sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Poškodbe oči - dr. Mojca Globočnik Petrovič - 10. april '10 at 16:40

Iver ali smet v očesu, nevarne kemične spojine, udarec v oko – vse to lahko povzroči hude poškodbe ali izgubo očesa, če ne ukrepamo pravilno in pravočasno. V urgentni ambulanti Očesne klinike zaradi poškodb oči pregledajo več kot 5.000 ljudi letno. Kako pravilno oskrbimo poškodbe očesa in kako se jim izognemo nam bo svetovala, mag. Mojca Globočnik Petrovič, specialistka oftalmologinja, z Očesne klinike UKC Ljubljana.

Arhiv klepetalnice

<moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva. Od 16.40 dalje bo naša gostja mag. Mojca Globočnik Petrovič, specialistka oftalmologinja, z Očesne klinike UKC Ljubljana.


<tom> Včasih imam bolj razširjene zenice kot je normalno za določeno količino svetlobe. Imam 20 let, ne pijem kave, ne kadim. Kaj bi bil lahko razlog? to se mi je zadnje čase pojavljalo bolj pogosto, ko sem prišel iz hladnega v topel prostor.

<tom> Zanima me glede sončnih očal.Če človek veliko nosi sončna očala, se po mjem mnenju oči nekako navadijo na eno in isto svetlobo, brez zunanjih dejavnikov in zato postanejo preobčutljiva. Potem pa kdaj ne nosiš očal in si na soncu- lahko oči reagirajo zelo burno zaradi spremembe? Ali oči ne postanejo potem preobčutljiva?

<Mojca Globocnik Petrovic> Širino zenice regulira vegetativni živčni sistem in je lahko vezano na spremembo temperature. Torej če sta zenici enako široki, simetrični, mislim da ni posenosti. Vsekakor pa je potreben obisk oftalmologa pri asimetriji zenic.

<Mojca Globocnik Petrovic> Uporaba sončnih očal ne bi smela vplivati na preobčutljivost oči, vsekakor so priporočljiva poleti na morju, visokogorju, povsod tam kjer je količina UV žarkov večja lot običajno.

<mimi> Pozdravljeni! - vprašanje: danes zjutraj sem na levem očesu opazila pikico veliko kot proso vodne barve kot kapljica, ki me spremlja cel dan. Ni zelo moteče, vendar me zanima, če bo izginilo kakor je prišlo? Hvala za odgovor

<Mojca Globocnik Petrovic> Pikica, ki ste jo opazila je verjetno na veki in običajno predstavlja zaprto žlezo. V kolikor ne bo spontano izginila svetujen suho gretje veke s spremembo, če še potem ne izgine, obisk pri okulistu.

<Sofoklej> Pozdravljeni ! Zanima me, če je možno pozdravit diagnozo okulzija artetije centralis ?

<Mojca Globocnik Petrovic> Zaporo arterije centralis mrežnice ni možno pozdraviti. Žal pri zapori arterije nastopijo spremembe zaradi prekinitve dobave kisika mrežnici, ki so ireverzibilne. Včasih, če bolnik s tako diagmozo pride zelo hitro v bolnišnico lahko poiskušamo raztaplati strdek, vendar smo večinoma neuspešni in vid se ne izboljša.

<Monika> Nekateri pravijo, da če imaš majhno dipotrijo očal, je bolje, da jih nosiš čim manj. Je bolje, da jih uporbljaš redno ali le, ko jih potrebuješ (za gledanje televizije, računalnik)

<Mojca Globocnik Petrovic> Vedno svetujemo, da uporabljate očala takrat, ko jih potrebujete. Če jih ne nosite očem ne škodujete, s stalno uporabo ne večate dioptrije.

<Aleš> Pozdravljeni! Star sem 30 let in ko se zvečer stemni,ko nekateri vidijo še zelo vredu jast ne vidim nič več. A to se včasih izboljša in po nekaj tednih spet poslabljša. Uporabljam pa kapljice Artelac. Zakaj se mi to dogaja,da včasih ponoči vidim normalo, včasih pa skoraj nič? Prosim za vaše mnenje. Hvala

<Mojca Globocnik Petrovic> Težave pri nočnem vidu so običajno posledica sprememb izven rumene pege mrežnice, se pravi na periferiji mrežnice. Vendar so te spremembe stalno prisotne, ozirama se vid ponoči poslabšuje. Seveda je vid ponoči odvisen tudi od širine zenice, ki prepušča svetlobo v oko, pri ožji zenici ponoči vidimo slabše kot pri široki, morda je to razlog vaših težav.

<tara> Na desni veki(zgornji) se mi pojavljajo bele pikice (kot nekakšni mozolji), ki me tudi občasno srbijo. Ali mi morda lahko poveste kaj bi to lahko bilo? Hvala! Tara

<Mojca Globocnik Petrovic> Običajno so take spremembe posledica zamašenih žlez lojnic in znojnic. Lahko spontano izginejo, če ne svetujemo gretje s suho toploto ali kirurško odstranitev, če so spremembe stalno prisotne.

<ikozle1> nošenje očal. pred letom sem dobila očala in sicer Loko +3, Doko pa o,50. ker mi očala nekako ne odgovarjajo, prdvsem na blizu, čegleda v daljavo in se ne gibljem malo boljše. očal zdaj ne nosim, ker se mi preveč vrti, predvsem ob pogledu navzdol,ko se mi slika pogosto lomi. Zdravnik mi je rekel da sem pač oseba, ki očal ne prenese in jih bom nekoč potrebovala.Kaj mi svetujete? naj se trudim nositi očala,bo zato moj vid kaj slabši,če jih ne bom nosila? Hvala

<Mojca Globocnik Petrovic> Če so težave pri uporabi očal svetujemo, da se preveri ustreznost dioptrije in zenične razdalje. Če ta ustreza je možno da očal ne prenašate, vsekakor si pa vzamite čas in se poskušajte na očala prilagoditi. Če očal ne nosite se oči ne poslabšajo.

<al> Lepo pozdravljeni!Občasno (približno vsake nakaj mesecev) se mi pred očesom pojavi zameglenje. To zameglenje izgleda kot neke utripajoče »smeti« in je zelo moteče in tisti čas (pribl. 45 min) moram zamižati in počivati. Ko ta čas preteče tudi ta nevšečnost izgine in vidim normalno naprej. Star sem 34 let.

<Mojca Globocnik Petrovic> Če se težave pogosto ponavljajo je smiselen pregled pri oftalmologu, lahko gre za očesno migreno, prehodne motje prekrvavitve, povišan očesni pritisk., lahko pa se zgodi, da pri pregledu ne najdemo vzroka vašim težavam. Pozorni bodite ali se težave pojavljajo na enem ali na obeh očeh. Svetujem obisk pri oftalmologu za izključitev navedenega.

<Janez> Lp sem Janez Arnol sprašujem? 2007 sem imel poškodbo levega očesa. Bil sem na laserski operaciji, ker mi je počila mrežnica in mi je z lasaerje zalepil. prej sem videl boljše pred poškodbo sedaj pa vidim megleno, ko gledam z očali nič ni boljše. mislim ali pa je to trajna poškodba. Jodil sem še na preglede pa nič ne okrepajo.Od daleč vidim tudi z očali samo obris.

<Mojca Globocnik Petrovic> Poslabšanje vida je verjetno posledica poškodbe, pomembno je kateri del očesa ali mrežnice je bil pri poškodbi poškodovan in je zato ostala funkcionalna spremembba. Če ste imeli tudi odstoplo mrežnico, je to lahko razlog slabšega vida. Vsekakor pa vam razlog slabšega vida lehko razloži vaš oftalmolog.

<moderator> Klepet se je zaključil. Hvala vsem za vprašanja in vabljeni k sodelovanju spet naslednjo soboto, ko bomo govorili o krčnih žilah in kroničnem venskem popuščanju.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti