sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Zaščita pred soncem - dr. Miloš D. Pavlović - 24. april '10 at 16:40

Strokovnjaki že nekaj let opozarjajo, da je namerno izpostavljanje žarkom, se pravi sončenje, škodljivo! Zagorelost je obrambna reakcija in je pravzaprav poškodba kože zaradi vpliva ultravijoličnih žarkov. Kako se zadostno in pravilno zaščitimo pred škodljivimi vplivi sonca in kako ukrepati, ko je koža že poškodovana, nam bo svetoval prof. dr. Miloš D. Pavlović, dr. med., specialist dermatovenerolog.

Arhiv klepetalnice

<moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva. Od 16.30 naprej bo naš gost prof. dr. Miloš D. Pavlović, dr. med., spec. dermatovenerolog.

<MAYA> stara sem 17 let in pred 2 leti se mi je pojavil majhen madež (rjav)na obrazu,sedaj jih imam 3...zanima me če je to nevarno in ali bi morala iti k dermatologu? hvala

<Milos D. Pavlovic> Pozdravljeni! Pojav madežev je običajen na koži izpostavljeni soncu, posebej v prvih 25 letih življenja. Če pa se hitro spreminjajo je priporočljivo, da jih pogleda zdravnik oziroma dermatolog.

<Maxi> Kaj narediti, da se zaščitimo?

<Milos D. Pavlovic> Izogibajte se direktnem soncu poleti med 10. in 16. uro, uporabljajte ustrezna oblačila (klobuk, majice, hlače) ter sredstva za zaščito pred soncem. Seveda, ta pravila veljajo še več ob bivanju na planinah, po zimi, ko gre za obraz in dlani.

<anchyka> Lep pozdrav. Zanima me, kolikšna je še uporabnost krem za sončenje, ki sem jih uporabljala lansko poletje! So kreme še vredu za uporabljati ali je strogo upoštevati oznake na kremah o uporabnosti po odprtju? Hvala!

<Milos D. Pavlovic> Večina teh krem je uporabno 12 mesecev po odprtju in tega je treba upoštevati.

<Andrej> Pozdravljeni, star sem 20 let in že kar nekaj časa imam teževe z kožo zaradi izpostavljenostjo soncu. Takoj ko je le ta na soncu me začne močno peči, čez čas (10, 15min) pa se pojavijo tudi močne rdeče srbeče lise. Čeprav nenamerno jih očitno toliko poškodujem, da dobim na teh mestih tudi majnše krastice (koža se že ob majhnem dotiku spraska do krvi). Pojav je najpogostejši na predelu rok, dekolteja, opazil pa sem ga tudi že na predelu dlani in vratu (kjer se je tudi teže zaščititi z obleko, opažam da razne kreme sploh ne pomagajo.) Kaj storiti, je zadeva lahko nevarna. Obiskal sem zdravnico, ki mi je svetovala zgolj izogibanje soncu. Najlepše hvala za odgovor.

<Milos D. Pavlovic> Pozdravljeni! Čeprav ne vem koliko posamezne spremembe trajajo in v katerem letnem času se začnejo pojavljati, predpostavljam, da ger za polimorfni svetlobni izpuščaj ali eno izmed podobnih stanj. Če zaščita pred soncem ne pomaga (posebej zaščitne kreme z mineralnimi filtri kot je titanij ali cink) lahko vam zdravnik predpiše lokalni kortikosteroid (po navodilih) ali se celo poskusi s fototerapijo, ki naj bi kožo pripravila na izpostavljanje UV svetlobi.

<nika> Pozdravljeni! Zanima me lai je kakavovo maslo ki ga kupimo v lekarni dovolj varno da ga uporabljamo za sončenje otiroma ali je potrebno ob tem uporabljati še kakšno drugo zaščitno sredstvo. Poleg tega bi rada vprašala ali je solarij škodljiv, če ga obišćem enkrat tedensko, dva meseca v letu oz, ali mi bo to dolgoročno pustilo posledice na koži? Vnaprej hvala za vaš odgovor, lp

<Milos D. Pavlovic> Kakavovo maslo ni sredstvo za zaščito pred soncem. To pomeni, da že 5 minut po njegovem nanašanju, če greste na sonce, morate uporabiti sredstvo z UV filtri. Solarij je vedno škodljiv saj koža nikoli ne more popolnoma okrevati od škodljivih učinkov UV žarkov - oni se kopičijo. Torej, pozabite na solarij!

<nikon> Vi osebno podpirate sklerozacijo pri terapiji varic?

<Milos D. Pavlovic> Za določene vrste varic in določene paciente to je zdravljenje izbora. S sklerozacijo ven zdravniki imajo izkušnje več kot 100 let (v sodobni medicini, od prej še več). Torej, za pravo žilo in pacienta je to lahko najboljše zdravljenje.

<nika> Hvala za odgovor, zanima me še naslednje; enkrat mesečno se mi na različnih delih telesa pojavijo rdeče podkožne pikice, ki izgledajo kot podplutba, na tem mestu me koža srbi, čez dan ali dva pa vse izgine. Ali je možno da je ta to kriv pralni prašek, ali je vzrok lahko drugje, skrbi me predvsem zato, ker je prijateljica prebolela levkemijo, in preden so ji postavili diagnozo, je imela podobne težave, hvala še enkrat za vaše pojasnilo, lp

<Milos D. Pavlovic> Na podlagi vašega opisa se mi zdi, da gre za navadno urtikarijo. Če se spremembe pojavljajo pravilno, vsak mesec dlje časa, lahko vprašate svojega zdravnika za morebitne ukrepe. Sicer pa ne verjamem, da bi pri vas to bil uvod v kakšno resnejšo bolezen!

<MAYA> ali samoporjavitvene kreme škodujejo koži?

<Milos D. Pavlovic> Načeloma, ne, če jih vaša koža prenaša. Celo spodbujamo njihovo uporabo če se na ta način boste izognila sončenju ali solariju. Samo je treba vedeti, da te kreme NISO nobena zaščita pred UV žarki, oziroma njihov zaščitni faktor (SPF) je 0.

<miloš 2> Kako na oko prepoznati maligno znamenje na koži? Vem, da nekaterim dermatologom to uspe šele z dermatoskopom, kaj pa pri vas? Dermatoskop je nedvoumen dokaz najbrž, kaj pa na oko?

<Milos D. Pavlovic> Pozdravljeni! Edini nedvoumen dokaz je histološki mikroskopski pregled izrezanega znamenja (občasno je ta posel tudi zelo težek!). Z dermoskopom lahko povečamo število zgodnjih tumorjev, ki jih pravočasno odkrijemo. Sicer pa je hitra sprememba kateregakoli znamenja najbolj pomemeben znak za pacienta, da je nekaj lahko narobe.

<moderator> Klepet se je iztekel. Hvala za vaša vprašanja in vabljeni k sodelovanju spet ob naslednji priložnosti.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti