za ortodontsko zdravljenje nikoli ni prepozno in je smiselno tudi v zrelih letih. Narobe izraščeni zobje pa niso le estetska težava, ki lahko vpliva na našo samozavest, ampak tudi resen zdravstven problem. Nepravilni ugriz povzroča težave pri žvečenju, poleg tega pa se zaradi nepravilno raščenih zob pogosteje razvije zobna gniloba. 
O ortodontskem zdravljenju se bomo tokrat pogovarjali z doc. dr. Martino Drevenšek, dr. dent. med. 

Arhiv klepetalnice

<moderator> moderator> Pozdravljeni v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva! Od 16.30 naprej bo naša gostja doc. dr. Martina Drevenšek, dr. dent. med.

<jasna> Pozdravljeni! Pred malo več kot tremi meseci sem končala ortodontsko zdravljenje. Fiksni aparat sem nosila eno leto. Zdaj sem začela krvaveti iz dlesni, kaj to pomeni?

<Martina Drevensek> Krvavitev iz dlesni pomeni vnetje obzobnih tkiv. Če ste fiksni aparat sneli pred enem mesecem, menim, da je razlog, da se je vnetje pojavilo drugje. Mes samim zdravljenjem, ko je fiksni aparat v ustih, lahko pride do vnetja dlesni, saj je higiena otežkočena, obloge bolj zastajajo, kot smaio najbrž dobro vest. po končanem zdravljenju pa se dlesni pozdravijo. Svetujem obisk pri vašem zobozdravniku, da ugotovi vzrok krvavitve.

<erik> Katera zavarovalnica in zavarovanje krije stroške ortodontskega zdravljenja za odrasle po 30 letu?

<Martina Drevensek> Zaenkrat v Sloveniji ni zavarovalnice, kj bi krila stroške ortodontske obravnave odraslim.

<p1k1c4> Lepo pozdravljeni. Mene pa zanima koliko stane zobni aparat - kovinske zvezdice? Hvala za odgovor!

<Martina Drevensek> Cene fiksnih aparatov so zelo različne. Nekje plačate zdravljenje npr. na lok, nekje samo aparat in nato posamezne obiske. Cena samega aparata s kovinskimi zvezdicami se giblje okvirno od 800 do 1500 EUR.

<lilija> Zanima me na koga naj se obrnem, samoplačniško seveda! Stara sem 28 let imam odprti ugriz in progenijo spodnje čeljusti. Zdravila sem se že pri treh ortodontih, rezultatov ni bilo. Na Stomatološki kliniki pa ne naročate, sem klicala in vprašala ali bi se lahko vpisala vsaj v čakalno vrsto kot samoplačnik, a to ni bilo mogoče.

<Martina Drevensek> V Ljubljani je kar nekaj ortodontov. Če pa imate odprti griz in progenijo pa se lahko na pregled oglasite tudi pri meni na kliniki (01 5224260), saj je obravnava res kompleksna.

<Andreja> Pozdravljeni! Mene pa zanima kdaj je zadnji čas, da obiščeš ortodonta oziroma do katera leta starosti si lahko popraviš zobe?

<Martina Drevensek> Starostne omejitve za ortodontsko zdravljenje ni. Sploh ni. važno je, da so zobje zdravi in da ni prisotno vnetje obzobnih tkiv. V primeru, da to je, sodelujemo s splošnimi zobozdravniki in specialisti parodontologi, ki pred začetom ortodontskega zdravljenja vnetje pozdravijo.

<klavdija> kateri zobni aparat bi potrebovala za širjenje zgornje čeljusti navzven? stara sem 26 let-klavdija

<Martina Drevensek> Na razpolago imamo več vrst aparatov za širenje zgornje čeljusti. kateri bi bil primeren za vas, bi lahko povedala po pregledu. Načeloma so lahko snemljivi ali pa fiksni.

<moderator> Pogovor se počasi izteka, gostji bomo zastavili še nekaj vprašanj.

<nuša> Pozdravljeni! Zanima me sledeče: brat je star 15 let in ima že od otroštva probleme z z zgornjo čeljustjo, ki je pomaknjena naprej zaradi nepravilne postavitve jezika pri govoru.

<Martina Drevensek> Svetujem vam obisk pri ortodontu. Če je govor moten sedaj, pri 15 letih, se ne bo sam od sebe popravil Lahko, da je razlog nepravilnost v grizu, lahko tudi ne. A ortodont vam bo odgovoril. Tudi izboljšanja zaradi rasti ni več mogoče pričakovati.

<vikaljubicic> Kaj mislite za snemljivi aparat pri odraslih? Se z njim zobje sploh popravijo? npr. križni ugriz

<Martina Drevensek> Zdravljenje je ogoče tudi pri odraslih, samo včsaih poteka nekoliko mpočasneje. tudi s snemnim aparatom pri odraslih lahko popravimo križni griz. Seveda je odvisno od obsega nepravilnosti in nošenja aparata. težko rečem brez pregleda.

<tina> pozdravljeni. na spletu sem zasledila, da obstaja nevidni fiksni zobni aparat, ali ta varianta obstaja tudi v sloveniji?

<Martina Drevensek> Ja, obstaja. ortodonti uporabljajo v te namene različne siteme. Je pa primeren za obravnavo res lažjih nepravilnosti.

<moderator> Klepet se je iztekel. Vabljeni k sodelovanju znova ob naslednji priložnosti. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti