sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Glavobol - Mihaela Strgar Hladnik, specialistka družinske medicine - 6. marec '10 at 16:40


V soboto, 6. marca, ob 16.40 v spletno klepetalnico prihaja specialistka družinske medicine Miahela Strgar Hladnik.Glavobol je ena od najpogostejših bolečin, doživi jo kar 96 odstotkov Zemljanov. Strokovnjaki glavobole delijo na 3 glavne dele, 14 skupin in 220 diagnoz glavobola. Najpogostejši glavobol je tenzijski, pri katerem čutimo tiščanje ali stiskanje okoli glave. Drugi najpogostejši glavobol je navadna migrena ob kateri čutimo hud utripajoč glavobol, ki sta mu ponavadi pridružena slabost in bruhanje. O glavobolih boste tokrat lahko spraševali Mihaelo Strgar Hladnik, dr. med , specialistko družinske medicine iz Zdravstvenega doma Bežigrad, Ljubljana.

Arhiv klepetalnice

<moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva. Od 16.40 naprej bo naša gostja Mihaela Strgar Hladnik, dr. med., specialistka splošne medicine. Tema klepeta bo glavobol. Že zdaj pa lahko postavljate vprašanja.

<moderator> Začenjamo s klepetom ...


<Jernej> Zanima me, kaksne ucinke ima cannabis na glavbol- migreno?

<Mihaela Strgar Hladnik> Cannabis zmanjšuje glavobole, je pa nevarnost odvisnosti tako velika, da se cannabisa ne uporablja za zdravljenje glavobola.

<bajica> Zanima me kdaj je pri glavobolu potrebno iti k zdravniku. Namreč imam pogoxte glavobole, tudi več ni zaporedoma. tam nekje do 7x na mesec. Ni migrena, ker glavobol ni tako močan. Pomaga pa mi Ibuprofen. Aspirin ali leadol ne pomagata. Glavobol nikoli ne preneha sam od sebe. Zanima me vaše mnenje! Hvala za odgovor!

<Mihaela Strgar Hladnik> Tudi migrenski glavobol je lahko blažje oblike, vendar mora biti enostranski, ob tem vas mora motiti svetloba in zvok ter ob telesni dejavnosti se glavobol poslabša. Če imate tak tip glavobola je potrebno obiskati zdravnika, da vam predpiše specifično zdravilo.

<dejan> pozdravljeni. star sem 20 let in imam že 1 leto glavobole, ki predvidevam da so migrene. zanima me ker sem slišal da naj bi pomagala akumpunktura pa me zanima vaše mnenje.

<Mihaela Strgar Hladnik> Ja, akupunktura pomaga pri migrenskemu glavobolu. Treba jo je prejemati najmanj 14 dni. Ponavlja se na 1-2 leti.

< nadja> Zanima me vaše mnenje o zdravljenju migren s hipnozo? ali je ozdravljiva in koliko terapij je načeloma potrebno?

<Mihaela Strgar Hladnik> Hipnoza kot terapevtska metoda ni znanstveno dokazano, da bi bila učinkovita.

<drolc.s@.gmail.com> Simona:Huda bolečina v desnem delu glave in desni roki.Po MR preiskavi glave in vratnih vretenc ni bilo vidnih sprememb,vendar stanje ni dosti boljše. Bolečina je topa, spremljajo pa jo tudi mravljinci,boleči pa tudi zobje, oči. Hvala za odgovor.

<Mihaela Strgar Hladnik> Bolečina v zobeh in očeh ima lahko svoj izvor v zobeh ali očeh in bi bilo priporočljivo obiskati zobozdravnika in oftalmologa. Bolečina v desnem delu glave je lahko tenzijski glavobol, pri katerem poleg analgetikov pomagajo tudi relaksacijske tehnike, masaže, fizioterapije itd.

<šmelca> lahko tenzijske glavobole intenzirajo tudi alergije na hrano ali pa celiakija?

<Mihaela Strgar Hladnik> Tenzijski glavobol nima skupnega prijemališča z alergijo ali celiakijo.

<aasaa> pozdravljeni: suzana: stara sem 33 let imam migrenski glavobol , ki se je pojavil po dregem porodu in je tajal 8 let sedaj sem rodila tretjič in v času nosečnosti glavobolov ni bilo, sedaj po porodu so zoped in me zanima katera zdravilo so sploh priporočljiva glede na to da dojim! hvala !

<Mihaela Strgar Hladnik> Lahko uporabite acetilsalicilno kislino 1000 mg ali paracetamol 1000mg, ob zelo hudih migrenskih napadih sumatriptan nosni sprej.

<adrijana> rada bi zvedela kaj pozroča oz. kaj je krivo za glavob,ker se ponavlja že več dni in neprestano ..bolečina prihaja blizu sredine čela in senc.???

<Mihaela Strgar Hladnik> Običajno je to tenzijski glavobol, ki mine po enostavnih anelgetikih, sprehodu, relaksaciji.

<dragica> Dragica: stara sem 33 let imam večkrat glavobole. Pred začetkom glavobola me začne zelo žejati in se nikakor ne morem odžejati. Naredili so mi tudi preiskave sladkorja v krvi, pa je vse OK. Zanima me vaše mnenje, zakaj žeja in kako to preprečiti ? Hvala

<Mihaela Strgar Hladnik> Žeja je znak v opozorilne-prodromalnem stadiju, ki nastopi pred glavobolom. Je opozorilni znak. Razen tega, da pijete veliko tekočine, nimamo drugih terapevtskih pristopov.

<janalogar> Spoštovani! nedavno so me zaradi glavobolov poslali na MR glave in ugotovljena je bila prirojena anahroidna cista. Kaj točno to pomeni?

<Mihaela Strgar Hladnik> Verjetno je mišljeno "arahnoidna cista" - to pa je prirojena formacija ene izmed možganskih ovojnic - arahnoidee. Če povzroča glavobol, je potrebna operacija.

<jožica> Boli me desna stran glave.oziroma čutim tako, da bi me vlekloe ali kot bi mi živec tiščal oz. vlekel. Čutim ne kot glavobol ampak neko posebna bolečina. Predvsem ob napetosti, mrazu čutim bolj na desni strani. Če grem v savno začutim posebno vrsto bolečine, in to le na desni strani glave. Tablete mi ne pomagajo. Ko ležim v določenem položaju začutim bolečino v desni strani glave posebno vlečenje oz. da bi bilo na prijem gluho. Hvala! Jožica

<Mihaela Strgar Hladnik> Verjetno gre za trigeminus nevralgijo, kjer je prizadeta prva veja trovejnega živca trigeminusa. Zdravi se s posebnimi zdravili, ki jih predpiše zdravnik oz. nevrolog.

<inna rauker> kako se postavi diagnoza za migreno mojo hčerko ki je stara 21 l. zdeavijo za migreno a nobenega strokovnega pregleda še ni opravila

<Mihaela Strgar Hladnik> Migreno se diagnosticira na podlagi tipičnih znakov, po kriterijih, ki jih pozna zdravnik. Če je slika tipična in ustreza kriterijem, in med napadi ni nobenih zdravstvenih težav, ne potrebuje dodatnih preiskav.

<šmelca> je možno, da je vzrok za tenzijske glavobole tudi majhna pinealna cista, si so mi jo odkrili na MR glave, ali pa močan padec na ledu (+kratek čas brez zavesti, a brez bruhanja)izpred 5 let ?

<Mihaela Strgar Hladnik> Povezave med pinealno cisto in tenzijskim glavobolom ni. Če se je glavobol začel po padcu na ledu in še vedno traja, pa je možna povezava. Zdravljenje pa je enako - analgetiki.

<Igor> obisk katerega zdravnika bi najbolj pomagal pri glavobolu zaradi vratnih vretenc,stresa in napetosti? Hvala

<Mihaela Strgar Hladnik> Najbolj bi vam koristila vsakodnevana fizopterapevtska telovadba, najmanj po trideset minut dnevno.

<klavdija> lep pozdrav, zanima me, s katerimi preizkavami se natančno ugotovi, ali imam migreno ali ne ?imam namreč pogoste glavobole, ki so včasih tako močni, da ko hodim po stanovanju, da čutim utrip v glavi, prav tako mi gre na bruhanje, vendar ne bruham ..prav tako ob glavobolu ne prenesem vonja po nobeni hrani. hvala za odgovor

<Mihaela Strgar Hladnik> Migrena se diagnosticira na podlagi kriterijev. Če je slika klinično tipična, niso potrebne nobene preiskave. Sicer moramo izključiti druge vzroke glavobola. Najpogostejša preiskava za to je CT glave.

<moderator> Klepet se je iztekel. Vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti