sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Matjaž Koželj, dr. med., spec. internist - gastroenterolog - 11. december '10 at 16:40

Skoraj vsi v nekem obdobju življenja izkusimo težave z želodcem, problemi pa se najpogosteje pojavijo v najbolj dejavnih letih življenja. Vsakodnevni stres, neredna in nepravilna prehrana so glavni vzroki, da v želodcu nastaja več želodčnega soka, kot ga potrebujemo za prebavo. Eden od glavnih povzročiteljev bolezni želodca, tudi raka na želodcu, pa je bakterija helicobakter pylori, s katero je okužena približno polovica svetovnega prebivalstva. Več o želodčnih boleznih in preprečevanju težav z želodcem nam bo razložil asist. Matjaž Koželj, dr. med., spec. internist - gastroenterolog z Gastroenterološke klinike UKC Ljubljana.

Skoraj vsi v nekem obdobju življenja izkusimo težave z želodcem, problemi pa se najpogosteje pojavijo v najbolj dejavnih letih življenja. Vsakodnevni stres, neredna in nepravilna prehrana so glavni vzroki, da v želodcu nastaja več želodčnega soka, kot ga potrebujemo za prebavo. Eden od glavnih povzročiteljev bolezni želodca, tudi raka na želodcu, pa je bakterija helicobakter pylori, s katero je okužena približno polovica svetovnega prebivalstva. Več o želodčnih boleznih in preprečevanju težav z želodcem nam bo razložil asist. Matjaž Koželj, dr. med., spec. internist - gastroenterolog z Gastroenterološke klinike UKC Ljubljana.


<moderator> moderator: Dobrodošli v spletni klepetalnici sobotnega popoldneva. Ob 17i uri bo gost asist. Matjaž Koželj, dr. med., spec. internist - gastroenterolog odgovarjal na vaša vprašanja. Vabljeni k sodelovanju!

ingrid: Pozdravljeni.Stara sem 29 let in me je pred meseci zelo bolelo med prsmi.zvečer ko sem šla spat sem mislila,da me bo zadužilo in si nisem upala zaspati.Zdravnik mi je rekel,da se mi v požiralniku nabira sluz in od tega je tudi bila bolečina.Dobila sme tablete Controloc 40 mg.jemala sem jih en teden in potem je bilo bolje.Sedaj moram jesti počasi,dobro vse pregristi,če ne se mi hrana zatakne v grlu.Zanima me pa če je to normalno da se mi zelo spakuje med jedjo,in če je možnost da bi se mi kdaj razvilo kaj več -rak.Hvala za odgovor.

<Matjaz Kozelj> zdravnik je glede na vaše težave verjetno izlkjučil srčni vzrok težavam in vam predpisal zdravilo, ki zmanjša izločanje kisline. glede na to, da imate težave pri požiranju pa bi predlagal, da se posvetujete z zdravnikom o morebitnih preiskavah. prva preiskav , ki bi jo sam predlagal je gastroskopija. preiskava pokaže spremembe v svetlini požiralnika, želodca in dvanajstnika in morebitne spremembe v sluznici. lahko, da preiskava ne bo pokazala nobenih sprememb, toda ne bo zaman. Vi boste bolj mirni.

<AS> Pozdravljeni! Noseča sem osem tednov in imam nenehno težek občutek v želodcu, spahuje se mi, tudi riga. Pazim na manjše in pogostejše obroke, ne jem težke hrane, pa nič ne pomaga. Spahuje se mi tudi, ko zjutraj na prazen želodec spijem kozarec vode. Te težave sem občasno imela že pred nosečnostjo, ampak samo, kadar sem jedla težko svinsjko hrano in so bili obroki preobilni. Je to stalno spahovanje v nosečnosti normalno, je to eden od znakov nosečnosti?

<Matjaz Kozelj> stalni spahovanje ni normalen pojav v nosečnosti vendar se pri nekatrih to dogaja. težave s strani želodvca in dvanajstnikas so pogostejše v prvem trimestru nosečnosti. predlagam, da nadaljujete z enakim načino prehranjevaja, hrano uživajte počasi. izogibajte se zvečilnega gumija.

<Masyka> Pozdravljeni.Stara sem 23 let, uspešna študentka. Maja so se mi začele težave z drisko in bruhanjem. Od takrat do zdaj se stanji ni znormaliziralo. Driske sicer niso več pogoste, vendar izločanje blata ni normalno. Bruhanje se pojavlja po praktično vsakem normalnem obroku, vendar ne takoj, temveč več ur po tem, pri čemer je izbruhana hrana povsem neprebavljena (po 12 urah izbruhan riž je tak, kot je šel noter), precej močne bolečine v želodcu (tiščanje/krči) imam le po jedi. Izgubila sem vsaj 25kg, bruhanje ni namerno. Najbolje prenašam mlečne izdelke in različne sokove. Nimam nobenih težav s kislino – tudi ob bruhanju ne, hrana je večinoma pomešana s prozorno sluzjo. Po obroku me pogosto »napade« huda izčrpanost. V tem času se mi je močno znižala telesna temperatura, ki z normalne na hitro pade na 35° in celo nižje, na zadnjem pregledu krvi je bila povišana sedimentacija. Na začetku sem opravila gastroskopijo (brez odvzema tkiv), kjer na sluznici ni bilo posebnosti, koprokultura je negativna, UZ bp. S strani gastroenterologa mi je bilo rečeno le, da je vse skupaj nenavadno in da »nima kaj operirati«. Živeti takole je zoprno, vedno bolj sem izčrpana. Predlog, nasvet? Kaj lahko povzroča povsem neprebavljeno hrano in njeno bruhanje po 12 in več urah?

<Matjaz Kozelj> glede na to, da ste shujšala in imat že pol leta težave in dosedanje priskave niso pokazale morebitne bolezni menim, da je potrebno nadaljevati diagnostične priskave. predlagal bi pregled širokega črevesa ( kolonoskopijo ) in ob morebitnonegativnem izvidu še pregled tankega črevesa( RTG preiskava ). Tudi vzorček sluznice dvanajstnika bi lahko pomagal pri obravanvi vaših težav

<rogi> zanima me dolgoročno jemanje zdravila ultop(vsakodnevno)

<Matjaz Kozelj> pri dolgoletnem jemanju zdravil kot je Ultop opisujejo nekoliko večjo možnost osteoporoze, okužb dihal in prebavil. Vse je še potrebno dokazati. predlagam pa, zdravila jemljete le ob težavah.


<Mira-39let> Pozdravljeni! Prosim za nasvet, Po dolgoletnem jemanju zaviralcev protonske črpalke, je osebni zdravnik rekel, naj jih jemljem le po potrebi, potrebo čutim pa vsak dan, saj se mi težave stopnjujejo. Vse bolj čutim kislino in občutek »odprtosti« želodca. Kaj bi mi lahko pomagalo proti vsakodnevni slabosti, zaradi katere ne morem delati? Osnovnih navodil se že držim. Pred nekaj meseci pa sem začela čutiti cmok v žrelu in nad želodcem. Za odgovor se zahvaljujem.

<Matjaz Kozelj> zelo verjetno je, da izločate več kisline. najpogostejši vzrok povečanega izločanja kisline je okužba z Bakterijo HP.. Verjetnom ste že opravila gastroskopija in je bil a okužba izključena. nekatri ljudje pa imajo več celic, ki izločajo kislino ali pa kakšno drugo bolezen, ki poveča izločanje kisline.. glede na novo težavo predlagam, da ponovno obiščete osebnega zdravnika, ki bo glede na predhodne priskave tudi kakšno ponovil. lp

<andrej> imam občasne bolečine v želodcu,na sredini me včasih ob pritisku boli;imam tudi krče v trebuhu,v blatu mogoče neprebaljena hrana,občasno tudi driska.Za helobakter sem bil na pregldu;pregled na podlagi krvi.Kakšen je lahko vzrok

<Matjaz Kozelj> imate veliko težav. v primeru, da jih ne morete povezati z prehrano, stresom ali morebiti novimi zdravili predlagam, da obiščete osebnega zdravnik predvsem če težave vstrajajo.

<g.ana> Pred 5 letii sem se 2 krat z antibiotiki zdravila za bakterijo helekobakter, Imam tudi kronični gastristis. Občasno jemljem controloc, predvsem ko jemljem zadiar, saj imam hrbtenične težave. Želodec me občaso boli, ko sem v stresu precej več. Zanima me , ali bi morala ponovno na gastroskopijo, ali se bakterija ponavlja , ali bi morala redno jemati controloc ali je dovolj , da naredi mesečno kuro ali pa da samo jemljem , ko pijem zadiar? Hvala za odgovor.

<Matjaz Kozelj> pomembno je uspešno zdravljenje okužbe z bakterijo HP. z Dihalnim testom lahko to ugotovimo, vendar 2 tedna pred testom ne smete uživati Zaviralec protonske črpalke ( Controloc) in ne antibiotikov. če je okužba pozdravljena lahko občasno jemljete zdravil Običajno pa ob Zaldiarju ne potrebno jeati zaščito za želodec. V primeru spremenjenih težav pa priporočam posvet z osebnim zdravnikom. Lp

<slowe> Stara sem 73 let. imam probleme z zgago. Nexium 20 uporabljam od maja prej pa sem imela 40 mg, zgaga je še vedho huda. Imam tudi astmo. Kaj še lahko storim, kaj svetujete. Hvala za odgovor.

<Matjaz Kozelj> starjši ljudje imajo pogosto hiatalno hernijo in težave z zgago. verjetno ste že opravila preiskavo ( gastroskopijo ). predlagam, da še naprej jeljete zdravila v odmerku, ki bo omilil težave. pomembno je tudi, da se izogibate hrane, ki vam škoduje in imate višje vzglavje pri spanju. po obroku hrane odsvetujemo lažanje še vsaj dve uri.Lp

<moderator> Klepet se je na žalost zaključil. Hvala vsem za vaša vprašanja in vljudno vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti!

Arhiv klepetalnice

<moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici sobotnega popoldneva. Ob 17i uri bo gost asist. Matjaž Koželj, dr. med., spec. internist - gastroenterolog odgovarjal na vaša vprašanja. Vabljeni k sodelovanju!

<ingrid> Pozdravljeni.Stara sem 29 let in me je pred meseci zelo bolelo med prsmi.zvečer ko sem šla spat sem mislila,da me bo zadužilo in si nisem upala zaspati.Zdravnik mi je rekel,da se mi v požiralniku nabira sluz in od tega je tudi bila bolečina.Dobila sme tablete Controloc 40 mg.jemala sem jih en teden in potem je bilo bolje.Sedaj moram jesti počasi,dobro vse pregristi,če ne se mi hrana zatakne v grlu.Zanima me pa če je to normalno da se mi zelo spakuje med jedjo,in če je možnost da bi se mi kdaj razvilo kaj več -rak.Hvala za odgovor.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti