sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Alergija na cvetni prah - dr. Mihaela Zidarn - 3. april '10 at 16:40

Narava se počasi prebuja in počasi se začenjajo tudi težave vseh, ki so alergični na cvetni prah. Alergija na cvetni prah se kaže s kihanjem, prozornim izcedkom iz nosu, srbečim žrelom in srbečimi očmi, pojavi pa se zaradi napake imunskega sistema, ki neko neškodljivo snov prepozna kot škodljivo in nanjo burno reagira. O alergijah boste lahko spraševali asist. mag. Mihaelo Zidarn, dr. med., spec. internistko – alergologinjo, s Kliničnega oddelka za pljučne bolezni in alergijo Bolnišnice Golnik

Arhiv klepetalnice

<moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva. Od 16.40 dalje bo naša gostja asist. mag. Mihaela Zidarn, dr. med., spec. internistka - alergologinja, s Kliničnega oddelka za pljučne bolezni in alergijo Bolnišnice Golnik.

<Andrej> Zdravo.

<Andrej> Prosil bi za en nasvet, moja punca ima napade kašlja, draži jo v grlu, naredila vse preiskave za alergijo za astmo, ORL, pljuča so OK, zaradi draženja v grlu kašlja, ko je prehlajena jo spremlja alergija, rdečica po telesu.

<Andrej> Hvala za odgovor

<Mihaela Zidarn> Ob prehladu je precej običajno, da se pojavi tudi kašelj. Če treaja več kot 6-8 tednov je smiselno izkati razlog. Alergijske bolezni redko povzročajo kašelj kot edini simptom. Med najpogostejšimi vzorki so vnetje v nosu in posledično zatekanje izcedka nazaj v žrelo. V tem primeru koristi izpiranje nosu s fiziološko raztopino večkrat dnevno. Drugi pogost vzrok kašlja je zaterkanje želodčne vsebine v požiralnik. To lahko povzroča draženje grla. Tretij je astma. Res ja pa tudi, da se včasih vzorka kašlja n da ugotoviti. Kašelj tudi lahko vzdržuje samega seb, ker stalni kašelj vzdraži občutljivo sluznico. Če težave trajao več kot 6-8 tednov je smiselen ponoven obisk pri zdravniku in pregled pri pulmologu.

<bofra> Ugotovili so mi dermatitis. Imam tezave z zamasenim nosom. Najbolj pa me moti, da se mi po lasiscu po barvanju delajo rdeci fleki in srbijo. Barva je naravna in ne vem kaj bi bil vzrok in kako naj ravnam. Po naslenjem umivanju je bolje. Prosim kaj mi svetujete za moje lasišče uporabljam tudi mesicinski šampon. Najlepsa hvala za vas odgovor.

<bofra> Bozena


<Mihaela Zidarn> Tudi v barvah za lase , ki se oglašujejo kot naravne so praviloma prisotni alergeni. Smiselno bi bilo testiranje najpogostejših alergenov, ki se pojavljajo v frizerstvu. Pogosto pa osebe, ki so alergične na sestavine barv za lase ne morejo uporabljati nobene barve. Zamašen nos je lahko posledica stalenga vnetja v nosu, ki je lahko tudi alergijsko pogojeno, obstaja pa še več drugih možnosti. Svetujem vam pregled pri specilaistu za ušesa, nos, grlo.

<Mojca> Pozdravlena! Imam 17 letno hči, ki ima že od drugega leta starosti težave z očmi in sicer pričnejo nekje aprila meseca in končejo septembra.Težave so huda rdečica oči z fliktenom.Pomagajo ji samo kaplice kortizona. Na alergijskih testih so ji ugotovili alergijo na trave. Probali smo z raznimi kapicami za oči in antihistaminiki vendar brez uspeha. Zanima me če bi v njenem primeru prišla upoštev imunoterapija.Naš okulist meni da obstaja tudi možnost da je alergična na UV žarke. Hvala za vaš odgovor

<Mihaela Zidarn> Glede na to, da gre za izrazito sezonske težave bi ob pozitivnem testu z aleregnom trave res svetovali imunoterapijo. Kapljice kortizona imajo ob dogotrajni uporabi lahko škodljve stranske učinke. V zadnjih letih je na tržišču nov preparat v obliki očesnih kapljic, ki koristi pri najtežjih oblikah alergijskega konjuktivitisa. Svetujem tudi ponoven obisk pri oftalmologu.

<Milena> Doma imamo dojenčka, 8 mesecev. ima dermatitis. Naredili so preiskave in ugotovili alergijo na jajca. Kako je to mogoče, če pa še nikoli ni užival jajc? Najlepša hvala za odgovor.

<Mihaela Zidarn> Med alergeni, ki povzročajo težave v zgodnjem otroštvu so ravno jajca ena od najbolj pogostih. Dojenček lanko pride v stik z alergenom recimo preko materinega mleka.

<ELENA> Pozdravljeni! Zanima me če obstaja alergija na alkohol? Sama imam vedno, ko popijem samo kozarec vina , težave. Kiham, teče mi z nosa voden izcedek...prav zoprna reakcija. Včasih imam zaradi tega tudi težave z dihanjem.

<Mihaela Zidarn> Vzrok za te pojave bi lahko bila histaminska intoleranca. Nekatere vrste vina vsebujejo histaminu sorodne snovi. Večina ljudi ta vnesen histamin takoj presnovi, pri nekaterih osebah pa lahko naredi težave, ki so lahko takšne kot jih opisujete. Najbolj logičen ukrep je izogibanje, če se kdaj vseeno zgodijo težave, ponavadi koristijo tablete antihistaminika

<Anonymous> sem fant star 17 let in imam problem z alergijo na cvetni prah pri kateri me začnejo pečt oči in neprenehno kihanje najbol se to začne ko začne cvetet hvala za odgovor.

<Mihaela Zidarn> Predlagam, da se oglasite pri vašem zdravniku in mu poveste za te težave. Ponavadi zdravila za tako imenovani seneni nahod dobro koristijo in so varna.

<NICKY> OJCA:že kar nekaj časa opažam da mi vse kar vsebuje škrob:kruh,testenine,riževi kruhki,prepečenec..tudi v zelenjavi-grah,fižol..Tudi korenje,rdeča pesa..Potem mleko,mlečni izdelki..Skratka vsi oh dejao težave kot so boleče mišice na nogah,zategnjenost mišic.Imam pa MS.na bioresonančni terapiji sem opravila z alergijo na mleko,ampak meni še vedno ne ustreza.Tudi škrob v sadju mi dela težave.Torej sem samo na zelenjavi,ker drugega ne prenašam.Ali je ton povezano kaj z zakisanostjo telesa?hvala za odg.lp

<Mihaela Zidarn> Škrob načeloma ni alergogen. Alergeni so beljakovine, škrob pa je ogljikov hidrat. Težave, ki jih opisujete niso značilne za alergijski tip reagiranja na hrano. Menim, da bo takšna dieta, ki jo opisujete naredila več škode, ker lahko primankuje katerga od pomembnih hranil, verjetno pa vas tudi zelo omejuje v vsakdanjem življenju. Svetujem, da se opravijo testi alergije in da se izogibate samo tiste hrane, na katero ste v resnici alergični. Do alergije za hrano se lahko opredelimo samo z provokacijskimi testi pod nadzorom alergologa.

<Anonymous> hvala za odgovor. ampak sm že bil veliko krat pti zdravniku kateri mi je dal zdravila ampak mi niso pomagale kaj še pomaga?

<Mihaela Zidarn> Če zdravnila za alergijo niso nič koristila za težave, ki jih opisujte, potem je potrebno iskati drugi razlog za težave. Potem najverjetneje ne gre za alergijo.

<monika> Imam neprestane težave z kihanjem,solzenjem oči in začne mi teči iz nosa.to se mi ponavlja neglede na letni čas-neglede ali sem v stanovanju ali v naravi.zdravnik mi je predpisal tablete letizen,ki mmi res pomagajo.Zanima me kako dolgo jih moram jemati.Kadar jih ne jemljem pa se mi poslabša.Hvala

<Mihaela Zidarn> Če so težave stalne bi verjetno bolj koristil sprey za nos, ki vsebuje protivnetno zdravilo. Če se vzroka ne da odpraviti, potem je treba zdravila redno jemati. Svetujem vam tudi pregled pri alergologu, mogoče je možno kaj ukreniti z alergenom, ki vam povzroča težave.

<ELENA> Hvala za odgovor...prvi ste, ki ste mi povedali zakaj imam takšno reakcijo, bila sem že pri alergologu, a se mi je samo smejal in mi je rekel, da kaj takega ni mogoče. Še to moram povedat, da alkohola nikoli nisem uživala.

<moderator> Klepet se je iztekel. Zahvaljujemo se vam za vprašanja in vas vabimo k sodelovanju spet prihodnjo soboto.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti