sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Celiakija - Breda Kojc, predsednica društva za celiakijo - 7. maj '11 at 16:35

Poletje je pred vrati in marsikdo se bo zdaj spet lotil diete, da do poletnih mesecev izgubi kakšen kilogram ali dva. Bolnike s celiakijo pa k dieti, ki se je morajo držati vse življenje, prisili bolezen in spremeni njihova življenja. O celiakiji in o brezglutenski dieti bo v klepetalnici govorila Breda Kojc, predsednica Slovenskega društva za celiakijo. Vprašali jo boste med drugim lahko, kako kakovostno življenje živijo bolniki s celiakijo in ali se lahko nekajkrat na leto s hrano pregrešijo.

 

<moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici sobotnega popoldneva. Ob 16:35 bo gostja Breda Kojc, podpredsednica Društva za celiakijo odgovarjala na vaša vprašanja. Vabljeni k sodelovanju!

<Jure> Pozdravljeni! Zanima me, ali je pira morda primerna za bolnike z celiakijo ali pravtako vsebuje gluten?

<Breda Kojc> Pira je stara vrsta pšenice in kot vse druge žitarice vsebuje gluten. Gluten pa je, kot vemo za bolnike s celiakijo prepovedan. Ravno tako gluten vsebuje kamut (imenovan žito faraonov ) in tritikala.

<Majda> Zdravo! Kako naj izbiramo izdelke, ki ne vsebujejo glutena oziroma na kaj naj bom pozorna, ko kupujem izdelke, ki naj ne bi vsebovali glutena? Hvala za odgovor!

<Breda Kojc> pomembno je, da temeljito preberete podatke na deklaraciji izdelka, ki ga kupujete. Če iz tega ni razvidno ali izdelek vsebuje gluten ali ne, poiščite informacijo v glasilu Slovenskega društva za celiakijo. Če tudi tam ne najdete odgovora, živila ne uživajte in ga raje nadomestite s tistim, za katerega ste prepričani da je primeren za bolnika s celiakijo.

<Zarja> Živijo! Zanimam se za vaše tečaje kuhanja ter bi želela vedeti kje in kdaj se izvajaj, ali so plačljivi? Hvala, lep dan!

<Breda Kojc> Tečaji peke in kuhanja se odvijajo po podružnicah Slovenskega društva za celiakijo. Ravno pred kratkim je bil takšen tečaj v Ljubljani in Mariboru. Člani društva dobijo na domači naslov vabilo na takšne vrste tečajev in vse napotke za udeležbo. Prispevek za takšen tečaj je simboličen, člani, ki pa izhajajo iz socialno šibkejših sredin pa so še tega oproščeni. Če še niste član društva, vas vabim, da se nam pridružite in tako boste obveščeni o vseh aktivnostih, ki se dogajajo.

<moderator> Klepet se je zaključil. Hvala vsem za vaša vprašanja in vljudno vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti!

Arhiv klepetalnice

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti