sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Požarna varnost doma - Milan Krofljič, poklicni gasilec - 22. januar '11 at 17:00

Iz sekcije dimnikarjev pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije so pred kratkim javnost opozorili na vse bolj nevestno ravnanje s kurilnimi napravami in dimniki. To naj bi v zadnjem času pripeljalo do večjega števila dimniških požarov in ogrožanja zdravja ter življenja ljudi. Prav zato smo v klepetalnico tokrat povabili poklicnega gasilca Milana Krofliča. Med drugim bo povedal, kako ljudje skrbimo za požarno varnost doma, kje so skrite največje nevarnosti in kako ravnati v primeru požara.

<moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici sobotnega popoldneva. Ob 16:40 bo gost Milan Krofljič, poklicni gasilec odgovarjal na vaša vprašanja. Vabljeni k sodelovanju!

<mojca> Lep pozdrav! Zanima me, kako pogosto moramo zamenjati cev, ki vodi iz plinske bombe do štedilnika? Hvala!

<Milan Krofljič> Pozdravljeni; Glede cevi je odvisno kakšno življensko dobo predpisuje proizvajalec. Nekje velja da je tovrstne cevi potrebno zamenjati po 5 letih ali ob vidnih poškodbah (razpoke dume, poškodbe spojk, ipd.)

<frenk> V avtu imam gasilni aprat, ki star vsaj 10 let. Je še uporaben?

<Milan Krofljič> Uporaben je v kolikor ste ga redno vozili na servis. 1x letno ali po vsaki uporabi je potrebno gasilnik dati na pregled pooblaščeni servisni enoti

<mija> Dober dan! Jaz bi pa samo rada pohvalila vse gasilce, ki so pomagali v jesenskih poplavah! Vem, da je bilo veliko kritik, vendar brez gasilcev bi bilo v našem kraju še veliko več škode! Hvala vsem gasilcem!

<Milan Krofljič> Hvala! Ni veliko občanov, ki znajo ceniti naše delo.

<darko> Ali lahko v stanovanju pride o požara zaradi osebnega računalnika, ker se pri žicah in v notranjosti nabira prah?

<Milan Krofljič> Ja. Predvsem je potrebno paziti pri električnih vodnikih, ki ne smejo biti poškodvani,m zviti, deformirani ipd. Tudi prah v računalniku lahko povzroči tlenje ali manjši požar.

<barbi> Moža nikakor ne morem prepričati, da je električna kuhalna plošča veliko bolj varna od plinskega štedilnika. Ali lahko prosim pojsnite kaj je bolj varno in kaj ne!

<Milan Krofljič> Z vidika varnosti je električna plošča bolj varna. Zakaj? Plin lahko uhaja, lahko zagori, v ekstremnih primerih prihaja tudi do vzbuha ali eksplozije. Seveda je pa potrebno poudariti, če je plinska kuhalna naprava usterzno nameščena in vzdrževana je nevarnost majhna.

<cvetka> Imamo star pralni stroj iz katerega se občasno začne kaditi. Prišel je tudi serviser in ni ugotovil težav. Kaj naj naredimo?

<Milan Krofljič> Nisem sicer pooblaščena oseba za servisiranje pralnih strojev. Predvidevam, da imate dotrajano napravo in priporočam da jo zamenjate oziroma nadomestite z novejšo. V mesecu decembru smo imeli v Celju požar, ki je nastal ravno zaradi dotrajanega pralnega stroja.

<rosca> bi samo povedal, da se ne strinjam s poslušalcem ki je dejal da so vsi dimnikarji zanič! V posavju so povsem prijazni, pa tut gasilce mamo zakon!!

<Milan Krofljič> Ja tudi jaz sem mnenja, da niso vsi dimnikarji slabi.

<Bojan> Pozdravljeni. Zanima me kakšna je kvaliteta gasilnih aparatov, kupljenih v trgovskih centrih. In drugo vprašanje kaj storiti pri požarih v stolpnici, stanujem namreč v 9. nadstropju. Hvala za odgovora

<Milan Krofljič> Kvaliteta gasilnikov kupljenih v trgovskih centrih v bistvu ni vprašljiva. Vprašljivo je vzdrževanje oziroma servisiranje le teh. Velikokrat se prodajajo aparati, ki nimajo v Sloveniji pooblaščenega servisa, kar pomeni, da ko bo potrebno aparat servisirati ne boste imeli te možnosti. Svetujem nakup v pooblaščenih servisih ali v prodajalnah, kjer vam lahko podajo naslove serviserjev. Glede požara v 9. nadstropju je lahko nasvetov več. V kolikor pride do požara in ste v stanovanju varnejši se pravi da ne morete varno zapustiti objekta po stopnišču, počakajte na gasilce v stanovanju. V kolikor gori pri vas v stanovanju, stanovanje zapustite, zaprite za sabo vrata, pokličite 112 in počakajte na gasilce. Takole na hitro je to prvi nasvet, čeprav je teh nasvetov veliko, glede na situacijo ki nastane

<III.izmena> Bravo šef! Ponosni smo!

<Milan Krofljič> Hvala!!! Pa delat pojdite! VAJE!!!

<Alja> V primeru požara.. kaj pa če bi številka 112, bila zasedena? Ali pa, da bi bili gasilci, že na kakšnem delu? Je to mogoče? Kaj se bi zgodilo potem?

<Milan Krofljič> Številka 112 je skoraj vedno dosegljiva ker je telefonska linija tako izvedena da omogoča več klicev hkrati. V primeru da niste edina ki kliče, se včasih nekaj trenutkov počaka in operater se oglasi. Gasilci vedno zagotavljajo prisotnost za vse intervencije. Drži pa če so naravne nesreče, da so gasilci in 112 preobremenjeni, vendar se še ni zgodilo, da v primerih požara ali druge nesreče ne bi dobili pomoči. Obstajajo namreč načrti za tovrstne primere in sistem Zaščite in reševanja Republike Slovenije zagotavlja, da vsi državljani dobijo pomoč.

<Matjaz_C> Zadnji klicajoči si ni zamislil : 1. JE dobil obvestilo 2. dolžen je po zakonu opraviti strokovni pregled 3. zgubil je 65 € napram kaj je to proti nekaj tisočakov katero bi mu prinesel požar hiše zaradi požara

<Matjaz_C> g.Krofljič prosm na koncu napši kaj o zavarovanju za požar. Vsi avte dajo zavarovat za cene 200-500€. Za zavarovnja hiše-stanovanja pa jim je težko plačati 200€ za veliko večjo vrednost kakor je avto. LP Matjaž

<Matjaz_C> Moje pravilo. Če si za avto dovolj bogat, kupi še gasilni aparat!

<Matjaz_C> Lep pozdrav stanovskemu kolegu iz JZZPR Maribor

<Milan Krofljič> Ja žal ni zakonskega predpisa da je potrebno imeti gasilnik v avtu (osebnem) ali v stanovanju. V tujini zavarovalnice stimulirajo z enormnimi popusti nakup gasilnikov, nakup in namestitev dimnih javljalcev ipd.

<katja> Pozdravljeni!Kako ravnamo v primeru da požar zajame tudi plinsko jeklenko? Hvala za odgovor!

<Milan Krofljič> V vsakem primeru je potrebno zapustiti nevarno področje. Če pride do tovrstnega požara, so na plinskih tlačnih posodah nameščeni posebni varnostni ventili, ki izpustijo plin iz posode. Ta seveda izgoreva in požar je trenutno večji, vendar se s tem prepreči eksplozija jeklenke, ki bi pa vsekakor povzročila večjo škodo.

<inka> V hiši imam gretje na plin. Ali kljub temu, da mi serviser vsako leto naredi servis na plinski peči, mora to pregledati tudi dimnikar?

<Milan Krofljič> Tudio sam sem lastnik hiše in imam enako težavico kot vi. Ja potrebno je poleg serviserja pustiti dimnikarju, da pregleda kurilno napravo, opravi meritve ter da očisti dimnik. Pa čeprav vam bo dimnikar povedal da se dimnika za plinsko ogrevanje ne čisti, mu povejte, da ima v svojem priboru ustrezno čistilno krtačo iz umetne mase ter da na računu, ki ga izdajajo kot koncesijsko dimnikarsko podjetje piše, meritve, pregled in čisščenje dimnika.

<ales7689> tudi jaz bi rad pohvalil vse gasilce tako poklicne kot tudi prostovolne saj brez njih ljudje ne vemo kako bi reagirali v določenih situacijah kjer navadni ljudje nimamo ne opreme in znanja. Še enkrat hvala vsem gasilcem

<Milan Krofljič> Hvala vam za pohvale!

<mbunjevac> Na vikendu imamo majhno peč na drva imenovano gašperček, dimnik pa je cevni plehnati. Zanima nas, če je potrebna kakšna kontrola dimnika in kje se lahko dobijo naprave za odkrivanje ogljikovega dioksida v prostoru?

<Milan Krofljič> Ja kot je bilo že ovedano je potrebno vse dimnike kurilnih naprav na trdo gorivo čistiti najmanj 4 x letno. V letu 209 smo imeli v Celju večji požar, ki je nastal ravno zaradi tovrstnega ogrevanja in podobnega dimnika ki ga imate tudi vi. Zadeva ni nedolžna, zato priporočma redno čiščenje. V kolikor imate ustrezno znanje in ustrezno opremo, potem lahko vsake toliko časa preventivno opravite čiščenje tudi sami, vendar to vas zakosnkio ne odvezuje od predpisov, da mora to opraviti dimnikar. Naprave za odkrivanje plina CO, se da dobiti v tehničnih trgovinah, sem pa ravno danes na spletu našel dve spletni prodajalni ki iamjo tovrstne naprave na zalogi.

<Slick> Zdravo. Kaj lahko gasilci v smislu preventive naredimo, da bi preprečili oz zmanjšali število dimniških požarov? Ozaveščanje o rednem čiščenju, še kaj? LP

<Milan Krofljič> Ja največ lahko naredimo z ustreznim oščveščanjem svojih krajanov, občanov, siosedov,... Preventiva je edini ukrep, ki ga lahko gasilci izvajamo da preprečimo tovrstne požare. Žal.

<Bojan> Kakšno oviro ali zaščito stanovalcem stanovanja predstavljajo protivlomna vrata v stanovanjskih blokih. Sami imamo tovrstna vrat.

<Milan Krofljič> Ogromno težavo. Gasilci smo sicer usposobljeni za odpiranje stanovanj in ključavnic, vendar nam protivlomna vrata povzročajo težave. Res je da so stanovalci bolj varni, ampak če pride do požara ali du tega, da vi potrebujete zdravstveno pomoč, potem moramo gasilci uporabiti ali silo (hidravlično orodje za lomljenje vrat) ali pa pot do vas oziroma v vaše stanovanje poiskati drugje (preko okna, balkona,...)

<anton.starc> Pravijo, da se moraš zdaj bolj kot za gumb ob prihodu dimnikarja prijeti za denarnico. Dimnikarji vedo povedati drugo plat, očitno pa je, da nobena stran ni zadovoljna. Žal ni tako preprosto, da bi rekli: pustite dimnikarju, da opravi svoj posel, pa boste rešeni požara. Dimniškemu požaru se pravzaprav ne moremo 100-odstotno izogniti. Se bo pa z rednimi dimnikarskimi pregledi to zgodilo z manjšo verjetnostjo in prav gotovo bomo malce mirneje spali. Za požare v dimnikih krive katranske obloge. Te so posledica nekakovostnega kurjenja, ko v peči kurimo vse vrste stvari – tudi odpadke, ki vanjo ne sodijo – ter zapiramo dovod zraka, da bi kurilna naprava delovala čim več časa. Pri tem se peč in dimnik zarosita, posledica pa je nastanek katranskih oblog. Takšne obloge

<anton.starc> je mogoče odkriti samo z rednimi in učinkovitimi pregledi dimnikarjev, ki stranki svetuje, kdaj bi bilo katranske obloge smiselno odstraniti. Dimnikarjev nasvet ali opozorilo, naj se ljudje naročijo na odstranjevanje oblog, nekateri vzamejo resno, drugi pač ne. Gotovo je res, da je odstranjevanje katranskih oblog drago opravilo – po besedah Rudija Dovrtela morata priti dva dimnikarja, ki bosta za delo potrebovala od dve do tri ure, kar nanese od 150 do 180 evrov. To pa je za večino kar precejšnja vsota. Vedno se vse konča pri denarju.

<Matjaz_C> Naprave za CO in CO2 dobite v vseh trgovinag Merkur Kranj BAuhaus ....itd

<moderator> Klepet se je na žalost zaključil. Hvala vsem za vaša vprašanja in vljudno vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti!

Arhiv klepetalnice

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti