sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Učinkovito ogrevanje doma - Bojan Žnidaršič - 20. november '10 at 17:00

Prihodnje leto bodo v večstanovansjkih stavbah, ki za ogrevanje uporabljajo različne sisteme centralne kurjave, obvezna uporaba t.i. delilnikov, ki bodo računali porabo posameznih radiatorjev in bodo podlaga za obračun stroškov ogrevanja. Ker je vgradnja teh naprav povezana z razmeroma visokimi stroški, naj bi del njihove vrednosti krila država. Kaj za stanovalce pomeni tovrstna delitev stroškov, bodo stroški nižji ali bodo tisti, ki z ogrevanjem »pretiravajo« plačali še več, pa tudi druga vprašanja, povezana z ogrevanjem, sodobnimi energetsko učinkovitimi ogrevalnimi napravami in plesnijo, kot posledice napačnega načina prezračevanja, lahko postavite gostu klepetalnice, Bojanu Žnidaršiču iz Centra za uravnotežen razvoj Vitra.

<moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici sobotnega popoldneva. Ob 16:50 bo gost Bojan Žnidaršič, strokovnjak za ogrevanje odgovarjal na vaša vprašanja. Vabljeni k sodelovanju!

<tatjana> pred mesecem semmenjala ventile na radiatorjih.... imam navadne in ne termostatske, ker pač nisem vedela da se pripravljajo spremembe... zanima me, ali bom te ventile lahko obdržala, saj so čisto novi.... prav bi bilo, da nas je upravnik stavbe na to opozoril in če bo treba menjati ventile za termostatske,da se nam stroški povrnejo.... 2. ali bo to delilno ogrevanje obvezno za vse?.... v našem bloku tega še nimamo... če bo obvezno, koliko bo to stalo....

<tatjana> pa še nekaj me zanima.... sem med tistimi ljudmi, ki jih rado zebe, zato imam rada bolj toplo.... če je komu vroče, zapre radiator in je problem rešen... če te pa zebe je že drug problem... kako bom potem lahko prilagodila temperaturo sebi, če bo vse termotstatsko izklopljeno ob prvem segretju sončnih žarkov?... bom ja sebi sploh lahkoregulirala želenotoploto?

<Bojan Žnidaršič> Termostatski ventili so za lokalno regulacijo in zelo smiselni, niso pa obvezni za merjenje porabljene toplote. Lahko jih obdržite, ni pa to smiselno (žal). Delitev stroškov ogrevanja v blokih bo s 1 oktobrom 2011 obvezna. Več o tem si preberite med članki na NEP Slovenija. Če vas zebe si boste pač ogrevali na višjo temperaturo in to tudi plačali. Tudi termostatske ventile se regulira na željeno temperaturo.

<acer> Spoštovani, živim v večstanovanjeskem bloku, kjer že imamo delilnike za ogrevanje. Sedaj se pogovorjamo še o delilnikih za vodo vendar zaradi visoke cene števcev ni velikega interesa. Zanima me, ali so kje objavljeni rezultati kakšne študije iz katere bi se videla ekonomska upravičenost vgradnje števcev za vodo? Med stanovalci vlada prepričanje, da je voda tako poceni, da investicija nebi bila upračena. Prav tako me zanima ali centralne enote (na hodnikih bloka) za daljinsko odčitavanje, ki jih trenutno uporabljamo za ogravanje, lahko uporabimo še za števce za vodo? Hvala za odgovor.

<Bojan Žnidaršič> Pri vodi imamo hladno in toplo sanitarno (pitno) vodo. Merjenje sanitarne tople vode bo obvezno s 1 oktobrom 2015, za hladno vodo pa ne poznam nobenega pravilnika, ki bi zahteval obvezo. Torej prosta volja lastnikov (stanovalcev). Študije ne poznam.

<dane46> Pred stanovanjem imamo merilnik. Na njem je število 900. Kaj pomeni to število?Koliko je cena na (enoto) za ogrevanje?

<Bojan Žnidaršič> Kaj natančno pomeni ne vem (vprašajte upravnika), načeloma pa ta merilec toplote podaja porabo v fizikalnih enotah, največkrat v kWh. Cene ne poznam.

<jure> pozdravljeni. zanime me kaj priporočate za izloacijo hiše, ki je grajena s siporexom?

<Bojan Žnidaršič> Predlagam, da si na NEP Slovenija med "Energetski kiksi" ogledate tabelo, ki pokaže kakšen "U" (koeficient toplotne izolativnosti) dosežete pri posameznih debelinbah termo izolacije in pri posameznih materialih obodnih sten. Pri materialih glejte predvsem oznako "lambda". Nižja ko je, boljša je termoizolacija.

<marija> zanima me, ali ti razdelilniki veljajo samo za večstanovanjsko zgradbo, ki imajo skupno ogrevanje ali tudi za stanovanja, ki imajo lastno centralno ogrrevanje?

<Bojan Žnidaršič> Za skupno ogrevanje.

<sara> Pozdravljeni, živim v bloku, kjer je centralno ogrevanje z vertikalnimi cevmi, ki grejejo stanovanje vsem, tudi tistmi, ki tega nočejo. Kakšen model delitve stroškov predlagate in kakšno naj bo razmerje med fiksnimi in variabilnimi stroški, glede na to, da se vsi po malem grejemo ne glede na naše potrebe. Tako se lahko notranja stanovanja sploh ne ogrevajo z radiatorji, pa so kljub temu topla. Kaj svetujete glede korekcijskih faktorjev za neugodne lege stanovanj.

<Bojan Žnidaršič> Tu bo treba kar slediti pravilniku (v članku na NEP Slovenija) so naslovi in uradni listi teh pravilnikov. V vašem primeru sicer pride v poštev merjenje na vsakem radiatorju. Iz fizike poznamo pojem konvekcije, kar pomeni da se stena na eni strani greje (je ogrevano stanovanje), na drugis tarni se od te stene greje neogrevano stanovanje. Če ni meritev se dejansko lahko marsikdo "šlepa", po meritvah se ne bo več.

<polonca> Zanima me kako je potrebno montirati digitalni merilnik na radiator. Menda na sredino radiatorja. Ali to pomeni na sredino po višini in širini radiatorja? Hvala za odgovor.

<Bojan Žnidaršič> To prepustite monterjem, načeloma pa imate prav. Sredina (po dolžini) in zgoraj (pod vrhom).

<peter> blok ima dva vhoda, vsak ima vertikalni vod, ki se razveja po nadstropjih horizontalno; en vhod ima pred stanovanji vgrajene merilnike, ki nam niso vsec; baje moramo enake vgraditi tudi mi; v toplotni postaji imamo ze dalj casa poleg glavnega od energetike se odstevalna stevca za vsak vhod posebej; vprasanje: ali je res nujno, da moramo imeti enake merilnike kot jih ima sosednji vhod glede na odstevalne stevce v TP, ki pa sta enaka? Hvala!

<Bojan Žnidaršič> Izraz "enak" ima tu dva pomena. Enak v tehničnem smislu da, saj imate možnost, da se vam z enim merilnikom meri poraba vsakega stanovanja posebaj. Enak v smislu istega proizvoda (firme) pa nikakor ne (prosti trg), je pa to smiselnom v smislu "razumevanaj" enakih proizvodov, vzdrževanja, servisa, odčitavanja. Pravi naslov je vaš upravnik.

<nadaradin> Spoštovani živimo v desetnadstropni stolpnici, kjer so nam pred dvema tednoma montirali v stanovanja kalorimetre - ne na radiatorje. Gre za kalorimetre na daljinsko odčitavanje. Od takrat naprej radiatorji v polovici stanovanja grejejo normalno, polovica radiatorjev pa je hladna. Sistem je enocevni. Ali je mogoče, da so nastali zračni žepi v napeljavi? Slišim, da so nekatera stanovanja popolnoma hladna. Lep pozdrav, Nada

<Bojan Žnidaršič> Tipičen (šolski) primer neuravnovešenega ogrevalnega sistema (več preberite v članku na NEP Slovenija). Če vam je pred vgradnjo vse delovalo OK, potem je razlog, da sistem CK ne deluje v vgradnji kalorimetrov. Načeloma pa meritev porabljene toplote in delovanje ogrevalnega sistema nista povezana.

<lidi> Spoštovani! V hiši ogrevamo stanovanje z zemeljskim plinom (v sobi s pečjo MAJA 12). Zanimam se za možnost postavitve keramične peči na zemeljski plin ali pa na biomasnimi kosi. Kaj bi bilo bolje-glede toplote in finac ekonomičneje?

<Bojan Žnidaršič> Nekaj odgovorov boste dobili med prebiranjem člankov na NEP Slovenija (biomasa, kondenzacijski kotli, plin), vsekakor pa priporočam obiska Energetsko svetovalne pisarne. V Googla vpišite ENSVET in si potem izberite eno.

<drago1939> kako meriti, ko je vhodna cev napeljana na radiator in bojler?

<Bojan Žnidaršič> Dejansko se pojavljajo težave (lahko jih imenujemo kar kraja toplote) v primerih, ko je radiator speljan v bojler in ogreva sanitarno vodo. V primeru merjenja na vstopu v stanovanje to ni problematično, v primeru delilnikov toplote nam radiatorjih pa je. V tem primeru ni druge, kot da se da upravniku, monterju, predsedniku bloka,... pooblastilo, da lahko kontrolira. Niso samo balkanci inovativni, tudi Slovenci smo - saj prosto po Žarku Petanu - živimo na severu Balkana.

<Tone6> Kdo posreduje zahtevo za subvencijo merilcev? Posameznik ali upravnik stan.zgradbe

<Bojan Žnidaršič> Upravnik

<antinowhereleague> v stanovanjskem bloku smo lani montirali kalorimetre, stroške si delimo po pravilniku. Pojavlja se problem, ki ga zakonodajalec ni predvideval. Stanovalec v najmanjšem stanovanju je imel 2x večjo porabo po števcu, kot stanovalec v največjem stanovanju, ki pa je plačal vseeno več, čeprav je pol manj kalorij porabil. Razumem, da je po pravilniku cena "pravilno" zaračunana, ni mi pa logično, da je faktor veličine stanovanja toliko prevaga. Vaš komentar...?

<Bojan Žnidaršič> Pravilnik pravi, da na 60 - 80 % porabo vpliva uporabnik (gospodinjstvo), ostalih 20 - 40 % (odvisno od "deala" v bloku) pa je fiksnih in se plačujejo po m2. Tu je potrebno iskati odgovor.

<Jožica> Pozdravljeni, že 15 let ne živim v svojem stanovanju, saj večino časa preživim na vikendu. Stanovnje že 15 let ni bilo ogrevano, ves čas pa plačujem 100% stroške kurjave. Kljub prošnjam in predlaganim alternativam, mi odbor ne zmanjša stroškov. Kaj naj storim?

<Bojan Žnidaršič> Do skupnega merjenja žal nič, po uvedbi merjenja pa boste plačevali fiksni del (20 - 40 %).

<moderator> Klepet se je zaključil. Hvala vsem za vaša vprašanja in vljudno vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti!

<moderator> Za dodatne informacije in vprašanja obiščite http://nep.vitra.si. Vabljeni!

Arhiv klepetalnice

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti