sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Zdravniške plače in posledice umika soglasij o dežurstvih - Rajko Kenda in Maks Tajnikar - 4. september '10 at 16:40

Okoli tri tisoč zdravnikov od 1. septembra dalje po odpovedi soglasij o prekomernem nadurnem delu dela »le« 40 ur na teden. Mnogi ekonomisti menijo, da je 1200 evrov plačila za vikend dežurstva odločno preveč. Na drugi strani zdravniki trdijo, da ne morejo sprejeti nižjega plačila za nadurno delo, saj zaradi narave njihovega dela trpijo njihovo zdravje in družine. Ali bodo res nastajale še daljše čakalne vrste na preglede in operacije, bo posledica odpovedi soglasij res tudi kakšno človeško življenje in ali je soglasje med vlado in zdravniki sploh mogoče doseči? O tem vprašajte strokovnega direktorja Pediatrične klinike v Ljubljani, dr. Rajka Kendo, in ekonomista z Ekonomske fakultete v Ljubljani dr. Maksa Tajnikarja.

Arhiv klepetalnice

<Moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva! Od 16.40 dalje bosta z nami strokovni direktor Pediatrične klinike v Ljubljani, dr. Rajko Kenda in ekonomist z Ekonomske fakultete v Ljubljani dr. Maks Tajnikar. Vabljeni k sodelovanju!

<jazsembog> Zdravniškega kadra je očitno premalo, zakaj se potem ne poveča vpisnih mest za medicinski fakulteti oziroma zakaj se pri nas ne zaposli več zdravnikov iz tujine?

<Rajko Kenda> Vpis je je povčal, vendar kljub temu kapacitete ne zadoščajo, žal pa tudi v tujini ni dobrih zdravnikov na preostanek.

<jazsembog> Kakšne so plače naših zdravnikov v primerjavi z ostalimi državami v EU glede na progresivnost?

<Rajko Kenda> Poglejte si današnji članek prof. Kebra na spletni strani Dnevnika

<jazsembog> Koliko naj bi država privarčevala pri tej reformi v zdravstvu?

<Moderator> Dr. Tajnikar odgovarja:Država bi s tem popravkom tarif privarčevala 12 milijonov evro. Celotni proračun za zdravstvo je okoli 4 milijarde evrov. Tudi to dokazuje, da ne gre za denar, pač pa za politiko.

<tadej> Ves čas poslušamo po medijih, kako primankuje določeno število zdravnikov (okoli 500 ali več), pa da bi ti dodatni zdravniki rešili težave našega zdravstvenega sistema. Sprašujem vas, koliko bodo stali ti dodatni zdravniki? Mislite, da bodo ti delali dežurstva za 5 EUR/uro? In če obrnem, ali ni cenejše, če zdravniki delajo nadure, kot pa da dodatno zaposleni zdravniki? Ali ni v bistvu problem pomankanje denarja za zdravnike, medtem ko se misloni izgubljajo v različnih investicijah v zdravstvu in pri posrednikih (npr. veledrogeristi)?

<Moderator> Dr. Tajnikar odgovarja: Moje stališče je, da pri sedanjem obsegu zdravnikov ni mogoče delovati brez nadur. Ampak v tem primeru spor sploh ni povezan z nadurami pač pa z dežurstvu, čeprav so plačana bistveno bolje kot nadure. Dolgoročna rešitev je zagotovo v povečanju števila zdravnikov, a tudi novi ne bodo mogli delati za nenormalno ceno ure dežurstva.

<Janez> Zakaj se v zdravstvu ne optimizirajo procesi? Zakaj se ne moremo npr. naročati preko interneta?

<Rajko Kenda> Oprimizacija procesov je proces in ne enkratno dejanje in se ves čas izboljšuje. Konec leta bomo na Pediatrični kliniki končali kompletno informatizacijo in postali tako imenovana "non paper hospital."

<Lupus> Čeprav sem bore malo spremljal, za koliko želi država zmanjšati dežurstva oz. iz 1200 eur na vikend koliko po novem?

<Moderator> Dr. Tajnikar odgovarja: Za 12 odstotkov; ampak še enkrat opozarjam, gre le za ceno ene ure dežuranja, cene nadur in osnovne plače ostanejo nespremenjene. Zdravniki tega šparanja sploh ne bi opazili!

<lotty> Zdravniki si zaslužijo take plače!! Naj vzamejo tajkunom premoženje, delodajalci naj plačajo prispevke, vlada pa manj zaprvlja!

<Moderator> Dr. Tajnikar odgovarja: Zdravniki imajo v primerjavi z inženerji, pravniki, ekonomisti in podobnimi v Sloveniji najvišje plače, če jih primerjate z drugimi državami. Skratka, v Sloveniji so zdravniki zelo dobro plačani, seveda glede na plače, ki jih imamo v Sloveniji. Glede tajkunov in prispevki se strinjam z vami, a to nima zveze s problemom, zaradi katerega sedaj protestirajo zdravniki.

<turnse18> Imam sodelavca, ki so mu takoj po diagnostiki ugotovili rakasto obolenje in je bil že tretji dan nujno operiran. Po dveh kemoterapijah je bil v bolnici čakajoč na tretjo operacijo. Po vseh preizkavah in peipravah mu je na dan operacije zdravnik dejal, da bo operacija odložena za mesec dni, ker je šel njegov zdravnik na dopust, sami pa nimajo strokovnjaka za takšen poseg.

<Rajko Kenda> Težko komentiram, ne poznam podrobnosti, si pa težko predstavljam, da je natančno tako, kot pišete

<Moderator> Današnji klepet se je zaključil. Hvala vsem za vprašanja. Vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti