sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

prim. doc. dr. Andrej Kmetec, dr. med., spec. urologije. - 28. november '09 at 16:30

Če smo zdravi, ima svetlo jantarjevo barvo in nima neprijetnega vonja. Vsak dan ga izločimo liter in pol. Številne bolezni se odražajo na videzu, v količini in sestavi seča. O najpogostejših uroloških boleznih, ki se odražajo na spremembi urina, bo govoril prim. doc. dr. Andrej Kmetec, dr. med., spec. urologije.

Arhiv klepetalnice

<moderator> Pozdravljeni v spletni klepetalnici Sobotnega Popoldneva! Od 16.30 naprej bo naš gost prim. doc. dr. Andrej Kmetec, dr. med., spec. urologije.

<jan> Pozdravjeni! stara sem 32 let. PO porodu imam težave z uhajanjem vode. TEžave so kadar sedim, mi uide nekaj kapljic, ko kihnem, ter kadar imam kakšno strestno situacijo. Se da kaj pomagat!

<Andrej Kmetec> Po porodu se pogosto pojavlja slabost mišice zapiralke zaradi česar uhaja seč nekontrolirano. Priporočam, da bi se seznanila in izvajala t.i. Keglove vaje za krepitev mišic. Obstajajo tudi pismena navodila, kako te vaje izvajati.

<ponac> Spoštovani, pri pregledu urina so mi zaznali manjše količine krvi v vodi, test sem ponovil večkrat in rezultat je bil vedno enak. Bil sem tudi že na ultrazvoku in je bilo O.K. Sedaj čakam še na urološki pregled, vendar šele čez nekaj mesecev. Zanima me Vaše mnenje koliko je "zadeva resna" ali si naj poiščem pregled prej... Za odgovor se vam v naprej lepo zahvaljujem.

<Andrej Kmetec> Prisotnost majhne količine krvi v vodi imenujemo mikrohematorija. Gre za prisotnost posameznih rdečh krvničk. Pogosto ugotovimo pri raznih ledvičnih okvarah rdeče krvničke na vodi, če jih ni več kot tri do pet je to še normalna vrednost. Nad temi vrednostmi pa je potreben urološki pregled.

<nevamlukanc@gmail.net> lep pozdrav,trenutno jemljem antibiotike sumamed(kura 5dni)imela sem klopa,pa me danes 4 oan bolijo ledvice,kako si lahko pomagam,hvala za odgovor in lep večer želim Neva

<Andrej Kmetec> Antibiotik jemljete verjetno predvsem kot preventivo pred boreliozo, ki jo prenašajo klopi. Bolečine, ki se vam pojavljajo v ledvenih predelih lako izhajajo tudi iz hrbtenice. Manjša verjetnost je, da bi antibiotik povzročil težave. Vendar je ob jemanju antibiotika priporočljivo uživati večje količine tekočin.

<pomlad> Star sem 57 let. zadnjih 7 let se zdravim za povečano prostato. Jemljem zdravila Tanyz. V zadnjem času so težave večje. Imam slab curek, ponoči vstaja, 3x, podnevi je pogosto uriniranje zelo nadležno, prevsem v službi. ( terensko delo). zADNJI PSA je bil 3,25, Vseskozi pa se giblje od 2,5 do 3. hodim na polletne preglede, biopisija pred 2 leti je bila negativna. Kaj mi svetujete, so potrebna kakšna dodatna zdravila, ker me ta bolezen čedalje bolj obremenjuje. Za odgovor se vam zahvaljujem.

<Andrej Kmetec> Zdravilo Tanyz zboljšuje pretok seča, ker deluje le na gladke mišice, ki so v prostati. Ne deluje pa na samo povečano prostato, ki kljub jemanju Tanyza raste. Priporočam, da bi poleg tega zdravila jemali še zdravilo za zmanšanje prostate, finasterid ali dutasterid. Vrednosti PSA so nekoliko povišane, precem glede na vaša leta. Priporočam, da bi poovili biopsijo prostate.

<Maja82> Pozdravljeni! Stara sem 27 let in imam že nekaj let vsaj 3x na leto vnetje mehurja, ki ga moram zdraviti z antibiotiki. Zadnji 2 leti imam ob vnetju v vodi tudi kri, včasih že 1. dan vnetja vidim kaplice čiste krvi ob uriniranju, ki je tudi zelo boleče. Zanima me, če takšna vnetja lahko pustijo kakšne posledice v mehurju in zakaj so vnetja postala vedno hujša? Hvala za Vaš odgovor. Maja

<Andrej Kmetec> Pogosta vnetja pomenijo ali prekratko zdravljenje z antibiotikom ali pa neustrezen izbor antibiotika glde na vrsto in občutljivost bakterije. Če se vnetje ne pozdravi in se pogosto ponavlja, je potreben dodaten pregled sečil, bodisi z ultrazvokom, bodisi kakšna druga endoskopska preiskava mehurja. Načelno enostavna vnetja spodnjih sečil ne puščajo posledic na mehurju.

<banda> gospod profesor! stara sem 50 let in pogosto imam bolečine v križu in pogosto hodim na vodo, včasih mi tudi malo uide, kaj mi je storiti

<Andrej Kmetec> Očitno gre za prisotnost okužbe sečil, predvsem ledvic, lahko pa tudi kakšne druge spremembe na sečilih. Uhajanje seča se pojavlja zlasti,kadar je seč okužen s kakšno bakterijo. Možni pa so tudi drugi vzroki zlasti ginekološke narave.

<Andreja> Pozdravljeni. Stara sem 49 let in cakam na operacijo za odstranitev maternice. Ob enem pa bi zaradi stresne inkontinence (ob kaslanju in kihanju mi uhaja voda) dala podlo\iti mehur. Zanima me kaksne so povratne informacije pacientk, koliko casa traja okrevanje in kako telo prenasa tujek v telesu oziroma kaksen je odstotek uspesnosti operacije, da ne bi prisla se na slabse. Hvala in lep pozdrav

<Andrej Kmetec> Pri stresni inkontinenci se navadno danes ustavlja posebna mrežica v predel sečnice ob izhodu iz mehurja. Operacija je uspešna, okrevanje je hitro. Mrežica - tujek ustavljen ob vrat mehurja se dobro prenaša in tudi v daljših časovnih obdobjih se dobro prenaša. Seveda pa je uspešnost operacije v veliki meri odvisna tudi od izkušenosti operaterja.

<frika> star sem 41 let. Pred 2 leti sem zaćel imeti težave z odvajanjem vode. PSA je bil normalen. Na ultratvoku so mi odkrili dami zastaja seč in sicer 75 ccm. Urolog je ugotovil da imam vrat mehurja ozek in mi predpisal Omic Ocas zdravilo. Po tem jemanju nimam več tako velikih težav z odvajanjem, se pa ponoči še vedno zbujam (dvakrat) ker moram na stranišče, očitno mi seč še vedno zastaja. Kaj se še da narediti. Ali mogoče obstaja tudi kaka naravna oblika zdravljenja?

<Andrej Kmetec> Zdravilo, ki ga jemljete, omogoča boljši pretok seča in manjše zastajanje seča v mehurju, me more pa povsem odpraviti zastankov, ki nastajajo dostikrat zaradi dvignjenega in zoženega izhoda iz mehurja. Priporočam, da kontrolirate zastanek seča v mehurju čez pol leta. Če bo še vedno prisoten večji zastanek, tedaj priporočamo manjši operativni poseg na vratu mehurja. Na žalost naravna zdravila pri tem ne pomagajo.

<moderator> Klepet se je iztekel. Vabljeni k sodelovanju znova ob naslednji priložnosti. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti