sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Bolnikove pravice, France Prosnik in Duša Hlade Zore, varuh in zastopnica bolnikovih pravic - 19. februar '11 at 16:35

Od leta 2008 v Sloveniji velja Zakon o pravicah pacientov, pravice pa varuje 12 zastopnikov pacientovih pravic in en varuh. Vas zanima, zakaj vaš zdravnik pacientov ne naroča, ali imate pravico do drugega mnenja in koliko so vas zdravniki dolžni informirati o izvedenih posegih? Na ta in na mnoga druga vprašanja, povezana s pravicami pacientov, bosta odgovarjala varuh bolnikovih pravic France Prosnik, mag. klin. psih., in zastopnica bolnikovih pravic Duša Hlade Zore, dr. med., v sobotnem klepetu takoj po rubriki Zdravje v oddaji Sobotno popoldne ob 16:35.

<moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici sobotnega popoldneva. Ob 16:35 bosta gosta France Prosnik in Duša Hlade Zore, varuh in zastopnica pravic bolnikov odgovarjala na vaša vprašanja. Vabljeni k sodelovanju!

<Lenca78> Lepo pozdravljeni, stara sem 32 let imam diagnosticirano difuzno artrozo desnega kolena, dali so me na poklicno rehabilitacijo preko zpiza. Jaz pa bi veliko raje videla da bi mi koleno poštimali, bila sem že pri nešteto zdravnikih in pri nas vsi trdijo da se do 50ga leta dokler se mi ne zamenja koleno nič ne da naredit, ko pa sem šla smaoplačniško v Nemčijo in v Opatijo pa so mi vsi strokovnjaki predlagali operacijo, ki bi mi ogromno spremenila življenje. Imam 5 mesecev staro hčerkico, ki je niti normalno ne morem nosit ker moram uporabljati bergle za razbremenitev kolena. Ali je to normalno da me rajši pustijo do 50ga leta trpet da o tem da skorj nič ne spim sploh ne govorim od vseh teh bolečin. Kaj lahko še storim?

<Duša Hlade Zore> Lep pozdrav gospa Lenca, razumem vaš težave in se strinjam z vašo ugotovitvijo, da nima smisla podaljševati vašega trpljunja. Predlagam vam, da se oglasite pri vam najbljižjem zastopnik pacientovih pravic in skupaj bosta našla rešite,

<uporabnik> Gospod Prosnik, vem, da imate, če se ne motim invalidnega sina in verjamem, da boste pomagali ščiti zravstven pravice, ki so v nevarnosti, da se odvzamejo večini invalidom, zakaj je Zveza Sonček tako degradirana, ko dela dobro, je moteča za ostale invalidske organizacije, ki delujejo zelo samovoljno in se požvižgajo, zakaj je prav Sonček in YHD skozi na tapeti invalidskih funcionarjev, ki jih pooseblja Šušterič, ki je že več kot 40 let na položaju?


<France Prosnik> Ena izmed večjih težav naših invalidskih organizacij je, da medsebojno slabo sodelujejo in da prihaja do nezaupanja med člani. Prepričan sem v to, da Sonček dela dobro in da je YHD zelo napredna organizacija, ki utira nova pota v Sloveniji.

<svs> Po izteku 30 dnevne bolniške moje zdravstveno stanje ni bilo boljše, zato je osebna zdravnica predlagala zdravstveni komisiji podaljšanje bolniške odsotnosti z dela. Imenovani zdravnik je izdal odločbo, da sem v 8 dneh sposobna za delo, na kar sem se v zakonitem roku pritožila. Po 21 dneh sem prejela odgovor - odločbo, v kateri piše, da moja pritožba ni utemeljena. Jaz pa RESNIČNO nisem sposobna za delo, kar dobor ve tudi moja osebna zdravnica. Kaj sploh lahko storim. Ali mi zastopnik bolnikovih pravic pri tem lahko pomaga? hvala za odgovor


<Duša Hlade Zore> Zastopnik pacientovih pravic ni pooblaščen za reševanje zadev iz zdravstvenega zavarovanja in zato se boste morali obrnit na ZZZs. Žal.

<Jože Kranj> Star sem 52 let in imam totalni protezi stari 8 let. Zanima me, po koliko letih lahko dobim novi in kako je glede plačila. Lep dan, Jože iz Kranja

<France Prosnik> Gospod Jože, na to vprašanje vam bodo z vso zanesljivostjo odgovorilli na Zavodu za zdravstveno zavarovanje, tudi o morebitnem plačilu.

<Silver_Shadow> V rami so se mi nabrali kristali kalcija Moj fiziater me je poslal na ultrazvok in diadinator vendar mi je že takoj povedal da to ne bo rešilo mojega problema Na spletu sem našel terapijo ESWT ki pomaga pri razbijanju kristalov a je samo samoplačniška Ne zdi se mi pravilno da mi poleg obveznega in dopolnilnega zavarovanja ne nudijo vsaj delnega plačila ustrezne terapije Hvala za odgovor Lp Jože Korošec

<Duša Hlade Zore> tudi to je pravica, ki izhaja iz pravic zdravstvenega zavarovanja in vam tu ne morem velikopomagati. S pobodo se lahko obrnete na območno enoto ZZZS ali pa na Ministrstvo za zdravje, strokovni svet.

<mici> Pozdravljeni. V bolnišnici v Murski Soboti so kupili magneno resonanco z denarjem zbranim od prispevkov občanov. Ali bi se s tem mogle zmanjšati čakalna doba, glede na to, da bo problem pri plačilu osebe, ki dela na tej napravi. ZZZS namreč ne bo plačala dela te osebe. LP

<mici> Kot razumem odgovor je aparatov za delovanje zadosti da ne bi bilo čakalnih dob. Problem nastane pri plačilu zdravnika. Moje mnenje je, da jim zavarovalnica zviša norme.


<U> mnenje glede MR preiskav... Kakor mi je znano ni problem v številu aparatov ampak v budgetu ki ga zdravstvena zavarovalnica da za preiskave.


<Advokat> Pozdravljeni!Glede na to da se srečujete predvsem z pravnimi vprašanji nedelovanja zdravstvenega sistema in nespoštovanja zapisanih pravic, me zanima koliko od vseh varuhov...je pravne stroke?Ali so dovolj vešči tovrstnega dela?lp


<France Prosnik> Gospod advokat, to je bil moj pogoj, ko sem sprejel vlogo varuha in sicer da sem v stalnem stiku s pravnikom, torej da sva pisarni dva.Po moji oceni pa je približno polovica zastopnikov pacientovih pravic pravnikov oz. pravnic.

<Advokat> Advokat:vaša ocena je vaše subjektivno mnenje.Se vam ne zdi, da bi delo bolje opravljal nekdo, ki je zanj tudi poklicno usposobljen-torej pravnik?se pa strinjam da bi delo teklo bolje če bi bila v pisarni dva pravnika!

<moderator> Klepet se je zaključil. Hvala vsem za vaša vprašanja in vljudno vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti!

Arhiv klepetalnice

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti