sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Pljučne bolezni - doc. dr. Marjeta Terčelj, dr. med. - 27. februar '10 at 16:40

Suh dražeč kašelj ali pa kašelj z obarvanim izmečkom. Oba sta spremljevalca navadnega prehlada, lahko pa kažeta tudi na resnejše pljučne bolezni. Zelo resen alarm pa je, če se v izmečku pojavi kri. Pljučne bolezni so ene najpogostejših bolezni, vsak peti naj bi trpel tudi za kronično obstruktivno pljučno boleznijo, ki zajema širok spekter pljučnih obolenj. O pljučnih boleznih – pljučnici, pljučnem raku, bronhitisu – boste lahko vprašali doc. dr. Marjeto Terčelj, dr. med., vodjo Kliničnega oddelka za pljučne bolezni in alergije UKC Ljubljana. Pozna tudi odgovore na vprašanja, povezana s škodljivostjo kajenja in posledicami te škodljive in neprijetne razvade.

Arhiv klepetalnice

<Moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva. Od 16.40 naprej bo z vami gostja doc. dr. Marjeta Terčelj, dr. med., vodja Kliničnega oddelka za pljučne bolezni in alergije UKC Ljubljana.

<Pepi> pozdravljeni

<Pepi> sem kadilec... kadim priblizno 12 let... nekje pol skatle/skatlo na dan.. in obcasno imam tak grozen kaselj... sem bil pri zdravniku in mi je poslusal pljuca in rekel da z njimi ni nic narobe.. da pa je ta kaselj znak, da se pljuca cistijo.. je to res?

<Marjeta Tercelj> Mislim, da za vas ni primerno kajenje ker vam dim povzroča tudi vnetje in s tem kašelj. Pri tekih ljudeh se cz leti razvije KOPB in takrat vam bo žal, da ste kadil.

<maja> Imam 4letno hčerko, ki mi začnje kašljati od septembra pa vse do aprila. Kašelj se začne okrog 12 v mesecu in tzraja pet dni in kašlja ves dan in noč prva dva dni, kasneje samo čez dan. Prvi dve noči vedno bruhnemo in potem tudi mine kašelj, ne pomaga dobeden siru le slapše je. Zdravim jo z čajem materne dušice in žajbel bonboni. Hvala na odgovuru in lep dan Maja

<Marjeta Tercelj> Ponavadi so virusne okužbe tiste, ki sprožijo kašelj zaradi vnetja bronhialne sluznice. Pri tistih otrocih, ki so atopiki, pa se potem čas kašljanja podaljša in je vzrok lahko tudi alergija. Priporočam pregled pri pediatru.

<tinny> živjo. sem kadilka.pridbližno kadim 2 leti inbi se rada odvadila. če zdaj postopoma preneham je še kakšna možnost da imam raka? namreč kašljam ne in to ampak me informativno zanima.

<Marjeta Tercelj> Sedaj najverjetneje po dveh letih kajenja še nimate raka, vsekakor pa prenehajte s kajenjem. Vsako leto kajenje je večji dejavnik za nastanek raka in to ne samo na pljučih ampaktudi na drugih organih.

<andrej glavac> Pozdravljeni Dr.Terčelj, vprešal bi vas za mojo situacijo. Pred točno enim letom sem dobil 3 bypase, okreval sem odlično.Pred mesecem in pol pa so mi postavili diagnozo perikarditis, po analizi krvi mi je kardiolog predpisal dve kuri sumameda 2 x 3 tablete, zaradi MIKOPLAZME IN KLAMIDIJE PNEVMONIJE, obe naj bi bili vzrok za perikarditis. Kuri sem končal pred tednom dni, še vedno pa čutim pritisk in špikanje v pljučih. Perikarditis se je umaknil. Zanima me koliko časa in z čem se zdravita bakteriji. Hvala za odgovor

<Marjeta Tercelj> Za ti dve bakteriji je to zdravilo dobro, je pa vprašanje če je dovolj za perikarditis. Menim, da bi se moral vrniti do zdravnika in narediti kontrolo.

<Damjana> Moj otrokje star 2,5 let . VčeraJ sva bila pri pediatru zaradi kašljanja , vročine 39,5 in hropenja v prsih.Zdravvnik je postavil diagnozo bronhitis in potrdil hropenje , še posebej da se 1 krilo zelo sliši, podan je tudi sum na pljučnico. Dobila sva sprej VENTOLIN, FLIXOTIDE in SUMAMED 200.Zanima kaj je to hropenje oz. piskanje ali je to astma- zdravnik mi ni želel povedati kaj je to piskanje. . Naj povem še to, da sva iste težave imela že lani skozi od oktobra do maja in sva bila skozi na spreju berudual in flixotide. Na mojo željo , kljub nasprotovanju zdravnika, da ni smisla sva z otrokom bila tudi na 14 dnevnem zdravljenju na Debelem rtiću v meesecu maju lani. IN od maja do sedaj ni bilo problema s hropenjem. Ali je to piskanje astma--Hvala za odgovor.

<Marjeta Tercelj> Pri otrocih se lahko po okužbi zgodi tudi vnetje pljučnega parenhima in se odraža kot hropenje - tudi piski. Zelo pomembno je, da se pri takih otrocih ne spregleda bronhiolitis po okužbi, ki pa tudi vodi v kronično pljučno bolezen v odrasli dobi. Kar velikokrat so ti bronhiolitisi spregledani in ne dovolj zdravljeni.V kolikor vaš otrok ne bo okreval, se vrnite nazaj k zdravniku.

<tinny> aha. pri bratu pa se je nekaj mesecev nazaj pojavila bula pod brado. je tudi kadilec. kadi že približno 10 let vendar mu je bula izginila. bi bilo pametno da gre na pregled k zdravniku vseeno da mu je bula izginila?

<Marjeta Tercelj> Če bula nastane in potem izgine, je manj verjetno da je rakava. Seveda pa so okužbe pri takih kadilcih pogostejše in kot vedno priporočam prenehanje kajenja.

<IOBERSTA> STAR SEM 61 LET, NEKADILEC IN REKREATIVEC, VENDAR SEM PRED TREMI TEDNI DOBIL VROČINO IN ZELO KAŠLJAL. ODŠEL SEM ZDRAVNIKU, KI MI JE ZA ZDRAVLJENJE PREDPISAL ANTIBIOTIKE. PO UPORABI LE TEH MI JE NEKOLIKO BOLJŠE, KLJUB TEMU PA ŠE VEDNO MOČNO KAŠLJEM, ZLASTI ČE LEŽIM IN PONOČI MED SPANJEM, KAŠELJ JE SUH IN BREZ IZKAŠLJEVANJA. PROBLEM JE KER GA NE ZMANJŠAM TUDI, KO JEMLJEM TABLETE PROTI KAŠJU. ŠE VEDNO TUDI TEŽKO DIHAM, ZLASTI OB NAPORIH. HVALA ZA ODGOVOR IN LEP DAN VAM ŽELIM - IVAN IZ LJUBLJANE

<Marjeta Tercelj> Priporočam testiranje za astmo in refluks, ki sta po okužbah najpogostejša povzročitelja za kašelj. Potrebno je zdraviti vzročno in ne blažiti kašelj sam po sebi.

<larilu> pozdravljeni!imam hčerko staro 5 mesecev in je imela že težave z bronhiolitis-om,ker se to večkrat ponavlja me zanima ali lahko zaradi teh ponavljajočih se bronhitisov ter bronhiolitis-ov razvije astma? najlepša hvala za vaš odgovor

<Marjeta Tercelj> lahko. Priporočam, da je otrok vedno v prostorih kjer se ne kadi, je zdravo prehrano in kolikor se le da izogiba možnostim ponovne okužbe.

<vrtnica> Spoštovana zdravnica, moja hči 14 let stara je kašljala zelo močno dva meseca, vsi izvidi so bili bp, v šolski ambulanti sem bila sedemkrat, v laboratoriju dvakrat, pri pulmologu enkrat. Nihče ni ugotovil da preboleva atipično pljučnico povzročeno z mikoplazmo pneumonio. Ko smo zaradi težkega dihanja močnega hropenja in hudega kašlja pristali v bolnici, kjer je potrebovala kisik, so ugotovili to okužbo, ki naj bi tudi že povzročila astmo. Po 12 dnevnem bivanju v bolnišnici, kjer je dobivala sumamed, medrol berudual inhalacije smo bili odpuščeni. Sedaj je veliko bolje, sprašujem se, kako je možno tako okužbo zanemariti in koliko časa bo hči potrebovala da se stanje normalizira.

<Marjeta Tercelj> Po takih težjih okužbah je rekonvalescenca daljša in tudi otrok je bolj občutljiv za ponovne okužbe. Pojdite pa le na kontrolo k prediatru, da se ne bi spregledale kasne posledice po taki okužbi.

<Moderator> Klepet se je zaključil. Hvala vsem za vprašanja in vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti