sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Miran Dolenec - digitalni TV signal - 6. november '10 at 17:00

V Sloveniji bomo 1. decembra ugasnili analogne oddajnike in prešli na digitalni televizijski signal. To bo vplivalo na tiste, ki televizijo spremljajo s pomočjo sobne ali strešne antene, saj bodo morali za nadaljnje spremljanje vseh slovenskih TV-programov kupiti poseben pretvornik.

Direktor oddajnikov in zvez RTV Slovenija Miran Dolenec bo odgovarjal na vaša vprašanja o digitalizaciji, svetovati bo znal tudi o nakupu pravega pretvornika. Vprašajte ga tudi, kdo je upravičen do subvencioniranega pretvornika in kako ga bo dobil.

 <moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici sobotnega popoldneva. Od 17ih naprej bo gost Miran Dolenec, strokovnjak za digitalizacijo odgovarjal na vaša vprašanja. Vabljeni k sodelovanju!

<Prymooz> doma imamo svoj satelitski kroznik, ali tudi za to potrebujemo digitalni sprejemnik?

<Miran Dolenec> Ne, gledalci z lastnim satelitskim sprejemnikom ne potrebujejo ničesar.

<Nadja> Včeraj smo kupili pretvornik za 40€ (živimo v ljubljani) Vendar pretvornik nikakor nenajde več kot 3 programe... Morda veste v čem je težava?

<Miran Dolenec> Odgovor bi lahko podal, če mi poveste katere tri programe je našel dekoder

<tomi1985> Pozdravljeni! Zanima me namreč ko namreč inštaliram dvbt sprejemnik mi javi da sprejmem 13 programov, vidim pa jih samo 8. prihajam iz Vojnika pri Celju. a kam drugam obrnem anteno al kako ? Hvala za odgovor

<Miran Dolenec> Tudi ta odgovor bom lažje podal, če mi poveste katerih osem programov najde.

<Mat> Pozdravljen, imam vprašanje glede oddajnika Bizeljsko, ki že mesec dni oddaja MUX B na 64 kanalu, medtem ko je bil obljubljen MUX A že v oktobru, pa ga še vedno ni. A boste začeli z oddajanjem MUX A iz Bizeljeskega pred 1. decembrom, ali šele ob izklopu analognih signalov?

<Miran Dolenec> Oddajnik na Bizeljskem bo inštaliran najkasneje do 20.11.2010.

<vprašanje> kdo je upravičen do brezplačenega pretvornika in kje to lahko preveriš?

<Miran Dolenec> Do brezplačnega pretvornika so upravičeni socialno ogroženi prebivalci, kriterij za dodelitev pretvornika je oprostitev RTV prispevka, zaradi socialne ogroženosti. Dekodre dodeli ali refundira nabavo Direktorat za informacijsko družbo pri MZVT.

<Nadja> dekoder je našel slovenski pink, tv3 in še en program N....

<Miran Dolenec> Predpostavljam, da vaš antenski sistem ne prepušča multipleksa A, ki ga oddajamo na 37 kanalu. Preverite antenski sistem.

<tomi1985> slo 1,2,3 rts tvm, pop tv, a kanal , vaš kanal

<Miran Dolenec> Očitno, povsem vredu sprejemate signal našega multipleksa, kako je s pokrivanjem multipleksa B pa preverite pri operaterju multipleksa B

<mismis> smo priključeni na kabelsko tv,to je na UPC,posedujemo več tv ekranov i zanima nas,če moramo imeti za vsak sprejemnik torej za vsak TV napravo za sprejem digitalnega sprejema/sonja

<Miran Dolenec> Če imate priključene vse sprejemnike na UPC vam ni potrebno storiti ničesar. V kolikor pa imate kakšen sprejemnik na sobni ali strešni anteni, morate dokupiti dekoder le za ta sprejemnik.

<bosti> Kakšno anteno priklopiti na dvb-t pretvornik? Je dobra stara antena ali je potrebna kakšna posebna antena ?

<Miran Dolenec> Večinoma zadošča stara antena. Če pretvornik ne najde dovolj kvalitetnega signala, morate preveriti antenski sistem. Večinoma zadošča, če uporabite eno samo anteno, obrnjeno proti najbližjemu oddajniku.

<tzjcd> pozdrav! Če izvedba ne bo šla korektno skozi? Kdo je "krivec": ministrstvo, rtv ...? hvala za odgovor .... oz. kakšna je vloga rtv, kakšna ministrstva....

<Miran Dolenec> Prehod iz analognega na digitalno oddajanje nikjer na svetu ni potekal povsem brez težav. RTV Slovenija izpolnjuje svojo nalogo s postavitvijo omrežja povsem vredu. Za natančnejši odgovor konkretizirajte svoje vprašanje.

<dvb-t2> Pozdravljeni! Zanima me, kakšni bodo brezplačni pretvorniki (znamka, model, specifikacija), ki jih bodo prejeli upravičenci? Bodo podpirali HD programe? Kakšne vrste naprav bodo lahko nanje priklapljali (hdmi, usb...)?

<Miran Dolenec> Za ta odgovor se obrnite na Direktorat za informacijsko družbo.

<ydgn> torej, če grem kupit pretvornik te dni, (sem v lj) ali je potem smiselno, da se že kar priklopim? hvala za odg.

<Miran Dolenec> Nekateri oddajniki bodo v nadaljevanju res preglašeni na nižje frekvence. O natančnem načrtu preglasitev bomo obveščali, pa tudi omogočili vsaj dva tedna vzporednega oddajanja na stari in novi frekvenci.

<Mat> Omenili ste spremembo kanalov na vzhodnem delu in sicer iz 66 na 27...ali planirate še kakšne spremembe? Namreč nekateri moramo imeti ojačevalce tudi za digitalni signal in ker take spremebe frekvenc vplivajo na postavitev antenskega sistema, bi bilo dobro v naprej vedeti, kje se bodo ustalile frekvence.

<Miran Dolenec> Na vzhodnem delu Slovenije se mora preglasitev izvesti še pred koncem novembra. Točen datum zavisi od Agencije za pošto in elektronske komunikacije, ki nam tega kanala še ni dodelila.

<Miran Dolenec> Nabava pretvornika je vsekakor smiselna takoj, ker v nasprotnem ostanete 01.12.2010 brez signala. V primeru preglasitve oddajnika, ki ga sprejemate, boste morali le na novo nastaviti programe.

<tomi1985> zanima me zakaj mi zaostaja zvok in to samo za program vaš kanal ?

<Miran Dolenec> To je problem sprejemnika. Mi oddajamo zvok in sliko sinhrono. Pretvorniki to tudi vredu dekodirajo, razen nekaterih.

<Janez> Sem na lokaciji Sv. Lenart; Stari Vrh pri Škofji Loki, instalral sem pretvornik firme Strong (srednji cenovni razred - 60€) in sprejem je relatvino sprejemljiv z naslednjimi pomanjkljivostmi:

<Janez> 0bdobno slika izgine za kratek čas, občasno se pri tem ojavi sporočilo NI SIGNALA, potem zopet deluje normalno. Torej gre za kratke izpade.

<Janez> 2. Kako to, da se pretvornok občasno na novo postavi in spremeni programsko shemo?

<Miran Dolenec> Očitno imate signal na mejni vrednosti. Svetujem pregled vašega sprejemnega antenskega sistema, kot sem že svetoval v prejšnjih odgovorih.

<žaba> Pozdrav! Eno, morda mao trapasto vprašanje. Imamo dva tv-ja, dve sobni anteni ....ali je dovolj, da kupimo en pretvornik ali je treba za vsak tv kupit posebej?

<žaba> Torej, če povzamemo, obdobje snega na ekranu je konec, ostanejo nam le še zamik slike/glasu in kvadratki ... ? Se mi zdi, da bom pogrešal snežino na zaslonu .... lp

<Miran Dolenec> Za vsak sprejemnik morate kupiti svoj pretvornik, ker po novem izbirate programe z daljinskim upravljalnikom pretvornika. Res je, digitalni signal ne pozna zasnežene slike. Pri slabem signalu se lahko pojavijo kvadratki, zamik slike in tona pa kaže na slabo delovanje nekaterih pretvornikov. Svetujem uporabo ustreznega pretvornika.

<spomin> Pojma nimam o tehnologijah, moja babica še manj ... pa je s tistih koncev, kjer ste svetovali antenski pregled - Kje naj babica najde nekoga, ki bo to opravil (predvidevam, da ni edina, ki se bo soočila s tem vprašanjem)?

<Miran Dolenec> Res je problem pri starejši generaciji ali tehnično neuki populaciji večji kot pri ostalih. Vendar so tudi v analogni dobi ti gledalci potrebovali pomoč nekoga. Zaradi manjšega vznemirjanja gledalcev pa Direktorat za informacijsko družbo organizira takšno pomoč.

<ralu> Kako je s standardom na področju razmerja v sliki. Ravnokar gledam DVB-T siglal s TV v razmerju 3:4 in je slika enkrat v oskem, dugič pa spet v zožanem načinu

<Miran Dolenec> Velikost slike 16:9 ali 4:3 s samim digitalnim oddajanjem nima direktne povezave, tako da boste širšo ali ožjo sliko sprejemali tako kot do sedaj. Res pa je, da je sedaj 16:9 slika predvajana na ekran v polni resoluciji.

<Miran Dolenec> Digitalni signal bo zagotovljen za približno 93% gospodinjstev. Preostalih 6% bomo pokrili do 30.06.2011. Na teh sivih lisah bodo do takrat delovali še analogni oddajniki. Natančne informacije o tem najdete na www.rtvslo/dvb-t.si.

<jure> Ali je predvidena menjava frekvence tudi na Primorskem?

<Miran Dolenec> Da, tudi na Primorskem nameravamo sedanji kanal 51 preglasiti na kanal 27. Na oddajnem centru Nanos bomo to naredili že 22.novembra in istočasno prenehali z analognim oddajanjem televizije Koper na tem kanalu. Trenutno še čakamo dovoljenje Agencije za pošto in elektronske komunikacije, vse ostalo je že pripravljeno.

<moderator> Klepet se je zaključil. Hvala vsem za vaša vprašanja in vljudno vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti!

Arhiv klepetalnice

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti