sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Dr. Marjan Irman - 9. januar '10 at 16:30

Ali so laserske operacije oči res dobra izbira za odpravo kratkovidnosti, daljnovidnosti in astigmatizma? 

Po nekaterih raziskavah je kratkoviden, daljnoviden, ali pa trpi za astigmatizmom, skoraj vsak drugi Zemljan srednjih let, s starostjo pa se odstotek ljudi, ki uporabljajo očala ali leče, veča. V zadnjih letih se tudi v Sloveniji čedalje več govori o različnih operacijah dioptrije, ki naj bi bile enostavne, neboleče in opravljene v slabih 10 minutah. Obstaja več različnih tehnik operacije: LASIK, LASEK, EPILASEK, AST, PRK, IOL in FIOL. V tokratnem pogovoru z dr. Marjanom Irmanom, dr. med, specialistom za očesne bolezni in očesnim kirurgom iz Očesne ordinacije Irman razkrivamo, kakšni posegi se skrivajo za kraticami posameznih tehnik. Vprašajte, ali so očesne operacije res tako enostavne, kdo je ustrezen kandidat za operacijo dioptrije, kakšna je uspešnost operacij in zakaj niso vsaj delno krite z naslova zdravstvenega zavarovanja. Koristne nasvete in informacije pa boste dobili tudi tisti, ki uporabljate leče in očala.

Arhiv klepetalnice

<moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva. Od 16.30 naprej bo naš gost dr.Marjan Irman, dr.med., specialist za očesne bolezni in očesni kirurg.

<pilonca> Kakšne so dolgoročne posledice oziroma spremembe na očeh po laserski operaciji oči? Ali se morda oko hitreje stara oziroma prej nastopi starostna daljnovidnost? Pri vas sem bila operirana že pred 10leti, sem zelo zadovoljna in še vedno ne potrebujem očal. Hvala in lep pozdrav.

<Marjan Irman> Starostna daljnovidnost se bo pojavila kot običajno to je po 45 letu starosti, če sedaj nimate moteče dioptrije.

<bostjan> pozdravljeni, desno imam protezo, levo pa dioptrijo 3,0, kako varna je operacija za eno oko?

<Marjan Irman> Operacija dioptrije je možna a nevarna, ker je le eno oko , ki vidi. Operacija da, a le, če je to nujno zaradi življenskih okoliščin.

<nekdo> zanima me vaše mnenje glede naravnih metod za odpravljanje dioptrije, na primer s tako imenovano Batesovo metodo, s katero naj bi se dalo s pomočjo preprostih vaj izboljšati vid

<Marjan Irman> Lahko jih izvajate in so koristne. Žal pa še nisem srečal človeka , ki bi mu s to metodo in drugim alternativnimi metodami uspelo odstraniti motečo dioptrijo.

<Zigson> pozdravljeni, že nekaj časa imam bolečine v očesih in čelu - dioptrija je v redu, sinusi tudi ... kaj še lahko storim?

<Marjan Irman> Bolečine lahko povzrča še kaj drugega razen dioptrije. Torej bo potreben specialističen pregled in pogovor o vašem problemu.

<marta korotaj> pozdravljeni, sprašujem vas za sina, star je 22 let, njegova diagnoza je MYOPIA ALT OC.DEX; AMBLYOPIA OC.DEX. Vdo: o,ol.oc;Vlo1,osc; Tapldo:18,8 lo:17,1 mmHG. Ali je možna laserska operacija. Hvala vam za mnenje in lepo pozdravljeni. Marta Kortaj

<Marjan Irman> Predvidevam , da je dioptrija višja od minus 10, torej laserska operacija ni rešitev. V poštev pa bi prišla vstavitev dodatne leče v oko tik pred naravno lečo.

<Kozar.marija123@gmail.com> Pozdravljeni,imam sina starega 7 let in ima težave z vidom oz škiljenjem od 3 leta.Nosi očala dioptrije 1.5 in2.0 vendar so sedaj povečali na 2.75 in 3.25 + .Zanima me če to res lahko popravi oči (občasno škili)ali bo potrebna op.

<Marjan Irman> Ustrezna dioptrija lahko odpravi škiljenje , če je vzrok škiljenja v tem.Torej višja dioptrije in manj škiljenja je prava smer. Če škiljenja ni več, operacija ne bo potrebna.

<ANITA> Pozdravljeni!

<ANITA> Ali pacient čuti bolečino?

<Marjan Irman> Operacija dioptrije z laserjem ni boleča. Moti le močna svetloba in včasih dotik oz. lahen pritisk na oko. Strah je na prvem mestu.

<Marko> Pozdravljeni! Sem 20 letni študent. Zanima pa me kakšne so možnosti operacije z laserjem pri kratkovidnosti. Dioptrija je sicer kar visoka, in sicer na eno oko 14 na drugo pa 16

<Marjan Irman> Laser odpade. V poštev bi prišla vstavitev - implantacija dodatne leče pred naravno v oko, če so za to ustrezni pogoji na vaših očeh.

<Irena> Lep pozdrav! Pred dvema letoma so mi potrdili MS. Eden največjih in mučnih simptomov je slabšanje vida. Zdi se mi, da iz dneva v dan slabše vidim. Kakšne imate izkušnje pri zdravljenju vida pri bolnikih z MS. Hvala in lepo pozdravljeni

<Marjan Irman> Pri MS je glede oči nevarnost za pojav vnetja očesnega živca .Posledice tega vnetja lahko pomenijo poslabšanje vida. Torej ustrezno zdraviti predvsem pa pravočasno odkriti to vnetje - to je pomembno.

<GABI> Stara sem 34 let. V puberteti se mi je poslabšal vid in od takrat se mi vid stalno slabša. Trenutno imam dioptrijo -7 na obeh očesih, na enem pa imam "cilindrični vložek". Stalno nosim očala. Zanima me ali kdaj se bo dioptrija umirila? Kolikšna je najvišja možna dioptrija pri kateri opravite lasersko operacijo? Kakšna operacija bi bila primerna zame?

<Marjan Irman> Dioptrija se bo umirila. Ne ve se pa kdaj. Iz višine dioptrije lahko sklepam, da je dvig še za 2 dioptriji možen.Če so pogoji na očeh ustrezni , ste še vedno kandidatka za laserski poseg.

<Tjaša> Stara sem 18let in 3 leta nosim poltrde kontakne leče. Moja dioptrija je okoli -8.5. Zanima me ali bi bila laserska operacija primerna zame in kdaj bi bila lahko operirana? Zanima me tudi, ali bi v celoti lahko izboljšali moj vid? Lepo se vam zahvaljujem za odgovor!

<Marjan Irman> Glede na višino dioptrije bi svetoval še naprej nošnjo poltrdih kont. leč. Operacija, verjetno ne laserska , bo prišla v poštev 2-3 leta potem , ko bo dioptrija stabilna.

<barby> mene pa zanima če je laserska operacija možna čeprav na desno oko škilim? hvala, lp.

<Marjan Irman> da.

<SIMBIOZA> Pozdravljeni! Imam astagmatizem na obeh očesih:cca 3,4oz 2,5; zanima me ali imam možnosti za operacijo, kakšnaje čakalna doba;Hvala in lp

<Marjan Irman> Operacija z laserjem je možna. POtreben je temeljit pred operativni pregled .

<Marjan Irman> Pokličite na 03 7133512 med 8 in 11 uro.

<Mojca> Pred letom in pol sem bila na laserski operaciji dioptrije. Pred nekaj dnevi se mi je na levem očesu pojavila siva senca.Ali je to morda posledica laserske operacije?

<Marjan Irman> NE , a bi svetoval pregled oči.

<ana> Pozdravljeni, zanima me pri katerem letu je priporočljiva operacija. Stara sem 25 let. Moja dioptrija je -11 in -16. Moja prva dioptrija je bila -4( pri 4 letih).Par let imam enako, le na levem očesu mi nekoliko narašča. Ali se res pred operacijo ne sme nositi kontaktnih leč en mesec. Hvala lepa za odgovor.

<Marjan Irman> V poštev pride menjava naravne leče z umetno predvsem pa vstavitev umetne leče pred naravno.Laserska korekcija ni primerna.Svetujem pa predoperativni pregled kjer boste izvedeli vse potrebno. Glede leč je odgovor DA, če nosite poltrde leče.

<moderator> Klepet se je iztekel. Vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

<Marjan Irman>

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti