sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Črevesje - Dr. Pavle Košorok - 27. marec '10 at 16:40

O črevesnih težavah ponavadi nočemo govoriti. Tudi ko na blatu ali školjki opazimo kri, to težko priznamo sebi, še težje pa drugim in to kljub strahu pred rakom na debelem črevesu.

V Sloveniji se ta trenutek sprehaja več kot 200 ljudi z rakom debelega črevesa ali danke, ki bi lahko bili že pozdravljenih, če bi se ob prvih težavah oglasili pri specialistu. 

Na vaša vprašanja o težavah s črevesjem bo odgovarjal doc. dr. Pavle Košorok, dr. med, specialist kirurg, proktolog.  Pojasnil vam bo tudi, zakaj je nujno, da se odzovete vabilu projekta SVIT, državnega programa presejanja raka na debelem črevesu in danki.

Arhiv klepetalnice

<moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva. Od 16.30 bo naš gost doc. dr. Pavle Košorok, dr. med., spec. kirurg, proktolog.

<bc> Pozdravljeni! Zanima me, ce obcasno manjse krvavljenje pri iztrebljanju blata ze kaze na raka. Hvala za odgovor!

<Pavle Kosorok> Nikakor, , v največ primerih so krvavitve posledica nenevarnih bolezni! Potreben pa je pregled, da se ugotovi vzrok krvavitve.! Ne zdravite se na pamet!

<mvovko1> lep pozdrav!imam vprašanje ki me muči že par tednov.kadarkoli grem na blato,me grozno boli,res hude bolečine,poleg tega pa je vedno na koncu kri.zdravo živim,vsak dan telovadim,pijem veliko vode,sadja,zelenjave,a vendar bolečine in kri sta prisotna kadar grem na blato.a je to znak kaj hujšega,bi me moralo skrbeti,ali naj grem to do svojega osebnega zdravnika?

<Pavle Kosorok> Najverjetneje imate črevesno razpoko, ko naj jo špotrdi zdravnik s pregledom. Največkrat se da pozdraviti brez operacije, sicer p skrbite ze redno in mehko odvajanje!

<jasna> pozdravljeni, moje ime je jasna, stara sem 40 let. Muči me blato v obliki fižola, ki ga težko odvajam. Drugače hodim vsak dan na blato, ponavadi večkrat na dan. Ponavadi imam občutek, da ni bilo do konca. Bila sem na kolonoskopiji in gastroskopiji. Na kolonoskopiji so ugotovili samo da imam močno zvito črvo. Na gastroskopiji pa so mi ugotovili bakterijo, za katero pa sem že jemala tablete. Ampak moje blato pa se ni nič spremenilo. Prosim za vaše mnenje. Lep pozdrav

<Pavle Kosorok> Koliko ste stari? Za pravi odgovor bi moral vedeti več.Če ste že bili koloskopirani vas ni treba več biti strah raka. Poskusite urejati prebavo z balasno hrano, hrano z vlakninami, mehčaki. Izogibajte se odvajalnim čajem in hudim odvajalom ali odvajalnim tabletam.Svetujemo samoklistiranje vsaj na dva dni s čimetr črevo spodbujamo h gibanju- Sam pravim temu aerobika za črevo

<rocenska> Kaj menite o spiranju črevesja, kolonhidroterapiji?

<Pavle Kosorok> Kolonhidroterapija je postala moda. Kdor si to lahko plača naj se ej vsekakor poslužuje, Za domačo rabo pa je enako dobro samoklistiranje doma. Je vedno pri roki in je zastonj, pa še časa ne izgubljaš, ker se lahko klistiraš kadarkoli imaš čas

<ales> Star sem 38 let in občasno krvavim pri izločanju blata. Opazil sem da je to največkrat po večjih praznikih, ko so prisotne razne dobrote Kri je svetle barve, in vedno na koncu opravljene potrebe. Prisotna je v razperšenju, ker me mučijo tudi močni vetrovi. To se ponavlja že zadnjih 10 let. Kaj mi svetujete? Lep pozdrav

<Pavle Kosorok> Na vsak način pregled! verjetno imate hemoroide, s katerimi bo treba enkrat vendarle že nekaj narediti! Torej pregled!

<Sabina> Pozdravljeni! Zanima me kaj naj storim, ker na veliko potrebo negrem tudi do 10 dni.Počutim se zelo napihnjeno.Mučijo pa me tudi vetrovi? Prosim povejte mi kaj naj storim.Hvala

<Pavle Kosorok> Potrebno bo kar nekaj preiskav, ki bodo skušale pojasniti težavo. Če ste mladi gre lahko še za kako prirojeno okvaro, v večji stvarost pa lahko tudi kaj drugega. Vsekakor ne odlašajte s pregledom.

<ss> Pozdravljeni!Nimam vprašanja pač pa iskreno zahvalo..bila sem vaša bolnica, in nisem se vam uspela niti dobro zahvaliti saj obiski zdravnikov niso ravno moj hobi;) z vašim delom in delom vašega celotnega osebja sem bila izredno zadovoljna!moram reči da se človeku vrne zaupanje v zdravstvo:) Želim vam še veliko ozdravljenih in zadovoljnih pacientov! LP, Špela

<Pavle Kosorok> Hvala gospa Špela. Ozdravljeni bolniki so naša nagrada, ki je sicer ni mogoče nikjer kupiti! Srečno!

<meta> Lepo pozdravljeni! Po pregledu kolonoskopije približno pred mesecem dni, čutim topo bolečino pod desnim rebernim lokom največkrat po jedi in močnejša bolečina je, če sedim, poleg tega sem od pregleda dalje precej napihnjena . Težavo imam tudi ko se usedem, čutim bolečino po trtici navzgor . Lepa hvala za vaš odgovor.

<Pavle Kosorok> Po čiščenju za koloskopijo in po preiskavi bolniki večkrat čutijo napihnjenost in manjše spremembe s prebavo. Sicer pa se posvetujte z zdravnikom, ki je preiskavo opravil, če težave ne bodo v kratkem minile!

<jasna> katero hrano se šteje balastno, s vlakninami, mehčaki

<Pavle Kosorok> Ponavadi najprej fige, slive, kaki, marelice, kivi, Pa tudi vsa zelenjava in sadje z olupki, zelene solate itd...

<moderator> Klepet se počasi izteka, sprejeli bomo le še nekaj vprašanj...

<bernardka> Stara sem 42 let, moja mama je prebolela raka pri 50 letih! Zdravnik me je na kolonoskopiranje poslal ze 3 krat, zadnje tretje sem imela pred 2 leti, kar pa nisem zdrzala zaradi neznosnih bolečin. Sedaj nevem kako naprej! hvala za ponovni odgovor!

<Pavle Kosorok> Ali so vam kdajkoli našli kake spremembe? Če so bili kdaj najdeni polipi bodite bolj previdni, sicer pa je velika verjetnost da pri vas ne gre za dedno obremenitev! Ali so se pregledali bratje in sesre vaše mame? so bili pregledani vaši bratje in sestre? Nato se velikokrat pozablja!

<moderator> gledalec scucma sprašuje: Pozdravljeni doc.dr.Košorok. Imam problem in vas prosim, če lahko odgovorite. Že nekaj časa imam srbečico okoli zadnjika. Sicer sem pred pol leta to tudi omenil osebnemu zdravniku in mi je priporočal svečke za hemeroide. Nekaj časa je pomagalo in se je zadeva zopet ponovila. Kri sicer ne opazim oziroma se pojavi občasno ampak zunaj kot da bi malo razpokalo okoli zadnjika. kaj priporočate? Hvala za odgovor

<Pavle Kosorok> Pri srbenju mazila za hemoroide ne pomagajo. Priporočam uporabo naravnih mazil, lahko tudi mazi iz lekarne, vendar šele po temeljitem zdravniškem pregledu (pregled s prstom, proktoskopija, rektokopija, po potrebi kolonoskopija)!

<jasna> kako se naredi samoklistiranje

<Pavle Kosorok> Vsak komplet za klistiranje ima navodilo (potovalni komplet - vprašajte v lekarni) Sicer pa ležite na tleh, s pokrčenimi nogami,na rjuhi ali risači! Ali vprašajte patronažno sestro

<Zdravka> Lep pozdrav, tudi jaz sem vaša hvaležna bolnica.Imela sem težave z hemeroidi, sedaj pa nekaj časa opažam zopet kri ob iztrebljanju, vendar ne gre za hemeroide.Naredijo se mi rane ,ki ob iztrebljanju zakrvavijo.LP pozdrav

<Pavle Kosorok> Me veseli, da se spet obračate ne nas. Vsekakor bi svetoval ponovni pregled, ker gre za drugo stvar! Ob pregledu pa le povejte, da sva se pogovarjala na spletni klepetalnici!

<moderator> Klepet se je iztekel. Zahvaljujemo se vam za vprašanja in vas vabimo k sodelovanju spet prihodnjo soboto.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti