sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Boleče grlo - Maja Šereg Bahar, dr. med., spec. otorinolaringologije - 15. januar '11 at 16:40

Razdraženo in boleče grlo je le eden od simptomov prehlada, lahko pa opozarja na hujšo bakterijsko okužbo in tudi druge bolezni, celo raka glasilk. Tudi hripav in šibek glas je simptom, na katerega bi morali biti pozorni, saj lahko trajno spremeni moč in barvo vašega glasu. Kako v zimskem času poskrbeti za grlo in žrelo svetuje mag. Maja Šereg Bahar, dr. med., spec. otorinolaringologije z UKC Ljubljana.

<moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici sobotnega popoldneva. Ob 16:40 bo gostja Maja Šereg Bahar, dr. med., spec. otorinolaringologije odgovarjala na vaša vprašanja. Vabljeni k sodelovanju!

<janja> Lep pozdrav! Na delovnem mestu veliko govorim, sem učiteljica. Enkrat ali dvakrat letno ostanem popolnoma brez glasu in to ni nikoli povezano s prehldom ali katero drugo boleznijo. Trudim se govoriti s prepono, vendar očitno ne pomaga. Prosim za nasvet!

<Maja Šereg Bahar> očitno gre za preveliko glasovno obremenitev. skušajte zmanjšati obremenitev pri pouku s tem da učenci delajo samostojno vsaj del ure. ure poučevanja naj bodo enakomerno razporejene preko tedna in odmor naj bo res tudi odmor za glasilke. vedno pijte dovolj vode. ob prehladih pa je potreben glasovni počitek.

<samo> Živijo! Ne vem, ali ste pravi naslov... Smrčim glasno in sicer žena pravi, da tako glasno, da bi mrtve zbudil. Vse kar imajo v lekarni sem poskusil, nič ne pomaga, žena navija za operacijo, ki zame ni ravno najboljsa izbira. Kakšna je operacija? A poteka v lokalni ali popolni anesteziji?

<Maja Šereg Bahar> najprej priporočam pregled, pri katerem se ugotovi vzrok za smrčanje, ali je ovira v nosu, ali na nivoju žrela, glede na vzrok se nato odločamo za ev operacijo, ki je običajno v lokalni anesteziji. ne gra za večjo ali hudo operacijo, podobno kot odstranitev mandljev. pri smrčanju ne gre le za hrup, ki moti ženo, temveč srčanje ogroža zdravje smrčača, tako da le pogumno na zdravljenje.

<tina> Imam majhnega otroka, ki ima večkrat vneto grlo (5 let). Kakšni sirupi ali pastile so primerni za otroke - katerih sestavine se je treba izogniti. Hvala.

<Maja Šereg Bahar> če gra za prehlade in ob tem vnetja žrela, lahko v lekarni kupite pastile, ki so narejene posebej za otroke. če pa gra za ponavljajoče angine, je vedno potreben obisk pediatra, po porebi otorinolaringologa, ki bo glede na stanje - več kot 5 angin letno, morda predlagal odstranitev mandljev.

<slovencan> Sem Julija iz Ljubljane. imam zelo boleče grlo, zraven kašljam, zaradi česar me grlo še bolj boli. občutek imam, da je grlo in nos zelo zamašeno in imam tudi probleme z dihanjem. sem pa tudi zelo hripava in komaj govorim. kaj bi najbolje pomagalo? Najlepša hvala! lp, Julija

<Maja Šereg Bahar> glasovni počitek, veliko mlačnega čaja, vlažne inhalacije, pastile za žrelo, fiziološka raztopina za nos ter kapljice za odmašitev nosu. v primeru, da se bo stanje slabšalo, obiščite zdravnika.

<lansko leto sem se cepil proti pandemski gripi ali sem še odporen proti ukužbi za to gripo> lansoko leto sem se cepil proti pandemski gripi. Zanima me ali sem še odporen proti tej vrsti gripe.

<Maja Šereg Bahar> odpornost s časom pada, če pa bi se letos okužili, bi verjetno gripo preboleli v zelo blagi obliki.

<Boštjan> Pozdravljeni. Imam težave z grlom in sicer močno smrčim. Največje težave pa imam, če slučajno kdaj bruham, saj imam takrat zadnji del neba zelo ohlapen, tudi do te mere, da mi sega v požiralnik in ga praktično zraven požiram. Kako se takšna težava rešuje.

<Maja Šereg Bahar> z preoblikovanjem in skrašanjem mehkega neba, z operacijo v lokalni anesteziji.

<tana> včeraj ste me operirali zaradi polipov na glasilkah. danes sem bila odpuščena domov. v izvidih piše, da se je iz enega polipa izcedila bela tekočina (miom). občutek po operaciji pa je izjemno pekoč. zdi se mi, kot da imam vneto grlo, ampak občutek je še 5x hujši. tablete proti bolečinam, ki so mi jih dale sestre na oddelku niso nič pomagale. je to zaradi operacije in je normalno? kdaj bo pekoč občutek, oz. občutek tujka v grlu minil? hvala

<Maja Šereg Bahar> upam, da se vas ne loteva prehlad. priporočam veliko tekočine in lizalne pastile. ni šlo za miom ampak najverjetneje cisto, to je nenevarna sprememba na glasikah, ki ne povzroča omenjenih težav. pa ne pozabite na glasovni počitek.

<janko> Ali lahko glasilke bolijo?

<Maja Šereg Bahar> napete mišice grla lahko bolijo.

<gordana70> Pozdravljeni. Zdravim se v Vaši ambulanti pa me natančneje zanima, od česa se pojavi reinkeiev edem. Glasovno nisem bila obrenjena niti v službi niti doma, sem pa bila zaposlena v tekstilni tovarni, prav tako nič od tega ni v sorodstvu. Je možno, da se iz tega edema lahko razvije rak??. Lepa hvala za Vaš odgovor.

<Maja Šereg Bahar> reinkejev edem je najpogosteje posledica kajenja, poleg tega so še drugi dejavniki, kot alergija, refluks želodčne kisline, glasovna obremenitev, hormonsko neravnovesje. iz reinkejevega edema se ne razvije rak.

<tigrcek> dober dan,mene pa zanima nekaj glede dihanja:velikokrat težko zajamem zrak s polnimi pljuči in zgleda kot bi zehal.pljuča mam ok so rekli ko sem šel na rentgen pa neko pršilo sem uporabljal za nosnice samo ni bolše tko da me zanima če je kaj z grlom al kaj podobnega.mi včasih postane tudi malo slabo če ne udihnem na polno s celimi pljuči.hvala Tomi

<Maja Šereg Bahar> na pregledu za pljuča bi gotovo tudi ugotovili, če bi bila ožina na nivoju grla, tako da mislim da nimate obolenja grla.

<jaul> Imam vprašanje. Ali lahko prehlad pripelje do izgube glasu?

<Maja Šereg Bahar> lahko.

<cukovacrr> Ruška, pozdravljeni, stara sem 57 let. Vedno kadar sem nekoliko prehlajena iz nosnega dela gla se mi pocedi grd gnojni sekret, včasih tudi temne barve. Občutek imam da mi je grlo polno sekreta, ki ga ne morem ne pogoltniti in ne izkašljati. Menda naj bi šlo za sekret iz sinusov. Ali je potrebno zdravljenje in kako bi potekalo? Hvala.

<Maja Šereg Bahar> če so težave prisotne le ob prehladih, svetujem obilo fiziološke raztopine v nos, kapljice za odmašitev nosu. če so težave prisotne že daljše časovno obdobje, tudi ko niste prehlajeni, bo potreben pregled na ORL.

<Bonnie> Pozdravljeni. Od včeraj popoldne me zelo boli žrelo, vročino imam 37,2 °C, ponoči sem težko zaspala zaradi pekočega občutka v žrelu in bolečine pri požiranju, tonzile me ne bolijo, pristono je še slabo počutje. Tantum Verde Pastile ne pomagajo kaj preveč. Zanima me če je potreben obisk pri zdravniku glede na to da ste v odaji povedali kakšna je razlika med bakterijsko in virusno okužbo in nimam ostalih znakov prehlada? Lep pozdrav.

<Maja Šereg Bahar> počakajte do jutri, lahko da se bodo znaki prehlada še pojavili. če pa se ne bodo in bo vročina še narasla in tudi bolečine v žrelu, bo potrebno obiskati zdravnika.

<tuti.ffruti> Pozdravljeni! Zaradi več daljših obdobji zamašenega nosu mi je os.zdravnica predpisala Nasonex, ker ta ni pomagal sva poskusili z Avamysom. Ta je zelo olajšal težave z zamašenostjo...do nedavnega. Pred kakima dvema mesecema so se pojavile hude krvavitve iz desne nosnice. Ker se kot stranski učinek uporabee navaja krvavitve le temu nisem pripisovala večjega pomena dokler nisem opazila da je ta desna stran nosu zelo očitno zatečena in precej boleča...predvsem pa ne izgine. Na pregled sem naročena, vendar me vseeno zanima kaj lahko storim te vmesne 3 mesece za lajšanje problemov. Hvala za odgovor

<Maja Šereg Bahar> uporabite oljni sprej za nos ali nosne kreme, ki ščitijo in obnovijo nosno sluznico.

<bogdan> Bogdan: Že več mesecev imam občasno večjo ali manjšo bolečino v grlu na desni strani. Nisem bil bolan ali prehlajen. Istočasno se mi v desni nosnici pojavljajo hraste oz. izrastki, ki močno otežujejo prosto dihanje, iz leve nosnice, ki je večinoma zamašena pa mi večkrat dnevno ob čiščenju priteče kri. Obenem se mi ob omenjeni bolečini v grlu in težavah v desni nosnici pojavlja tudi bolečina v desnem ušesu. Najhuje je ponoči, ko zaradi omenjenih težav ne spim celo noč, si čistim nos oz. ostajam brez zraka. Hvala za odgovor.

<Maja Šereg Bahar> bolečine v žrelu, ki sevajo proti ušesu, pomenijo, da je potreben čimprejšen pregle na ORL. nos si namažite s kremo in ga čistite le s fiziološko raztopino.

<stankabizjak> Pozdravljeni! Nimam več mandljev. Imam večkrat občutljivo oz. boleče grlo oz. žrelo. Skoraj vsakodnevno in preko celega leta,vsaj zjutraj, čutim sluz,ki jo izpljuvam. Pogosto si pomagam z Angal S sprejem.Hvala za vaše mnenje

<Maja Šereg Bahar> najverjetneje gre za kronično vnetje sluznice žrela. pijte veliko tekočine, izogibajte se vsem dražečim snovem v hrani in pijači, spalni prostori naj ne bodo pretopli in suhi.

<Zvonka> Lep pozdrav. Če govorim 10 minut, mi zmanjkuje glasu, začnem kašljati in ne morem več govoriti. Takrat imam občutek hude izsušenosti v grlu, občutek hrapavosti pa imam na sluznici žrela zelo pogosto, če popijem kaj kislega ali popijem le en požirek alkohola pa se to vedno zgodi. Pogosto me žrelo peče ali boli, včasih pa so mandlji pokriti z večjimi belimi pikami (izgledajo gnojno, niso pa čepki v vdolbinah). Enkrat je osebni zdravnik naredil bris in rekel, da ni pokazal bakterije. Imam 39 let. Hvala za odgovor.

<Maja Šereg Bahar> Očitno gre za zelo občutljivo sluznico žrela in grla. izogibajte se vsemu, kar vam škodi, dovolj pijte. govorite počasi, zmerno naglas, ne kričite in šepetajte. uživajte veliko vitaminov lahko tudi vitaminski dodatek v obliki tablet.

<katarina> angie, imam kronična vnetja sinusov že več kot 20 let. včasih dobim antibiotike, drugače pa si pomagam sam s kakšnim sinupretom in izpiranjem s slano vodo. že več let mi zateka sluz v grlo. pri tem me v grlu draži in stalno se odkašljujem, če sluz zateka globlje tudi kašljam lahko več kot mesec. Ker je ta sluz zelo gosta me to zelo moti (imam občutek da me davi). Bojim pa se tudi da bodo s časoma tudi posledice na grlu saj je sluznica stalo zaradi sluzi stalno razdražena. ko me grlo že peče jemljem tudi propolis in zeliščne čaje ..hvala za odgovor

<Maja Šereg Bahar> kronično vnetje sinusov (če je dokazano s slikanjem) zdravimo kirurško. z antibiotiki in kapljicami dosežemo le začasno izboljšanje.

<Ines> Vsako jutro izpljunem zelen ali živo rumen izpljunek (včasih ima kako nitko krvi). Ne vem, če to izvira iz nosu ali grla oziroma žrela. Skozi nos se ne usekujem, redko me malo zaboli v sinusu ob nosnici. Je potrebno to zdraviti, če je prisotno leta? Hvala in pozdrav. Ines

<Maja Šereg Bahar> zelen izpljunek gotovo ni nekaj normalnega, zato je potrebno ugotoviti od kod izvira in obolenje zdraviti.

<mateja> zanima me, kako ločiš - kdaj te boli grlo in kdaj žrelo???

<Maja Šereg Bahar> grlo - to so glasilke in so nekje na sredini vratu. prvi simptom obolenja je hripavost. žrelo je podaljšek ustne votline in je precej višje od glasilk. v žrelu so mandlji. pri vnetem žrelu težko požiramo.

<moderator> Klepet se je na žalost zaključil. Hvala vsem za vaša vprašanja in vljudno vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti!

Arhiv klepetalnice

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti