sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Higiena - Nena Kopčavar Guček, specialistka splošne medicine - 29. maj '10 at 16:40

Saj poznate rek: Čistoča je pol zdravja! Splošno mnenje je, da je v modernem času s higieno povezanih bolezni zelo malo. Pa je res tako? Res zadostno skrbimo za higieno ali smo že zašli v drugo skrajnost, ker si želimo skoraj klinično čistega telesa? Vsa vprašanja o higieni nam bo tokrat razjasnila asist. mag. Nena Kopčavar Guček, dr. med., spec. splošne medicine iz Zdravstvenega doma Ljubljana.

Arhiv klepetalnice

<moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva. Od 16.30 dalje bo naša gostja asist. mag. Nena Kopčavar Guček, dr. med., spec. splošne medicine, iz Zdravstvenega doma Ljubljana.

<elena> v poletnem času imam kljub skrbni higieni velike težave z močnim vonjem stopal. razna deo sredstva za čevlje sicer malo pomagajo, vendar ne dovolj. kaj mi lahko svetujete?

<Nena Kopcavar Gucek> Svetovala bi vam čimbolj zračno obutev, praviloma usnjeno in ne iz umetnih mas, morda kak puder za noge, svilene ali bombažne nogavice in nikakor sintetičnih in večkrat dnevno preobuvanje in sušenje vlažnih obuval.

<hzoo> redno uporabljam mila posebej namenjena intimni negi, vendar imam občutek, da se je moja občuljivost zaradi tega še povečala. prham se vsaj dvakrat dnevno - ali menite, da je tako pogosta uporaba intimnih mil lahko škodljiva?

<Nena Kopcavar Gucek> Miljenje intimnih predelov bi moralo zadoščati enkrat dnevno, kljub uporabi blagih sredstev, pri ponovnih umivanjih svetujem le splakovanje.

<meta> Pozdravljeni! Gospo zdravnico bi vprašala kaj naj storim z mojim lasiščem in lasmi. Naj povem, da imam naravno skodrane, vendar zeeelo suhe lase, ki izgledajo kot slama, če jih vsakodnevno noe nahranim z balzamom. Poleg tega mi tudi močno izpadajo. Stara sem 43 let. Zanima me tudi kakšna krema in nega sta najboljši za zelo suho kožo obraza in telesa. Hvala za Vaš odgovor in lep pozdrav Meta

<Nena Kopcavar Gucek> Za lase svetujem uporabo zelo izdatnih hranil, morda čičkovo olje, dobite ga v vsaki malo boljši trgovini s kozmertiko, nekateri to rastlino imenujejo tudi makadamia. 5-6 kapljic zamešajte v balzam, ko ga po umivanju vtrete v lase, pustite učinkovati 5 minut in splaknite. Suhi lasje in suha koža sodijo nekako skupaj, žal...V lakarni povprašate za kreme za obraz in za mleka po tuširanju, ki vsebujejo maščobo in ne le vlago.

<DORA> v poletnih mesecih se močno potim, ali je možnost zmanjšanja potenja. kako naj preprečim lomljenje in luščenje nohtov. Ali lahko uporabljam savno ob plučnici?

<Nena Kopcavar Gucek> uravnavanje tolpte telesa je možno le s potenjem, vsakrsšno vplivanje na to se vam lahko grdo maščuje....Secveda je treba izključiti čezmerno potenje, ki je lahko posledica nekaterih bolezni (npr. ščitnice, nekaterih krvnih bolezni itd. O tem se kaže pogovoriti s svojim zdravnikom. Za nego nohtov so na voljo številne kreme, hranilni lahki, mandljeo olje (vtrete ga v nohte in obnohtnico) je lahko zelo učinkovito...Bolnik s pljučnico zagotovo ne sodli v savno vsaj 4 tedne.

<zoran> dober dan. ali so palčke za čiščenje ušes res tako škodljive? kaj pa razpršila, ki jih vidimo v reklamah? hvala za odgovor, lp

<Nena Kopcavar Gucek> Palčke za ušesa so namenjene za čiščenje uhlja, t.j. ušesne školjke. V sluhovod lahko vstopite le z začetnim delom, cca 0,5 cm, ki je vatiran. Sicer je možno predrtje bobnoča. Spreji, ki mehčajo ali odstranjujejo ušesno maslo, najbrž sste mislili te, so menda zelo učinkoviti, vsaj tako mi poročajo pacienti, ki jih uporabljajo.

<moderator> Klepet se počasi izteka, sprejeli bomo le še nekaj vprašanj...

<psptktn> Pozdravljeni! ker treniram plavanje si lase umivam zelo pogosto, skor vsak dan s šamponom. zanima me sli bi bilo bolje e bi namesto šampona uporabil samo vodo in šampon manj pogosto, ali obstajajo kakšni posebni šamponi za vsakodnevno uporabo

<Nena Kopcavar Gucek> Morda res občasno poskusite samo s splakovanjem las. Od klora znajo biti zelo suhi, morda boste uporabili le kak balzam in jih le občasno našamponirali, vsakič drugič ali tretjič.

<k798> pozdravljeni. kaj menite o čistilnih robčkih za odstranjevanje ličil? ali je to primerna rešitev ali bi bilo ličila bolje odstranjevati na kak bolj naraven način?

<Nena Kopcavar Gucek> za odstanjevanje ličil naj bi uporabljali mastne medije, lahko so tudi robčki. najboljši bi bili taki preparati ki vsebujejo čimmanj dišav in konzervansov, o sestavi se prepričajte pred nakupom v kozmetični trgovini, še posebejm, če imate zelo občutljivo kožo.

<moderator> Klepet se je iztekel. Zahvaljujemo se vam za vprašanja in vas vabimo k sodelovanju spet ob naslednji priložnosti.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti