sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Imunski sistem - 23. januar '10 at 16:30

Danica Rotar PavličVedno, ko se dotaknemo zdravja, omenimo tudi imunski sistem. Od pripravljenosti imunskega sistema je odvisno, kako se bo razpletla neka običajna okužba, izjemno pomemben pa je tudi v boju s težkimi boleznimi, kot je recimo rak. Vendar, kako okrepiti imunski sistem? Nekateri strokovnjaki poudarjajo pomen zdrave in uravnotežene prehrane, drugi zopet trdijo, da z industrijsko pridelano hrano nikakor ne moremo zaužiti dovolj vitaminov in mineralov, zato so prehranska dopolnila nujna. Gostja klepetalnice bo Danica Rotar Pavlič, dr. med., specialistka družinske medicine iz Zdravstvenega doma Ljubljana. 

Arhiv klepetalnice

<moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva. Od 16.30 naprej bo naša gostja Danica Rotar Pavlič, dr. med., specialistka družinska medicine.

<cvetkoz> Kakšen vpliv na osteoartritis ima imunski sistem?

<Danica Rotar Pavlic> Spoštovani!Boleči, vneti in otečeni sklepi so težava, s katero se spopadajo večinoma starejši ljudje. Vendar lahko artritis prizadene tudi mlade. Artritis je skupno ime za več bolezni; pri starejših ljudeh je najpogostejši osteoartritis, ki sodi tudi med najpogostejše bolezni na svetu. Revmatoidni artritis pa je avtoimunska bolezen, za katero zbolijo mlajši ljudje. Pri bolniku z osteoartritisom je hrustanec poškodovan ali obrabljen. Zakaj nastanejo take poškodbe sklepov, še vedno ni znano. Znane so nekatere okoliščine, ki so vzrok za poškodbo oziroma obrabo hrustanca: starost, genetika (pri nekaterih se bolezen pojavlja v družini, vendar spet ne pri vseh), debelost (to posebno velja za obrabo hrustanca kolen in kolkov)

<Danica Rotar Pavlic>

<klavdija> zanima me, če je možno, da me je po jemanju 2 škatelj antibiotikov klimicin začelo zelo močno zvijati v želodcu ??bolečine so bile tako ostre, da sem jih čutila tudi v hrbet, ko pa sem se vlegla na posteljo, po so sčasoma minile, ali je možno, da je to bilo od antibiotikov ??

<Danica Rotar Pavlic> Pozdravljeni!

<Danica Rotar Pavlic> Vaša domneve je pravilna. Klimicin je antibiotik, ki uniči širok spekter bakterij - tudi koristnih. Svetujem vam, da poskrbite za dodatek probiotikov v prehrani ter uživate dovolj tekočin, saj je črevesje zelo obsežna sluznica, ki potrebuje - tako kot ostal del telesa - precej tekočin. Nekaj časa omejite sveže sokove z kislinami, na primer jabolčni sok. Prav tako bodite pazljivi pri razhudnikih (kumare, paprika...), saj je vaše črevesje vzdraženo.

<TejaR> lep pozdrav

<TejaR> mene pa zanima ali ste kaj seznanjeni z zdravljenjem avtoimunskih bolezni z matičnimi celicami

<Danica Rotar Pavlic> V zadnjih letih so odkrili, da se v kostnem mozgu poleg krvotvornih matičnih celic nahajajo tudi druge pluripotentne matične celice. Najbolj preučena je mezenhimska matična celica, ki se lahko diferencira v celo vrst specializiranih celic v organih in tkivih – npr. adipocite, fibrocite, osteocite, hondrocite, miocite, astrocite . Mezenhimske pluripotentne matične celice v kostnem mozgu se ločijo od krvotvornih matičnih celic – na membrani nimajo receptorjev CD 34. S poskusi na živalih so dokazali, da lahko s presaditvijo teh matičnih celic dose`emo regeneracijo miokarda po miokardnem infarktu (15). Prav tako so na `ivalskih poskusih dokazali, da so v kostnem mozgu matične celice, ki se diferencirajo v jetrne celice. S presaditvijo teh matičnih celic so vzpostavili normalno jetrno funkcijo in uspešno pozdravili pri miših tirozinemijo tip I. S presajanjem nevralnih matičnih celic bo morda mo~ zdraviti nekatera degenerativna obolenja osrednjega živčevja. Ugotovili so tudi, da je možna transdiferenciacija nekaterih tkivnih celic, npr miocitov, nevralnih celic in vaskularnih celic, v krvotvorne matične celice. S presaditvijo teh celic so pri poskusnih živalih vzpostavili trajno donorsko hematopoezo. Take matične celice bi lahko uporabljali za avtologno presaditev pri nekaterih krvnih bolezni, pri katerih ni mogoče zbrati krvotvornih matičnih celic iz kostnega mozga. Teoretično se lahko matične celice, ki jih dobimo iz kostnega mozga, diferencirajo v kakršne koli tkivne celice. Zato lahko upravičeno sklepamo in pričakujemo, da bodo matične celice postale že v kratkem “univerzalno zdravilo” za celo vrsto malignih in degenerativnih bolezni različnih organov in tkiv.

<mateja> Pozdravljeni! Včeraj sem po skoraj treh tednih povišane telesne temperature dobila diagnozo infekcijska mononukleoza. 1 zdravnik mi je rekel, naj počivam še 14 dni drugi 1 mesec. Kakšen je vaš nasvet, kako najhitreje okrepiti imunski sistem in da bom v čim krajšem času spet zmožna iti v šolo, kajti ne morem si privoščiti še večjega izostanka v gimnaziji. (Probiotike že jemljem. ) lp, mateja

<Danica Rotar Pavlic> Infekcijska mononukleoza največkrat traja dlje od zdravljenja navadne angine. Gre za virusno obolenje, pri katerem so dijaki odsotni od pouka približno dva tedna, potem pa svetujemo, da 14 dni ne telovadijo. Ta "boj stroga" navodila damo zaradi tega, ker lahko med infekcijo pride do preobremenitve jeter in vranice. Nedavno je obstajala tudi teorija, da pri redkoh posameznikih bolezen lahko preide v sindrom kronične utrujenosti. Svetujem vam, da v obdobju, ko imate povečane bezgavke in vročino resnično počivate, uživate dovolj tekočin, v prehrani pazite na pet obrokov na dan. Ker vem, da ne želite veliko za,uditi pri pouku, lahko prehrani dodate preparate z vitamini in minerali, ki jih dobite v lekarni.

<Jernej> pozdravljeni, zanima me kako se najboljše obraniti pred boleznimi ki so v zimskem času povezane z vnetimi mandlji (imam kronično povečane)?

<Danica Rotar Pavlic> Mandlji opravljajo enako nalogo, kot bezgavke. Očitno je, da so pri vas bolj aktivni, ker je takšna značilnost vašega imunskega sistema. Prizadevajte si, da bi čim bolj okrepili mehansko bariero proti mikrobom, ki bi dodatno spodbudili aktivnost vaših mandljev. Dobre rezultate daje grgranje žajbljevega čaja. Lahko začnete s pitjem ingverjevega čaja, ki okrepi imunost dihal.

<Irena> Pozdravljeni! Prebolela sem rak ščitnice, trenutno pa imam suna na MS. Že nekaj časa jemljem Ekolostrum, ker se mi zdi da se boljše počutim, po drugi strani pa me je strah, da si delam škodo. Kaj vi mislite? V navodilih piše, da uravnava imunski sistem.

<Danica Rotar Pavlic> Zagotovo si z Ekolostrumom ne delate nobene škode. Vem in razumem, da vas je zelo strah glede suma na MS. Želim vas spodbuditi oziroma naznaniti vsaj kanček optimizma - v zadnjih letih vsako leto dobimo na voljo zdravila, ki lahko zaustavijo napredovanje takšnih bolezni, kot je MS. To je že veliko - ustaviti bolezen. Vsak dan si določite neko opravilo, ki vam je pri srcu. Poklonite si ga kot dar. Tudi takšna spodbuda neverjetno okrepi delovanje imunskega sistema.

<silva> po preboleli pljučnici z amoksiklavom se ponoči še vedno zelo potim in sem nenehno utrujena.Kri imam sedaj v redu,tudi ko mi je zdravnica poslušala pljuča,je bilo vse v redu.stara sem 30 let.

<Danica Rotar Pavlic> Včasih je okrevanje dolgotrajnejše (na primer pri kadilcih), včasih pa moramo misliti rudi na druge sočesne bolezni. V takšnih primerih opravimo dodatno diagnostiko: pri potenju, razbijanju srca, nenormalni utrujenosti na primer pogledamo delovanje ščitnice. Včasih je 4 do 6 tednov po pljučnici potrebno kontrolno slikanje (rentgen) pljuč. Tudi pri sladkornih bolnikih je zdravljenje infektov podaljšano. Če se bodo težave nadaljevale, se ponovno oglasite pri vaši izbrani zdravnici

<moderator> Klepet se je iztekel. Vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti