sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Zobne in ustne bolezni - Nataša Jevnikar, dr. dent. med. - 2. oktober '10 at 16:40

Ko pride do vnetja ali odmrtja zobne pulpe in je prostor, kjer se zobna pulpa nahaja, okužen z bakterijami, je potrebno endodontsko zdravljenje zob, oziroma povedano drugače: potrebno je zdravljenje koreninskih kanalov. Tako obolenje povzročijo karies, odlomljene zobne krone, skleninski poki … Kdaj bi morali obiskati specialista za endodontsko zdravljenje, kako lahko mikroskopsko zdravljenje zob pripomore k hitrejši in učinkovitejši ozdravitvi in vse drugo, povezano s zdravljenjem zobne pulpe, boste lahko vprašali mag. Natašo Jevnikar, dr. dent. med., specialistko zobnih in ustnih bolezni in paradontologije.

Arhiv klepetalnice

<Moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva. Od 16.40h dalje bo naša gostja mag. Nataša Jevnikar, dr. dent. med., specialistka zobnih in ustnih bolezni in paradontologije. Vabljeni k sodelovanju.

<lalala> imel sem zbit sprednji sekalec.zob mi je odml in pčrnel. zanima me ali bo ta zob v startosti hitreje izpadel? hvala

<Natasa Jevnikar> Dejstvo, da je zob mrtev in črn še ne pomeni da bo v starosti prej izpadel. Pomembno je, kakšna je kvaliteta polnitve in koliko je korenina sidrana v kosti. V kolikor boste pozorni na oba dejavnika se vam ni treba bati, da boste zob prej izgubili.

<lalala> čiščenje zob z zobno nitko je nujno, kot sedaj vsi zobozdravnki pravijo.Zanima me kako je s tem ko si z nitko pogosto poškodujemo dlesni. ali ni s tem večja možnost okžbe tkiva okrog zob?

<Natasa Jevnikar> V kolikor boste vstrajni in izpilili tehniko nitkanja tudi do takih poškodb ne bo prihajalo. Poškodba ki pride ob nitkanju ne more povzročiti okužbe sosednjih tkiv.

<Moderator> Gledalka Antonija sprašuje, kako lahko pride do vas?

<Natasa Jevnikar> Naša ordinacija se nahaja na Metelkovi ulici 15 v Ljubljani. Telefonska številka je 430 21 31. Predlagam, da v kolikor imate težave pokličete in se dogovorimo za pregled.

<Natasa Jevnikar> Lep pozdrav.

<maribor> V ustih imam že dalj časa ranico (na nebu), ki se zdi odstopa od neba.Zjutraj je v redu čez dan pa odstopa dlesen. Je velikosti tri milimetre. Imam totalno protezo. Hvala za odgovor

<Natasa Jevnikar> Predlagam, da obiščete vašega zobozdravnika, da pregleda vašo protezo. Nastala ranica je lahko posledica prevelikega pritiska proteze na tistem delu neba. V kolikor se tudi po korekciji proteze ranica ne bo zacelia, prosite vašega zobozdravnika, da vas napoti k specialistu za ustne bolezni in parodontologijo.

<irena> pozdravljeni,imam kar veliko težav z zobmi, predvsem na obeh zg.enkah, oba zoba zdravljena, na obeh narejena apikotomija, vendar imam prisotne bolečine in nenehno se mi dlesen gnoji. Trenutno čakam na nove preobleke, ker zobozdravnik meni, da mi dlesen lahko zaceli in je vedno zelo presenečen, ker je stanje enako in pravi, da ne ve zakaj imam to kronično vnetje. prve krone zamenjala in dobila porcelanaste, brez uspeha, sedaj sem se odločila brez kovine. Zamenjala sem tudi zobozdravnika, toda nihče me ne pošlje na kak strokovni pregled. Večkrat zatečem in dobim antibiotik in po nekaj dneh se stanje izboljša. Ker so to prednji zobi, bi jih rada obdržala in pozdravila, če se le da. Veliko sem napisala, ker imam res že 10 let grde probleme, pa vas prosim, če je umestn

<irena> o da bi prišla k vam na pregled. Hvala za vas čas, ireena

<Natasa Jevnikar> Glede na opisane težave predvidevam, da je korenina počena. Predlagam, da poiščete drugo mnenje pri specialistu endodontu. Smiselno bi bilo, da to naredite preden dobite nove prevleke, kajti v primeru puljenja, bo potrebno drugače načrtovati protetično rehabilitacijo.

<zvonkakralj> pred 6 meseci so mi še vitalne korenine levo spodaj 4 in 5 "uničili"z ralago ,da bo tako bolje, er sem se dočila za namesttev prevlek,ker so bile plombe že velike.Od takrat naprej je na obeh zobeh prisotna stalna bolečina.Naj povem šeto, da so mi s prevleko n 4 in 5 zobu zapolnili še manjkajočo šestico.Zelo sem razočarana,ker sem bila mnenja,da naj upoštevam nasvet zobozdravnika in dam umoriti oba živca pred namestitvijo zobnih kron, ki me do tedaj nista nikoli bolela,zdaj pa je bolečia stalno pisotna.

<zvonkakralj> Kaj mi svetujete oz. kaj me po vašem mnenu čaka?Hvala in lep pozdrav,ZV

<Natasa Jevnikar> Razumem vašo zaskrbljenost in razočaranje. Prepričana pa sem, da je zobozdravnik naredil vse, kar je bilo v njegovi moči. Predlagam, da pridobite drugo mnenje pri specialistu endodontu. Morda je vzrok bolečine neobdelan koreninski kanal. Poudariti želim, da govorim na splošno in da je za natančen odgovor potrebna rentgenska slika in pregled dejanskega stanja. Želim vam vse dobro. Lep pozdrav.

<metkajesenko> pozdravljeni. Že kar nekaj let imam probleme z dlesnimi in jezikom. Kadar pojem pomarančo, ananas, čebulo, česen, kis, orehe,... imam jezik razbrazdan, kdaj pa kdaj celo do krvi. Ob tem imam tudi zelo razdražene dlesni. Bila sem že na stomatološki kliniki, pri svojem zobozdravniku, in nihče mi nič ne zna pomagati. Kam naj se še obrnem? Hvala

<Natasa Jevnikar> Na stomatološki kliniki so vrhunski strokovnjaki, ki imajo največ izkušenj s takimi bolezenskimi stanji kot jih vi opisujete. Priznati moram, da sama nimam tovrstnih izkušenj in vam z direktnim nasvetom žal ne morem pomagati. Predlagam, da dosledno zobe čistite z nitko , interdentalno ščetko in mehko zobno ščetko, kajti le odsotnost obnih oblog bo pripomoglo, da dlesni ne bodo vnete. Pri težavah z omenjeno hrano pa vam svetujem, da se jo izogibate, ker ste na zaužito hrano morda alergični. Predlagam, da pijete veliko vode in se izogibate kislemu okolju v ustih. Obvezno pa še enkrat stopite na Stomatološko kliniko in jim predstavite svojo težavo.

<Natasa Jevnikar> Lep pozdrav

<R123> Pozdravljeni...imam težave z zobom št. 35 kjer sem v obdobju zadnjih slabih šest mesecev prestla najprej zgrešeni karies, ki je po enem mesecu neznosnih bolečin nadaljeval v zdravljenje s številnimi zdravili, ki so se večkrat menjavala...menda mi je bil na mestu kariesa odstranjen tudi živec in večkrat izvedeno čiščenje korenin z takšnimi pilicami...pred enim mesecem mi je bilo rečeno, da je zob ozdravljen vendar, da zna še nekaj časa boleti...bila sem potrpežljiva...ampak vse do danes bolečina na mestu stika tega dotičnega zobe z zobom št. 34 - proti medzobnemu prostoru še vedno ni izginila (to je na nasprotni lokaciji od kariesa). Resno me skrbi kaj je za narediti, da zaradi vsega prestanega ostanem brez zoba. Kaj je lahko razlog bolečine - ali je mogoče,

<R123> da je zob na tem mestu nedobro zapolnjen oz. zaprt nazaj...ali se še da resšti zob - kaj mi svetujete in ali če ostanem bt+rez zoba je mogoge dobiti umetnega...me je prav groza zaradi vsega tega. Iskrena hvala za Vaš odgovor in pomoč.

<Natasa Jevnikar> Najverjetneje je vzrok dodaten kanal, ki ni bil obravnavan. Predlagam da pridobite drugo mnenje pri specialistu endodontu. Lep pozdrav.

<kiki> Pozdravljeni, Spodnji osmici sem že dala ven, zgornji dve pa še ne. Zobarji se še niso odločili, ali jih damo ven. Zanima me, ali je možno, da mi v bodoče zgornji osmici stisneta zgornje zobe in bi zaradi premalo prostora kakšna od enic izstopila oz prekiral drugo. Sem pa stara 29 let in zobnega aparata mi ni bilo treba nikoli nositi.

<Natasa Jevnikar> Glede na to, da zobje potujejo proti sredini je možno, da pride do tesnega stanja. Predlagam, da se pogovorite s svojim zobozdravnikom o smiselnosti ohranitve zob. Menim, da puljenje omenjenih zob ne bi bilo nesmiselno, ker predvidevam, da zoba nimata antagonista. To je zob na katerega grize spodaj. Dolgoročno gledano bosta izrasla in ne bosta koristna.

<Martinkocjan> Tudi sam sem zobozdravnik in me zanima, kakšna je pri vas čakalna vrsta, če napotim k vam pacienta z napotnico? hvala

<Natasa Jevnikar> Čakalna doba je odvisna od napotne diagnoze. Za ponovno zdravljenje je čakalna doba najdaljša in je približno dve leti. Akutna simptomatika, tukaj mislim zobe, ki bolijo in so že v postopku zdravljenja pa obravnavamo prednostno, kar pomeni, da jih naročim takoj kot jih lahko.

<e-nigma> Pozdravljeni! Zanima me, katero zobno pasto uporabljate, glede na to, da ste specialistka zobnih in ustnih bolezni in paradontologije... :)

<Natasa Jevnikar> neabrazivno, tako ki ima veliko gela.

<marcopcop> V kratkem me čaka že druga apikotomija na trojki zgoraj. Bolečine čutim visoko zgoraj, kirurginja pravi, da kakega pol cm nad vrhom korenine in se ji to zdi čudno. Na sliki namreč ni videti sploh ničesar, kar bi bilo narobe, jaz pa imam skoraj vsakodnevno rahle, nekaj sekund trajajoče bolečine. Ali nekajmesečno čakanje na apikotomijo škoduje organizmu (bakterije)? Hvala, Borut

<marcopcop> P.s: Kanal je zdravljen, baje v redu.

<Natasa Jevnikar> Menim, da bi bilo pred načrtovanim posegom smiselno pogledati ali je morda zob počen. Zelo nenavadno je, da se korenino kar dvakrat apikotomira.

<Moderator> Klepet se je zaključil. Hvala vsem za vprašanja in vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti